BLOD PÅ HENDENE: Den antatte gjerningsmannen ba angielig om å bli filmet etter drapet. Litt senere ble han skutt av politiet. Foto: Reuters
BLOD PÅ HENDENE: Den antatte gjerningsmannen ba angielig om å bli filmet etter drapet. Litt senere ble han skutt av politiet. Foto: Reuters

Ble filmet etter drapet - før han ble skutt

Den drepte skal ha vært soldat - behandles som terror

UTENRIKS

Skjerper sikkerheten ved alle militære brakker i London

LONDON (VG) Med blod på hendene snakket den antatte gjerningsmannen om machete-drapet på åpen gate i London.

Publisert: Oppdatert: 24.05.13 09:40

En mann døde etter at han først ble påkjørt og så angrepet med store kniver og machete av to menn i bydelen Woolwich sørøst i London. De to mennene som angrep mannen ble skutt og såret av politiet.

Bilder viser en mann på åstedet med blodige hender. Han holder på to store kniver og uttaler seg på et filmklipp som vises av TV-kanalen ITV. Han skal ha bedt forbipasserende om å bli tatt bilder av.

- Vi sverger ved allmektige Allah at vi aldri vil slutte å slåss mot dere, sier mannen i det dramatiske opptaket.

- Jeg beklager overfor kvinnene som måtte være vitne til dette i dag, men i vårt land må kvinner se det samme. Dere vil aldri bli trygge. Fjern regjeringen deres, de bryr seg ikke om dere, sier han i videoen.

- De hakket løs på ham, hogget og kuttet ham opp, sier et øyenvitne til radiokanalen LBC, ifølge NTB.

Soldat

På filmen går mannen, som trolig er en av drapsmennene, over gaten til en annen mann som står ved liket som fortsatt ligger i gaten.

Etter at politiet kom til stedet, ble de to antatte gjerningsmennene skutt. Vitner sier at politiet skjøt først og at de to gikk politiet i møte med armene ned langs siden, ifølge BBC. Politiets opptreden vil trolig bli etterforsket, melder de.

Den drepte mannen skal ifølge flere britiske medier ha vært soldat tilknyttet et militæranlegg i området. Mannen skal ha vært på vei tilbake til anlegget da han ble angrepet. Opplysningene var ikke bekreftet av britiske myndigheter onsdag kveld.

Statsminister David Cameron sier det er sterke indikasjoner på at drapet er en terrorhandling.

Fra Paris understreket statsministeren onsdag kveld at Storbritannia aldri vil bøye av for slike handlinger. Han skulle egentlig overnattet i Paris, men reiser hjem allerede i kveld.

Innenriksminister Theresa May kalte onsdag kveld inn til møte på høyeste nivå for å etterforske drapet på åpen gate i bydelen Woolwich.

- Dette var et angrep på alle i Storbritannia og vil bli fordømt av folk i alle lokalsamfunn, sier hun.

Britiske muslimer har også fordømt angrepet.

Hun bekrefter at sikkerheten er skjerpet ved militære brakker over hele London

Politiet skal ifølge Sky News behandle overfallet som et mulig terrorangrep og ikke navngitte kilder skal ha sagt til TV-kanalen at det er sannsynlig at angrepet er et politisk motivert islamistisk terrorangrep.

- Ropte «Allehu Akbar»

Politisk redaktør i BBC, Nick Robinson, sier til BBC at mennene som angrep skal ha «muslimsk utseende» og skal ha ropt «God er stor» og Allahu Akbar» under angrepet, skriver BBC.

De to mennene skal ha angrepet mannen etter en bilkrasj og skal ha hakket løs på ham med store kniver.

- En av mennene hadde en kniv som så ut til å være om lag 30 centimeter lang, og en machete. Den andre fyren hadde en pistol. De begynte å skjære i ham med kniven og slå ham i magen med macheten. Jeg tror ikke det tok lang tid før han var død, forteller øyenvitne Luke Huseyin til The Daily Telegraph.

Han forteller at de to mennene skal ha blitt stående ved siden av den døde mannen helt til politiet ankom.

Alvorlig skadet

Da politiet gikk ut av bilen skal de to mennene ha løpt mot dem med en pistol. Politiet løsnet skudd og mennene falt om. De skal ha blitt fraktet til sykehus med helikopter, den ene med alvorlige skader.

Politiet ankom åstedet ti på halv fire norsk tid. Angrepet skjedde like ved en barneskole i området. De stengte portene for å beskytte barna, men alle har nå reist hjem, opplyser Sky News.

Krisemøte

Statsminister David Cameron ba
innenriksministeren innkalle til et såkalt Cobra-møte.

Cobra-møtene er en type krisemøter som benyttes for å koordinere arbeid ved store nasjonale eller regionale kriser.

Her kan du lese mer om