I BAGDAD: USAs utenriksminister snakket til ansatte ved den amerikanske ambassaden i den internasjonale sonen mandag. Foto:,Reuters

Kerry: – Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

Irak har USAs fulle støtte i kampen mot den «eksistensielle trusselen» fra opprørerne, sier den amerikanske utenriksministeren John Kerry i Bagdad.

Artikkelen er over seks år gammel

– Støtten vil være intens og vedvarende, og hvis Iraks ledere klarer å samle landet, vil den være effektiv, sa Kerry til journalister i landets hovedstad Bagdad etter møter med Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

– Må samle landet

– Tiden er inne for at Iraks ledere må vise handlekraft. Irak står overfor en eksistensiell trussel, og Iraks ledere må møte denne trusselen, sa Kerry.

Kerry oppfordret Maliki til å gjøre mer for samle landet. Den sjiamuslimske statsministeren har blitt kritisert for å skyve sine motstandere ut av politikken, i stedet for å samarbeide med dem.

– Nøkkelen i dag var å få visshet fra regjeringens ledere om veien fram mot dannelsen av en regjering, sa Kerry.

Utenriksministeren sa videre at Maliki gjentatte ganger bekreftet sitt løfte om å danne en ny regjering innen 1. juli.

PÅ FRAMMARSJ: Disse bildene som ble lastet opp på sosiale medier 13. juni, viser det som skal være islamister fra ISIL-gruppen på vei gjennom de irakiske byene Mosul og Baiji. Foto: ,

Misnøye med Maliki

Senest søndag uttalte Kerry at USA ikke tar stilling til hvem som skal styre Irak, men at han har merket seg kurdernes, sunnimuslimenes og delvis også sjiamuslimers misnøye med Malikis lederskap.

USA ønsker at irakerne skal finne ledere som er innstilt på å være inkluderende og dele makten, ifølge Kerry.

Maliki ønsker på sin side mer støtte fra USA. Under mandagens møter understreket Maliki at angrepene fra opprørerne ikke bare er en trussel mot Irak, men en trussel mot freden i regionen og verden.

USA har foreløpig ikke bombet mål i Irak, tross gjentatte oppfordringer fra den irakiske statsministeren om å gripe inn, men i forrige uke meddelte USAs president Barack Obama at USA vil sende opptil 300 militærrådgivere til landet.

Mistet kontroll over grenseovergang

Samme dag som Kerry var i Irak, mistet landets myndigheter kontrollen over en grenseovergang og den viktige byen Tal Afar. Irakiske myndigheter har nå mistet kontrollen over hele landets vestfront, inkludert en strategisk grensepassering til Jordan.

Regjeringshæren har trukket seg tilbake fra området ved grenseovergangen Turaibil – det eneste lovlige passeringspunktet til Jordan – etter å ha kjempet mot opprørere.

Grenseovergangen kontrolleres nå av sunnimuslimske stammefolk. Ifølge nyhetsbyrået Reuters forhandler disse med opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) om å overlate kontrollen over grenseposten til dem. ISIL har nylig tatt kontroll over Iraks to viktigste grenseoverganger til Syria.

Ved byen Hilla sør for hovedstaden Bagdad ble 69 personer drept da væpnede menn angrep en fangetransport mandag. Mandag opplyste en talsmann for Iraks statsminister at flere hundre soldater har mistet livet i kamper med opprørere siden ISILs offensiv startet 9. juni.

Motstand fra Iran og Israel

Obama mener at Iran kan spille en konstruktiv rolle i Irak – dersom Iran følger opp USAs innsats for at alle parter i Irak respekteres. USA har bedt Iran om ikke å ta noen skritt som kan bidra til borgerkrig i Irak.

Samtidig har Israels statsminister Benjamin Netanyahu bedt USA unngå et samarbeid med Iran for å stabilisere Irak. Både Iran og de sunnimuslimske opprørerne må svekkes, mener Netanyahu.

Fra iransk side har landets øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, markert sterk motstand mot amerikansk innblanding i Irak.

Les også

 1. – Jordan beredt til å stå imot ISIL

  Jordan har gode muligheter til å forsvare grensene sine, mener Midtøsten-forsker Kjetil Selvik.
 2. Irakiske opprørere har tatt grenseovergang til Jordan

  Sunniopprørere i Irak har tatt kontroll over en grenseovergang til Jordan, opplyser etterretningskilder i Irak og Jordan.
 3. Nye ISIL-angrep: Rike personer står bak

  Den ekstremistiske  organisasjonen ISIL har tatt kontroll over grenseoverganger, drept motstandere og tatt nye byer i…

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Kerry på uanmeldt besøk i Irak

 2. Maliki vil slå ISIL på to fronter

 3. Irak bekrefter angrep fra Syria

 4. Kerry advarer naboland: Ligg unna Irak

 5. Maliki: Irakiske militære har forsømt sine plikter

 6. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

Fra andre aviser

 1. Kerry: - Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

  Bergens Tidende
 2. John Kerry besøker et krisepreget Bagdad

  Aftenposten
 3. USA avviser syrisk hjelp i Irak

  Bergens Tidende
 4. Iraks største oljeraffineri erobret av ISIL

  Aftenposten
 5. Kamp om Iraks største oljeraffineri

  Bergens Tidende
 6. USAs utenriksminister på uanmeldt besøk i Irak

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder