HARDE SAMMENSTØT: En palestinsk mann iført gassmaske kaster stein mot israelsk grensepoliti i forbindelse med uroen i området mellom Jerusalem og flyktningleieren Shuafat torsdag. Foto:Ammar Awad,Reuters

Israel lover at jøder ikke skal få be ved Al-Aqsa

I et forsøk på å roe ned flere ukers uro lover Israel Jordan at det ikke skal bli noen endring i reglene om at jøder ikke får gå opp på Haram al-Sharif for å be ved siden av al-Aqsa-moskeen.

Artikkelen er over fem år gammel

Statsminister Benjamin Netanyahu kom med løftet dagen etter nye, kraftige sammenstøt mellom israelsk politi og rasende palestinere som førte til at Jordan trakk tilbake sin ambassadør i Israel.

Samtidig som Netanyahu snakket Jordans konge, stanset israelsk politi en gruppe på 150 jødiske ekstremister som forsøkte å marsjere mot Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden, der al-Aqsa befinner seg.

KOMMENTAR: Raseri i hellig by

– Jeg snakket med kong Abdullah i dag, og vi ble enig om at vi skal gjøre alt vi kan for å roe ned situasjonen, sa Netanyahu etter samtalen torsdag.

– Jeg fortalte ham at vi vil opprettholde status quo på Tempelhøyden, og det inkluderer Jordans tradisjonelle rolle der, sa han videre.

Jøder får lov å besøke Haram al-Sharif, men de får ikke lov å be der av frykt for at det kan utløse uro på et av de mest sensitive stedene i hele Midtøsten.

Jøder marsjerer

– Vi marsjerer stolt med hodet høyt hevet mot Tempelhøyden. Om Gud vil, kommer vi fram, sa arrangøren av de ekstreme jødenes marsj, Ariel Groner.

Han sa at marsjen skal være en illustrasjon på jødisk suverenitet over Jerusalem, inkludert den østlige palestinske delen av byen.

Yaakov Heyman, en amerikanskfødt israeler, sa at han var der for å sende et budskap til palestinerne som protesterer mot at jøder «utøver sine rettigheter på Tempelhøyden».

– Kuler stanser ikke vår frihet. Status quo er ikke hellig, men det er Tempelhøyden, sa han mens de andre viftet med flagg med bilder av templene.

Men politiet stanset dem og hindret dem likevel i å komme noe sted i nærheten av området. De fikk ikke engang lov å nærme seg Klagemuren, som er den siste rest av det jødiske tempelet som ble revet for snart 2.000 år siden.

Uro i ukevis

Det har i flere uker vært uro rundt Haram al-Sharif på grunn av meldinger om en mulig lovendring som ville åpne for at jøder skulle få tillatelse til å be på plassen der moskeen befinner seg.

Al-Aqsa-moskeen er det tredje helligste stedet for muslimer, mens Tempelhøyden med Klagemuren er jødenes fremste helligdom.

Siden lenge før Israel okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, har Jordan hatt overoppsynet med de muslimske hellige stedene i gamlebyen.

Ordningen ble også nedfelt i fredsavtalen fra 1994 mellom de to landene, og Israel har alltid respektert ordningen.

I virkeligheten har det vært uro i Jerusalem siden 2. juli da en palestinsk tenåring ble brent levende av unge jødiske ekstremister som hevn for at tre unge bosettere ble drept av palestinere i nærheten av Hebron.

For en uke siden ble en ekstremistisk jødisk aktivist, Yehuda Glick, såret av en palestiner med skytevåpen på motorsykkel, og dagen etter ble palestineren israelsk politi mener var gjerningsmannen, Motaz Hijasi, drept i sitt hjem av politi.

Spenningen økte enda mer onsdag da en palestiner fra Shuafat med vilje kjørte ned en gruppe mennesker på en trikkeholdeplass, og fredag morgen ble det klart at en av israelerne som ble kritisk skadet i hendelsen døde av skadene.

Dermed er antall personer som ble drept i det israelsk politi kaller et terrorangrep, steget til to.

Torsdag fortsatte uroen i Shuafat da 200 ungdommer kastet stein og fyrverkeri på politiet.

Les også

 1. Bil kjørte inn i fotgjengere i Øst-Jerusalem

  Ti personer ble skadd, en av dem kritisk, da en bil kjørte inn i fotgjengere i Øst-Jerusalem onsdag, opplyser…
 2. Amnesty med harde anklager mot Israel

  Israel utviste en sjokkerende mangel på respekt for sivilbefolkningen under militæroffensiven mot Gazastripen i…
 3. Ny lov mot løslatelse av palestinske fanger i Israel

  Israels nasjonalforsamling Knesset har vedtatt en lov som er ment å tøyle praksisen med løslatelse av palestinske fanger…

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel
 3. Jordan

Flere artikler

 1. Jerusalems klagemur klages inn til FN

 2. Tre palestinere drept i konfrontasjoner med israelske styrker

 3. To politimenn drept i Jerusalems gamleby

 4. Angrep mot synagoge i Jerusalem – flere drept

 5. Slik døde den palestinske ministeren

 6. Protestene i Jerusalem fortsetter – 900 palestinere skadet siden 14. juli

Fra andre aviser

 1. Israel lover at jøder ikke skal få be ved Al-Aqsa

  Fædrelandsvennen
 2. Jerusalems klagemur til FN

  Aftenposten
 3. Palestiner skutt og drept i under protester i Jerusalem

  Aftenposten
 4. Israel må tåle full retrett fra Tempelhøyden – likevel må de forberede seg på mer bråk

  Aftenposten
 5. Metalldetektorer og kameraer installeres ved Tempelhøyden

  Aftenposten
 6. Abbas: - Israel leder verden inn i ny religiøs krig

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder