OVERLEVDE: Tre gisler på vei ut under politiets storming av Lindt Chocolate Café i sentrum av Sydney i midten av desember. Gisseltakeren og to gisler ble drept. Foto:Rob Griffith,Ap

Sydney-gissel drept av politiets kuler

Flere nye detaljer under høring om gisseldramaet

Politiet aksjonerte da gissel ble skutt i hodet

Gisseltakeren bestilte sjokoladekake og te

Trebarnsmoren Katrina Dawson (38) ble drept da politiet gikk til aksjon under gisseldramaet på Lindt Chocolate Café i desember.

  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det går frem av obduksjonsrapporten, melder nyhetsbyrået AFP. Det skal ha vært fragmenter fra en eller flere av kulene som politiet avfyrte som førte til at advokaten ble drept.

– Jeg vil ikke gå i detalj på skadene Dawson fikk, annet enn å si at ett fragment traff en stor blodåre. Hun mistet bevisstheten raskt og døde kort tid etterpå, sa rettsmedisiner Jeremy Gormly under en høring natt til torsdag norsk tid.

DREPT: Katrina Dawson etterlot seg tre barn. Foto:FAMILY HANDOUT/EPA,

Flere gisler rømte

Dramaet startet 15. desember i fjor, i nitiden om morgenen lokal tid, da gisseltageren Man Haron Monis (49) tok seg inn i kafeen i sentrum av Sydney. Den iranske flyktningen tok totalt 18 gisler, som enten var på jobb eller bare var en liten tur innom det ellers så fredelige serveringsstedet.

BAKGRUNN: Disse ble holdt fanget i over 16 timer

I løpet av de neste timene klarte flere gisler å rømme, mens andre måtte fremføre gisseltagerens krav i flere videoklipp.

TV-bildene fra den australske storbyen viste skrekkslagne gisler komme løpende ut av kafeens sidedører og inn i antiterrorstyrkenes armer på utsiden.

Over 16 timer etter at Monis, en selvtitulert sjeik og «spirituell healer» med et omfattende rulleblad, tok seg inn i kafeen, gikk australsk politi til aksjon. Bortsett fra Dawson og kafeens daglige leder Tori Johnson (34), klarte de gjenværende gislene å komme seg i sikkerhet.

– Ble tvunget til å knele

Ifølge AFP ble stormingen av kafeen utløst av at en av politiets snikskyttere ble øyenvitne til at gisseltageren skjøt Johnson i bakhodet fra kloss hold.

– Han ble tvunget til å knele på kafégulvet. Kort tid etter ble han ganske enkelt skutt i bakhodet uten forvarsel, opplyser rettsmedisineren Jeremy Gormly.

Under høringen natt til torsdag norsk tid kom det også frem at gisseltageren bestilte sjokoladekake og te da han entret serveringsstedet den skjebnesvangre morgenen, skriver BBC. Deretter spurte han etter kafeens daglige leder.

Etter å ha beordret Johnson til å stenge kafeen, erklærte han:

– Dette er et angrep. Jeg har en bombe, ifølge BBC.

Ble truffet av minst 13 skudd

Senere fikk han Johnson til å ringe Australias nødnummer og fremføre et budskap om at Australia var under angrep av terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

LIVREDD: Et gissel har klart å rømme og løper ned mot de store politistyrkene utenfor kafeen Lindt. Foto:Jason Reed,Reuters

Han fortalte også at Monis hadde plassert flere bomber med fjernutløsere i sentrum av Sydney, som viste seg å ikke stemme.

Monis skal ha avfyrt totalt fem skudd gjennom dramaet. Det første skal ha vært rettet mot noen av gislene som flyktet. Deretter skjøt han Johnson. De siste kulene ble avfyrt under politiets aksjon. På gisseltageren skal politiet ha funnet ytterligere 21 patroner.

Selv skal han ha blitt truffet av minst 13 skudd eller fragmenter av skudd. To av dem skal ha truffet ham i hodet, som førte til at han døde momentant, skriver BBC.

– En strøm av følelser

– Sjelden har en slik grusomm hendelse utspilt seg så offentlig. Det har ført til en strøm av følelser, angst, sinne, bitterhet og fortvilelse, sa etterforsker Michael Barnes under høringen.

Etter planen skal alle gislene fortelle om sin opplevelse av dramaet i fremtidige høringer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder