FØLGER MED: IOC-medlem Gerhard Heiberg sier at en OL-trussel aldri har vært større. FOTO: Trond Solberg

Heiberg frykter terror mot Sotsji-OL

Faren for terrorangrep under OL i Sotsji til vinteren er så stor som 50 prosent, mener den russiske forskeren Aleksej Malasjenko. Han tror soloterrorister utgjør den største trusselen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

IOC-medlem Gerhard Heiberg er enig i at terrortrusselen under et OL aldri har vært større.

- Jeg tror han på dette tidspunkt har rett, og vi er meget klar over at det kan skje. Men vi følger med og dette er klart noe vi må ta på alvor, sier Heiberg til TV 2.

Les alt om Sotsji-OL her

Han mener terrortrusselen mot Sotsji-OL blir større enn ved tidligere arrangementer. IOC vil ta dette opp med russiske myndigheter og arrangørene under møter i begynnelsen av september.

- Løfter lite verdt

Malasjenko, som er professor og forsker ved Carnegie-senteret i Moskva, mener løfter fra russiske myndigheter til idrettsutøvere og turister om at de kommende vinterlekene skal være trygge, er lite verdt.

- De kan ikke love det, for det er ingen som vet hvordan man kan sikre OL fullstendig, uttalte Malasjenko under et seminar i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt i Oslo mandag.

Temaet for seminaret var i hvilken grad ustabiliteten i Nord-Kaukasus, hvor Sotsji ligger, kan utgjøre en risiko for OL i februar.

Situasjonen i Nord-Kaukasus omtales i dag som prekær. Regionen preges av svært voldelige sammenstøt mellom ulike russiske styrker og væpnede islamistiske opprørsbevegelser.
Soloterrorister

- Avverget terrorangrep

Islamske terrorgrupper i området har kommet med trusler mot idrettsarrangementet, og i mai hevdet russiske myndigheter å ha avverget et terrorangrep mot idrettsarrangementet.

BYGGES: En OL-arena under bygging i Sotsji. FOTO: Reuters/NTB Scanpix


Malasjenko tror imidlertid at den største faren kommer fra amatører og soloterrorister.

- Husk angrepet under Boston maraton. Amerikanske myndigheter trodde det var en islamsk terroroperasjon, men det var amatører som sto bak. For Sotsji-OL vil det være infiltrasjon og aktiviteter fra amatører som utgjør den største faren, for ingen vil vite hvordan det vil skje eller hvor de kommer fra, sier forskeren.

Han mener en soloangriper like gjerne kan være en russer.

- En enkeltperson kan angripe av utallige, og gjerne svært private, grunner, påpeker han.

Malasjenko sier han ikke vil advare mot å delta eller være til stede under lekene, men sier det er viktig å være forberedt.
Tsjerkessiske protester

Eksperter mener et terrorangrep i Sotsji vil ha spesielt høy symbolverdi for islamske opprørsgrupper, fordi OL holdes nøyaktig 150 år etter at den muslimske folkegruppa tsjerkesserne ble fordrevet fra området.

- Misbrukes

Professor Naima Neflajasjeva ved Det russiske vitenskapsakademiet i Moskva mener den tsjerkessiske bevegelsen i seg selv er ufarlig, men at saken deres kan misbrukes av voldelige grupper. Hun peker på at den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov bare for noen uker siden uttalte at OL i Sotsji arrangeres på levningene til muslimske forfedre.

Umarov ba samtidig sine tilhengere bruke «maksimal styrke» for å forhindre at Vladimir Putin får arrangere OL.

Tsjerkesserne lever i dag spredt i en rekke land, og de har krevd at OL i Sotsji skal brukes til å vise elementer fra deres kultur. De krever også at Russland skal bruke anledningen til å være åpne om folkemordet på tsjerkesserne for 150 år siden, samt at loven skal endres slik at tsjerkessere i utlandet skal få rett til å vende tilbake til Russland.

Neflajasjeva sier russiske myndigheters svar så langt er øredøvende taushet.

- Husk angrepet under Boston maraton. Amerikanske myndigheter trodde det var en islamsk terroroperasjon, men det var amatører - to brødre - som sto bak. For Sotsji-OL vil det være infiltrasjon og aktiviteter fra amatører som utgjør den største faren, for ingen vil vite hvordan det vil skje eller hvor de kommer fra, sier forskeren.

Han mener en soloangriper like gjerne kan være en russer som en fra Kaukasus.

- En enkeltperson kan angripe av utallige, og gjerne svært private, grunner, påpeker han.

Malasjenko sier han ikke vil advare mot å delta eller være til stede under lekene, men sier det er viktig å være forberedt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder