Foto: John Palminteri

Syv døde og tretten skadet etter skyting i studentområde i California

UTENRIKS

En person avfyrte skudd fra en bil i et boligområde der mange studenter ved University of California Santa Barbara bor. Flere norske studenter bor i området, sier tidligere beboer.

  • Cathrine Ekehaug
Publisert: Oppdatert: 01.04.16 01:17

I boligområdet Isla Vista like ved University of California Santa Barbara, er minst syv døde og tretten skadet etter en såkalt drive-by skyting. En av de døde skal være en av de mistenkte, melder nyhetsbyrået AP.

Gjerningsmannen skal ha kjørt rundt og avfyrt skudd på ni steder i boligområdet, før han krasjet sin svarte BMW i en bil som stod parkert.

Politibetjenter fant mannen død med et skuddsår i hodet, men det er fortsatt uklart om han ble drept i skuddvekslingen eller om han tok sitt eget liv, sa politimester i Santa Barbara, Bill Brown.

Etterforskere sier de kjenner identiteten til gjerningsmannen, men at de på nåværende tidspunkt ikke vil gå ut med navn med hensyn til pårørende.

- Vi analyserer både skriftlige bevis og videobevis som kan tyde på at denne grufulle hendelsen var et planlagt massemord, sa Brown til AP.

Flere norske bor i området

Hendelsen fant sted klokken 21.30 lokal tid (06.30 norsk tid), utenfor et område med kiosker og dagligvarebutikker, skriver studentavisen Daily Nexus ved University of California, Santa Barbara. I tiden etter skytingen oppfordret politiet folk til å holde seg innendørs.

Etter det VG erfarer, skal det gå cirka 100 norske studenter på universitetet i Santa Barbara. Mange av disse bor i Isla Vista.

Lene Nysæter bodde i Isla Vista da hun studerte ved universitetet frem til mars i år. Hun forteller at det bor veldig mange norske studenter i området.

- Det er et privat område som ikke er tilknyttet universitetet, men det bor så mange studenter der at det regnes for studentområde.

Området er meget populært blant norske studenter, mye fordi det ligger helt nede ved stranden.

- Mange norske leier hus sammen, og området er som en liten landsby, sier Nysæter til VG.

Leder i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), Vibeke Munthe-Kaas, sier til VG at ANSA så langt ikke kjenner til at noen norske studenter er berørt av skytingen. Hun forteller at hun har snakket med flere, og at disse ikke har fått med seg hva som har skjedd.

- Skulle det være noen som er berørt av dette, vet de at de kan kontakte ANSA for å få hjelp og oppfølging. Hvis noen ønsker det, må de bare ta kontakt.

Da VG snakket med pressevakten i Utenriksdepartementet like etter klokken 13 norsk tid lørdag, hadde ikke UD mottatt informasjon om at noen nordmenn er berørt av skyteepisodene. De er i gang med å undersøke saken nærmere.

Flere vitner

Et øyevitne sier til studentavisen at den mistenkte avfyrte skudd fra bilen sin, og deretter prøvde å rømme, men ble stoppet av sikkerhetsvakter i området.

- Det så ut som den mistenkte hoppet ut av bilen og ble skutt ned av sikkerhetsvaktene, sa Tyler Jordan til studentavisen.

Hans beskrivelse av hendelsesforeløpet blir bekreftet av et annet vitne, som var i boligen sin like ved der skytingen fant sted.

- Jeg hørte et par skudd, men trodde det var fyrverkeri, så jeg tenkte ikke så mye på det. Men jeg fikk meg en støkk, også hørte jeg at en bil krasjet, så jeg så ut vinduet mitt. Da så jeg en mann som prøver å flykte, og at politiet skyter ham, sier Niklas Svennefiord.

Isla Vista er et kjent festområde. I april vart 100 personer arrestert i Isla Vista etter at en «Spring Break»-fest med 15.000 deltakere resulterte i en rekke voldsepisoder. 40 mennesker ble send til sykehus.

MORE: 7 people are dead, 7 wounded in drive-by shooting next to UC Santa Barbara, officials say: http://t.co/f1lYjsFp10 — The Associated Press (@AP) May 24, 2014

Update: 2 arrests made in deadly Isla Vista shootings near UC Santa Barbara, per reports http://t.co/HcBDRt7K4K pic.twitter.com/ymd79LkOZ4 — KTLA (@KTLA) May 24, 2014

Her kan du lese mer om