I MIDDELHAVET: Det norske skipet Siem pilot berget lørdag formiddag over 300 mennesker fra et flyktningeskip i Middelhavet. Foto:Kripos,NTB scanpix

Norsk skip deltar i omfattende redningsaksjon

Italias kystvakt: 3.000 migranter i havsnød

Det norske skipet Siem Pilot har vært involvert i to store redningsaksjoner i Middelhavet lørdag. Til sammen skal rundt 700 flyktninger ha blitt tatt om bord i skipet.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder TV 2.

Lørdag morgen berget skipet om lag 350 mennesker fra en fiskebåt. Båten, som befant seg like utenfor Libya, meldte tidlig lørdag morgen at den var i nød.

Senere på dagen gikk skipet i gang med sin andre andre redningsaksjon. Denne gangen skal det ha vært rundt 400 personer i båten som måtte reddes, melder TV 2. Ifølge tv-kanalen har båten vært ute på havet i mange timer, og mannskapet på Siem Pilot er svært bekymret for helsen deres.

Ifølge Kripos er det mange nødanrop i området.

Kommentar: Når liv blir tall

AKSJON: Siem Pilot har reddet over 300 migranter fra en fiskebåt. Foto:Kripos,

Den italienske kystvakten koordinerer lørdag aksjoner for å berge opptil 3.000 migranter utenfor kysten av Libya. Norske Siem Pilot er blant de sju fartøyene som er involvert i redningsoperasjonene.

Kystvakten anslår at det er mellom 2.000 og 3.000 mennesker i 14 gummibåter og fire andre fartøyer som lørdag har varslet at de er i nød.

Les også: Tre overlevende forteller om den grufulle flukten (krever innlogging)

Opptil ti båter ber om hjelp

– Det er veldig mange nødtelefoner fra kysten av Libya. Vi har mellom åtte og ti båter som ber om hjelp, så det blir en hektisk dag. I utgangspunktet er det likevel denne ene båten, der vi vet det er mange om bord, som er vårt oppdrag, sier styrkesjef på Siem Pilot Lise Dunham til TV 2 lørdag formiddag.

I MIDDELHAVET: Lise Dunham er styrkesjef på det norske skipet Siem Pilot. Her møter hun media i den italienske havna Catania, mandag 17. august. Foto:Carmelo Imbesi,Ap

Lasteskipet Siem Pilot kan i utgangspunktet ta imot maksimalt 800 personer, men dersom det er krise, kan det ta imot flere.

Siden juni har Norge bidratt til EUs grensesamarbeid Frontex med beredskapsskipet Siem Pilot, som så langt har berget flere enn 4.300 migranter. Forrige gang skipet var på oppdrag, hentet de ut 49 omkomne.

Selv om mannskapet er godt trent, fortalte styrkesjef Lise Dunham fortalte VG at situasjonen kom som et sjokk.

– Det var ekstremt krevende arbeid. Det var en trang og overfylt båt, og det var veldig trange luker ned under dekk. Det er vanskelig å være klar for påkjenningen av å hente opp 41 lik fra omstendighetene som var under dekket på den båten, sa Dunham.

REDDET: Skipet Peter Henry von Koss har de siste døgnene reddet migranter i havsnød. Foto:Kripos,

Reddet 60 utenfor Lesvos

I de siste døgnene har den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» reddet rundt 60 mennesker som var i havsnød nær den greske øya Lesvos i Egeerhavet ikke langt fra Tyrkia.

Skøyta tok om bord rundt 60 barn, kvinner og menn fra en overfylt gummibåt som tok inn vann, opplyser Redningsselskapet.

Tidligere lørdag morgen varslet selskapet at fartøyet hadde reddet tolv mennesker opp av havet i en redningsoperasjon natt til fredag etter ni timer i vannet. En person ble funnet omkommet.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder