BABY 81: Guttebabyen var den 81. pasienten som kom inn på Kalmunai Base Hospital 2. juledag og fikk derfor navnet Baby 81. Foto: AP

Baby 81s DNA-test er klar

(VG Nett) DNA-testen viser at paret som har gjort rettslig krav på Baby 81 er de rette foreldrene, nå har barnet endelig fått en identitet.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Historien om Baby 81 startet da en tre måneder gammel gutt ble funnet etter at flodbølgen skylte inn over Sri Lanka. Den lille gutten ble et symbol på tragediens omfang for de mange ødelagte familiene etter tragedien.

Navnet fikk han som uidentifisert pasient nummer 81 på katastrofedagen. Nå kan barnet snart ta sitt rette navn, gutten heter Abilass og ble født 19. oktober.

- Babyen ble lagt inn på sykehuset i Kalmunai full av søle og skrammer den dagen flodbølgen rammet sørøst-Asia, sa doktor K.R. Saseenthirian om babyen kort tid etter innleggelsen.

Hele åtte foreldrepar gjorde krav på Baby 81 som sitt eget og krangelen startet. Først snaue åtte uker etter er DNA-testen klar og foreldrene identifisert. Det viste seg at paret som kjempet hardest for retten til den lille gutten var de rette foreldrene, skriver AP.

- BEGÅR SELVMORD: Den fortvilte Murugupillai Jeyarajah truet med å begå selvmord dersom han ikke fikk foreldreretten til Baby 81. DNA-testen har nå forent barnet med sine rette foreldre. Foto: AFP

12. januar ble sykehuset i byen beordret av en rettsinstans til å utlevere babyen til det ene paret som hadde gjort rettslig krav på barnet. Men legene ved sykehuset nektet som følge av tvisten rundt foreldreretten, og fordi de mente barnet fortsatt hadde behov for medisinsk tilsyn.

Dramaet tilspisset seg da et av parene tok seg inn på sykehuset og gjorde krav på barnet. De måtte til slutt fjernes av politiet og paret ble siktet for overfall.

- Vi hadde intet annet valg enn å arrestere dem fordi de forsøkte å angripe sykehusets personale, sa politioffiser W.P Wijeyatilleka til AP i begynnelsen av februar.

Etter episoden ble det klart at saken ikke kunne løses uten en DNA-test. En lokal domstol omgjorde avgjørelsen som sa at barnet skulle utleveres til Murugupillai Jeyarajah og hans kone. Deretter ble DNA-test bestilt.

Det protesterte paret kraftig på.

- Det er ingen grunn for en DNA-test. Det er vår sønn. Dette er ikke rettferdighet, sa fru Jeyarajah etter sykehusepisoden. Murugupillai Jeyarajah truet med å begå selvmord dersom barnet ikke ble levert ut til dem omgående.

- Jeg tror på Gud, og jeg er sikker på at min baby vil bli gitt til meg, sa Murugupillai Jeyrajah til AP. Sammen med kona Jenita har han gjort krav på å få foreldreretten til barnet.

Jenita fortalte den dramatiske historien om hvordan tsunamien med voldsom kraft rev babyen ut av armene hennes da familiens lille hus ved vannkanten ble lagt i ruiner. Alle papirene som kunne ha bidratt til å bevise at barnet faktisk er deres forsvant med vannmassene.

Tusenvis døde

Sri Lanka ble rammet hardt av flodbølgen. 12.000 barn mistet livet, 4000 mistet en eller begge foreldrene etter tsunamiens herjinger.

Nå gjenstår kun formaliteter før Baby 81 kan ta sitt rette navn og dra hjem med sine foreldre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder