FARVEL: Familie, venner, statslederne og folk overvar begravelsen av de tre tenåringene fra Israel. Foto:AP Photo,

Folkehav tok farvel med israelske tenåringer

President Peres talte: Terror har en boomerang-effekt

Midtøstenekspert: Nå handler det bare om hvor ille det blir

Tusenvis tok farvel med de tre unge israelerne. Samtidig bruker ytterliggående krefter hendelsen for alt det er verdt, og bombeangrepene fortsetter.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For to og en halv uke siden ble de israelske tenåringene Eyal Yifrach (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) bortført da de var på vei hjem fra en jødisk skole. Mandag ble de funnet drept og tirsdag ble de gravlagt i en stor TV-overført seremoni.

VG-kommentator: Mer faretruende nå enn på mange år

– Jeg kjenner sorgens smerte. Det finnes ikke noe verre, sa statsminister Benjamin Netanyahu da han talte ved siden av de tre tenåringene.

Krigsretorikk

Hver av dem var svøpt i det blå og hvite israelske flagget og familiene tok farvel, mens folkemengden fulgte med litt lenger unna.

Samtidig som folket sørger advarte både Netanyahu og president Shimon Peres:

– Om det er behov, vil vi utvide militæroperasjonene mot Hamas så mye som mulig, sa Netanyahu.

– Alle de som er glade over vår sorg: Terror har en boomerang-effekt, sa Peres.

TALTE: Israeli statsminister Benjamin Netanyahu overvar og snakket under begravelsen av de tre unge israelerne. Foto:Baz Ratner,Ap

Tirsdag ble den unge palestineren Yousouf Al-Zagha (19), som ifølge det israelske militæret skal ha tilhørt Hamas, skutt ned og drept i det han angivelig skal ha kastet en granat mot israelske styrker som var i ferd med å arrestere en militant palestiner på Vestbredden. Et palestinsk vitne hevder imidlertid at han bare var en tilfeldig forbipasserende, ifølge Reuters.

DREPT: Palestinske Yousouf Al-Zagha begraves. Foto:Abed Omar Qusini,Reuters

– Det blir ikke fred her

Midtøstenekspert Hilde Henriksen Waage ved Institutt for fredsforskning (PRIO) befinner seg i Jerusalem og forteller om en spent stemning. Rakettangrepene har tiltatt på natten og under begravelsen forteller seniroforskeren, over telefon, om en stor eksplosjon utenfor.

– Det ser dårligere ut enn på flere år, det blir ikke en fred her, og det handler bare om hvor ille det blir, sier hun.

Hun forteller at det skal være et regjeringsmøte i kveld. Mange i den israelske regjeringen vil ta Hamas ved roten. Og så er det de som vil vente.

– De ytterliggående kreftene på israelsk og palestinsk spiller på samme lag, de ønsker å ødelegge for freden. Så det er veldig vanskelig å være en moderat israeler og en moderat palestiner, for de roper etter mer blod på begge sider, sier hun.

DREPT: Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaar (16). Foto:-,Afp

Talsmann for det israelske forsvaret Kaptein Bjørn Hermann understreker overfor VG at Israel holder Hamas ansvarlig for kidnappingene og rakettangrepene mot Israel fra Gaza.

Han avviser likevel at Israel vil trappe opp angrepene.

– Israel har ingen planer om noen stor aksjon i Gaza. Vi konsentrer oss nå om å lokalisere og pågripe de to gjerningsmennene som står bak disse drapene, sier Hermann.

- Voldsspiral

Hamas nekter for at de har noe med drapene å gjøre. Men det spiller ingen rolle, ifølge Henriksen Waage.

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon sa tirsdag at Hamas skal få betale dyrt for drapene på de tre israelske tenåringsguttene som ble funnet døde mandag.

– Vi vil fortsette å forfølge dem som drepte guttene. Vi vil ikke gi oss før vi har fått fatt i dem, sa forsvarsministeren.

Hamas svarer med samme aggressive mynt.

– Dersom de israelske okkupantene trapper opp eller går til krig, så åpner de selv helvetes porter, er reaksjonen Hamas-talsperson Sami Abu Zuhri gir til AFP.

I SORG: Mor og far Rachel og Avi Fraenkel i et gripende farvel med sønnen Naftali (16). Foto:Baz Ratner,Reuters

– De som vil ha en voldsspiral bruker uansett dette for alt det er verdt, og de militære har vind i seilene. Det er de som leder an. Det ser ikke veldig lyst, fordi fredsforhandlingene, under ledelse av John Kerry, allerede har brutt sammen, og den diplomatiske arenaen er borte. Så en leter etter påskudd for konflikt.

Utenriksminister Børge Brende kom tirsdag med en fordømmelse av drapene, men oppfordret alle parter om å unngå ytterligere opptrapping som vil føre til mer vold.

- Verden fokuserer på VM

Sami Abu Salem, som bor i Gaza og tidligere har jobbet som fikser og oversetter for VG, sier innbyggerne der er redde.

– Vi er redde for den israelske operasjonen, og at den vil gå hardt ut over oss. Verden fokuserer nå på fotball-VM i Brasil, på Irak og Syria. Det vil bli hardt, spesielt i Gaza som fortsatt er under blokade, sier Salem til VG.

– For tredje natt på rad ble Gaza bombet i natt. De ønsket å treffe postene til væpnede palestinere, spesielt Hamas-militsen. Og palestinske militante gjorde gjengjeldelse med sine primitive raketter og granater. Jeg antar at Israel vil vise sine innbyggere at de har gjort noe for drapet på de tre bosetterne på Vestbredden, mener Salem, som tror dette kan være innledningen på en israelsk offensiv.

– Hver dag er en krig mot terror

Israels fungerende ambassadør i Norge, George Deek, sier man må unngå videre vold og eskalering.

– Det jobber Israel for. Det er Hamas som prøver å eskalere situasjonen, ved å kidnappe tenåringer og avfyre raketter, og tvinger Israel til å reagere. Vi jobber på en moderat og rasjonell måte for å gjenopprette fred og stabilitet for Israels innbyggere, og vi vil gjøre vårt beste for å holde de uskyldige palestinerne trygge og beskyttet mot vold, sier Deek til VG.

Han sier Israel hver eneste dag kjemper en krig mot terror.

– De neste dagene vil vi se en mer intens aksjon fra det israelske forsvarets side. Det er vårt moralske ansvar å beskytte borgerne av Israel – vi vil sende et budskap til Hamas om at vi ikke vil sitte stille og se på deres terrorhandlinger, sier Deek.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder