Dette er nordmannens kinesiske medfange

Fan Jinghui (50) jobbet som lærer i Beijing

Trekker Kina inn i kampen mot terror

Kidnappingen av Fan Jinghui (50), kineseren som sitter i
IS-fangenskap sammen med Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), kan trekke Kina ufrivillig inn i en konflikt de har forsøkt å holde seg langt unna.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Denne gisseltagningen kommer svært ubeleilig for Kina, som har jobbet hardt for å unngå å bli målskive eller part i konflikten i Midtøsten, sier Marc Lanteigne, seniorforsker og Kina-ekspert på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, til VG.

GISSEL: Faksimile fra IS-magasinets foto av kineseren Fan Jinghui, 50, fra Beijing, som IS hevder er oppgitt av hjemlandets myndigheter, fordi Kina ikke vil betale kravet om løsepenger. Foto: ,

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at myndighetene legger til grunn at nordmannen fortsatt er i live, etter at han ble bortført i Syria i slutten av januar.

En slektning av Grimsgaard-Ofstad forteller til VG torsdag ettermiddag at kidnappingen kom som et sjokk på alle utenom hans aller nærmeste familie, som har stått i løpende kontakt med Utenriksdepartementet gjennom de åtte månedene siden han ble kidnappet.

Skadd i øyet

Opplysningene om hans medfange, kineseren Fan Jinhui (50), er langt mer sparsomme.

Oversikt: De ble tatt som gisler av IS - slik gikk det

I magasinet til IS er Fan Jinghui avbildet med et hovent venstre øye, men i samme gule fangedrakt som det norske gisselet.

Bakgrunnen på bildet er lik, og fangenumrene følger hverandre: Nordmannen har 05674, kineseren er nummer 05675.

Teksten under bildet av Fan Jinghui er den samme som for Grimsgaard-Ofstads del:

«Denne kinesiske fangen er sviktet av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet».

Den som vil betale for løslatelse og utlevering av kineseren, blir bedt om å ringe samme nummer som for nordmannens del.

Les også: - Lite sannsynlig med direkte kontakt

Løpende kontakt

Men hvor lenge har norske myndigheter visst at nordmannen var holdt fanget sammen med en kineser? Og har Norge og Kina hatt noen form for kontakt i den felles interessen i å få begge løslatt?

– Vi har løpende kontakt med andre lands myndigheter og tjenester, men jeg vil ikke gå inn i enkeltheter her, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

VG mener: Norge settes på prøve

Utenriksdepartementet vil heller ikke fortelle hvor lenge de har visst at nordmannen og kineseren har sittet sammen.

Kan ha jobbet med Kina

– Det er ikke utenkelig at Norge og Kina har koordinert seg og at de jobber praktisk sammen i denne saken. Selv om det ikke er politisk kontakt på høyt nivå, samarbeider Norge og Kina likevel godt på en rekke områder, sier Marc Lanteigne på NUPI.

Fan Jinghui er presentert av IS som konsulent med Beijing som hjemmeadresse.

Den australske avisen Sydney Morning Herald skriver torsdag at en nabo hjemme i Beijing, som ikke ville bli navngitt, bekreftet at han kjente igjen Fan Jinghui fra bildet. Naboen sa at han kjente hans kone, som er lærer. Ifølge New York Times er Fan også ungdomsskolelærer.

Støre: - Spillet har endret seg nå som dette er offentlig

– Og en kineser

Telegrambyrået Xinhua, omtalte kidnappingen av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad «og en kineser», som det sto i siste avsnitt i en artikkel i China Daily.

Hong Lei, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, sa ifølge New York Times at Kina jobber for å få bekrefter detaljer i kidnappingen.

«Den kinesiske regjeringen fastholder at Kina fordømmer enhver form for vold mot uskyldige sivile», sa talsmannen på en pressekonferanse torsdag.

Holde terrorbevegelser ute

– Kina har gjort betydelige investeringer i Asia og Midtøsten de siste årene, men er raske med å trekke sine borgere ut av konfliktområder. Da uro brøt ut i Jemen, evakuerte de raskt flere tusen kinesere, sier Marc Lanteigne.

– Kineserne deltar ikke i koalisjonen mot IS, men er veldig opptatt av å holde terrorgrupper som Al Qaida og IS ute av Kina, og spesielt Xinjang-regionen hvor Kina har en betydelig muslimsk minoritet, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder