Klimaopprør i Paris: Klimaaktivister i kraftig klinsj med fransk politi

Innenriksminister: 200 anholdt

Francois Hollande: – Skandaløst

PARIS (VG) Det er nulltoleranse for demonstrasjoner i hovedstaden, og nå skyter politiet tåregass mot alle som trosser forbudet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hovedstaden er i unntakstilstand og sikkerhetstiltakene er kraftig skjerpet som følge av terrorfredagen for to uker siden – det er også nedlagt nulltoleranse mot demonstrasjoner i forkant av klimatoppmøtet mandag.

Flere klimaaktivister har likevel trosset forbudet, og væpnet politi har besvart provokasjonen med tåregass.

Eimen av gass lå tykk over plassen tidligere søndag ettermiddag, og det hersket en stemning av redsel og uro i gatene inn mot Republikk-plassen. Statsminister Erna Solberg skulle i utgangspunktet møte norsk presse der, men måtte gjøre om på planene etter at tumultene startet.

Rundt 120.000 militære og politibetjenter har slått jernring om hovedstaden, og er ute i gatene i forbindelse med klimatoppmøtet.

Minst 208 demonstranter er anholdt opplyser Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Franske myndigheter har tidligere lagt ned forbud mot den planlagt klimamarsjen av hensyn til sikkerheten i kjølvannet av det to uker gamle terroranslaget.

Hollande slakter klimaklinsj

Ved 18-tiden søndag er det imidlertid stille på Republikk-plassen. Et stort politioppbud er fremdeles på plass, men de siste demonstrantene er nå borte.

Les: Jernring rundt Paris

Frankrikes president Francois Hollande kaller klimaaktivistenes sammenstøt med politiet for skandløst.

– Dette har ingenting å gjøre med det å forsvare miljøet vårt, sier Holland på et EU-møte i Brussel, ifølge AFP.
Han sier også at det er ekstra trist at sammenstøtene skjer ved Place de la Republique hvor blomster og lyst er lagt ned for å minnes de drepte i Paris-terroren 13. november.

Forsiktig optimisme

På møtet skal partene skal forhandle om hvor mye CO₂ de ulike landene skal kutte og hvor forpliktet hvert land skal være til disse kuttene.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen)I tillegg skal de diskutere hvor mye penger som gis til utviklingsland, slik at også de skal kunne kutte utslipp, få tilgang til ny teknologi og tilpasse seg klimaendringene, skriver NTB.

Bakgrunn: Alt du må vite før klimamøtet

Meningen er at statslederne skal gi en tydelig ordre om at en avtale nå må vedtas. Tautrekkingen om innholdet overlates til landenes forhandlere, som «tyvstarter» arbeidet søndag.

Ekspertene er enige om at avtalen som skal vedtas, ikke vil bli god nok til å løse klimaproblemet.

Men mange håper den kan markere begynnelsen på store teknologiske og samfunnsmessige endringer som vil bremse utslippene av klimagasser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder