IKKE IMPONERT: Bellona-leder Frederic Hauge.

IKKE IMPONERT: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Bellona: - Nå må Erna faktisk gjøre noe

Oppsummeringen fra FNs klimapanel viser at det er uanstendig av et rikt land som Norge å løse sine
klimaforpliktelser ved å kjøpe klimakvoter i u-land, mener Bellona.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Rapporten er en vekker: Den globale oppvarmingen er i full gang og klimaendringene vil dreie seg om liv og død for et stort antall mennesker. Da kan ikke Norge, som har tjent seg søkkrikt på olje og gass, tro at vi kan kjøpe oss avlat i utlandet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han sikter til at klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft i forrige uke varslet at Norge vil oppfylle en større del av sine klimaforpliktelser ved kjøp av såkalte CDM-kvoter i utlandet. Det skjer samtidig som EU går bort fra hele ordningen.

- Det er en oppsiktsvekkende holdning fra regjeringen i et land som har inntektene sine fra 3 prosent av verdens CO2-utslipp, sier Hauge.

FNs klimapanel la i dag fram sin siste og oppsummerende rapport. Den er basert på 30.000 vitenskapelige artikler fra flere tusen forskere. Konklusjonen er klar: Klimaendringene er allerede i full gang og verdens ledere må handle nå – om få tiår er det for sent.

- Norge har penger og kompetanse, og bør gå i front i dette omstillingsarbeidet, sier Bellona-lederen.

Klimapanelet peker på at det er verdens fattigste land, altså de som har minst utslipp og minst del av skylden, som opplever de største konsekvensene av klimaendringene.

- Norge og andre store forurensende slipper mye billigere unna. Det er himmelropende urettferdig og tilsier at vi må ta en mye større del av opprydningsarbeidet, sier Hauge.

På den andre siden viser rapporten at det ikke trenger å bli kostbart å snu utviklingen.

- Vi blir verken fattige eller arbeidsledige i overgangen til et lavutslippssamfunn. Det vil være langt dyrere å utsette omstillingene enn å handle nå. Rapporten slår også fast at vi allerede kjenner løsningene; nå må de settes ut i live, fastslår Bellona-lederen.

- For å sitere Barack Obama: Vi er den første generasjonen som merker klimaendringene på kroppen, og den siste til å kunne gjøre noe med dem. Dette håper jeg verdens topp-politikere tar innover seg før de møtes i Peru i desember, sier Hauge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder