TILBAKE PÅ ÅSTEDET: Rebekah Gregory var tilbake i Boston maraton-løypen året etter bombeangrepet i april 2013. Onsdag vitnet hun i rettssaken. Foto:Elise Amendola,Ap

Rebekha (27) mistet beinet: - Tenkte at det var dagen jeg kom til å dø

Vitnet i Boston Marathon-saken onsdag

BOSTON (VG) Rebekha Gregory ble alvorlig skadet av den ene bomben under Boston Marathon. Etter 17 operasjoner av venstre bein, måtte hun amputere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg husker nesten alt. Jeg husker at jeg ble kastet tilbake av bomben, at jeg forsøkte å reise meg opp, men at jeg ikke klarte.

Slik startet Rebekha Gregory sitt vitnemål første dag av rettsforhandlingene etter terrorangrepet mot Boston Marathon i april 2013. Hun var i Boston for å se på moren til kjæresten løpe det kjente maratonløpet sammen med flere andre i svigerfamilien.

Hun forteller at da hun kom til seg selv så hun ned på sitt venstre bein, og skjønte hvorfor hun ikke klarte å reise seg.

– Jeg tenkte at det var dagen da jeg kom til å dø, sier hun fra vitneboksen.

Få meter unna henne sitter tiltalte Dsjokhar Tsarnajev (20), som sammen med storebroren Tamerlan Tsarnajev (26) stod bak terroren. 26-åringen døde av skadene da han ble overkjørt av lillebroren under en biljakt med politiet flere dager etter bombingen. 20-åringen risikerer dødsstraff for ugjerningen.

Filmet bomben

Rebekha Gregory så at beinet var svært skadet. Det samme gjorde hennes daværende svoger Colton Kilgore, som vitnet rett før henne. Hobbyfotografen filmet da bomben gikk av og lot kameraet gå etter eksplosjonene, og denne videoen ble vist i retten. I deler av videoen fanges det skadede beinet til Gregory.

–Hva tenkte du da du filmet beinet, spurte aktor.

– At det ikke var noen sjanse for at hun kom til å kunne beholde det beinet.

– Hvorfor ikke?

– Det var alt for ødelagt.

Løper igjen

Tilbake i Rebekah Gregorys vitnemål spurte aktor om hun hvem hun så ved siden av seg.

– Jeg husker at jeg så til høyre for meg. Jeg så Krystal Campbell og hun var død, sier Gregory mens hun gråter og tørker tårer.

Hun forteller at hun lå på sykehus i 56 dager, og at etter 17 operasjoner av sin venstre fot så fikk hun beskjeden hun hadde fryktet: Den måtte amputeres. Hun har nylig fått protese, slik at hun kan gå uten støtte.

– For to uker siden fikk jeg «blades», slik at jeg kan løpe igjen, sier hun.

Totalt tre drepte

Totalt tre personer ble drept av bombene: Krystal Campbell (29), Martin Richard (8) og Lu Lingzi (23).

DREPT: Krystle Campbell (29), Lu Lingzi (23) og Martin Richard (8). Foto:Uncredited,Ap

Også venninne og kollega av drepte Campbell, Karen McWaters, vitnet på rettssakens første dag. Venninnene dro til Boston Marathon for å se på løpet.

– Det var kaos, skriking, hyling og mye røyk, forteller hun om øyeblikkene etter at den første bomben gikk av.

­– Jeg så på foten min og skjønte at noe forferdelig hadde skjedd.

McWaters forteller at hun så ned mot det ene beinet sitt og så at det var vridd sidelengs. Hun dro seg deretter mot venninnen Krystal på asfalten.

– Jeg la ansiktet mitt mot henne slik at vi kunne snakke. Hun sa at det gjorde vondt i beina hennes, men hun snakket aldri mer etter det.

McWaters måtte selv amputere det ene beinet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder