FERGUSON: Store demonstrasjoner har herjet byen Ferguson de siste dagene, etter drapet på en ubevæpnet tenåring i Missouri, USA. Foto:Jeff Roberson,Ap

Obama ønsker rettferdighet for død 18-åring i Ferguson

- Det er aldri en unnskyldning for vold mot politiet, men politiet har heller ikke myndighet til å arrestere fredelige demonstranter, sa Obama på en pressekonfranse.

 • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

USAs president Brarck Obama sa på en pressekonfarense torsdag at han ønsket rettferdighet for den 18 år gamle, ubevæpnede, afroamerikanske gutten som døde etter at han ble skutt av lokalt politi i Ferguson, Missouri. I etterkant av drapet har det vært store demonstrasjoner i byen.

– Vi skal gjøre det som er nødvendig for å finne ut av akkurat hva som skjedde, og for å sikre at vi får rettferdighet i denne saken, sa den amerikanske presidenten på en pressekonferanse torsdag.

Obama sa også at han ønsket seg en åpen og gjennomsiktig etterforskning, og har bedt både Justisdepartementet og FBI om å bistå i etterforskningen.

LØFTEDE HENDER: Dette har blitt demonstrantenes felles symbol, etter tenåringsdrapet som har rystet USA den siste uka. Foto:Scott Olson,Afp

Nye vitner sier at gutten beveget seg bakover, med hendene løftet over hodet da han ble skutt av politiet, skriver The Independent.

Senator: – Vi har gjort endringer i politisammensetningen

– Vi har gjort en endring i politisammensetningen her, slik at tonen mellom demonstranter og politiet forhåpentligvis kan bedre seg, sa senatoren i Missouri, Claire McCaskill på en pressekonferanse om hendelsen.

Inntil nå har politiet i Ferguson jobbet med saken selv, men har nå blitt tatt av saken, og den er overlatt til det statlige politiet.

– Vi trenger å leve i trygghet, men vi trenger også at de som ønsker det får utslipp den den energien de har på en ordentlig måte. Vi får ikke leget på den måten vi trenger, hvis det offentlige kun møter demonstrasjonene med «kan ikke dere bare være stille», sa senatoren til de oppmøtte i Ferguson. Han fikk stående applaus fra de oppmøtte.

Obama ønsket fredelige demonstrasjoner

Barack Obama tok til orde for at det nå var tid for å se fremover, etter det han omtaler som «den grusomme hendelsen i Missouri».

GRUSOMT: - Bildene fra denne hendelsen har rystet mange amerikanere, så Obama på en pressekonferanse torsdag. Foto:Nicholas Kamm,Afp

– Vi må alle ta et skritt tilbake, for å tenke på hvordan vi kan bevege oss fremover, sa Obama.

Han understreket også at både politi og demonstranter en del ganger hadde tråkket over streken under opptøyene.

– Det finnes aldri en unnskyldning for vold mot politiet, men det finnes heller ikke grunnlag i loven for å arrestere fredelige demonstranter, som kun utfører sine grunnlovsfestede rettigheter, fortalte presidenten.

Bare natt til torsdag ble det gjennomført over 10 demonstrasjoner, ifølge The New York Times. Obama sa også at politiet heller ikke har myndighet til å arrestere journalister som dokumenterer opprørene, etter at to journalister ble arrestert på en lokal restaurant etter å ha dekket opprørene onsdag kveld.

Kun tre av 35 afroamerikanere i politiet

Ferguson er en forstad sterkt dominert av afroamerikansk befolkning, og på tross av dette er kun tre av 53 politibetjenter i Ferguson afroamerikanere.

Demonstrantene krever svar på hva som skjedde med den 18 år gamle gutten Michael Brown. Til nå har politiet vært svært sparsommelige med detaljer rundt hendelsen, utover at de har bekreftet at det har skjedd.

Guttens foreldre har oppfordret til at demonstrasjonene skal være fredelige, noe flere av demonstrasjonene til nå ikke har vært. En butikk blitt satt fyr på, og elleve andre har rapportert at de har blitt plyndret under opptøyene i byen.

Folk minnes 18-åringen

I mer en 90 byer over hele USA blir det natt til fredag norsk tid gjennomført samlinger for å markere dødsfallet til Michael Brown (18). Organisatorene bak den omfattende markeringen mener 18-åringen døde som et resultat av politivold, melder nyhetsbyrået AP.

Markeringer skal blant annet holdes i New York, Washington, Boston, Los Angeles og i St. Louis, som byen Ferguson er en forstad til. Deltagerne har på seg røde bånd, halstørkle eller klær for å vise sin solidaritet.

Les også

 1. Michael Brown (18) ble drept av amerikansk politi: Twitterstorm etter tenåringsdrap

  Drapet på afroamerikanske Michael Brown (18) får massiv Twitter-oppmerksomhet.
 2. Obama om politidrapet på ubevæpnet tenåring: - Hjerteskjærende

  Det dødelige politiskuddet mot en ubevæpnet afroamerikansk 18-åring i USA har skapt voldsomme opptøyer.
 3. Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

  I natt brøt det nok en gang ut opptøyer i småbyen Ferguson i USA. Etter å ha blitt møtt med stein og molotovcocktails…

Flere artikler

 1. Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

 2. Michael Brown (18) ble drept av amerikansk politi: Twitterstorm etter tenåringsdrap

 3. Her får politisjefen en klem av Ferguson-demonstrant

 4. Obama: - La oss søke helbredelse i stedet for å skade hverandre

 5. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

 6. Gertrude (75) ble vitne til politidrapet i USA: – Jeg hørte minst åtte skudd

Fra andre aviser

 1. Ignorerer portforbudet i Ferguson

  Bergens Tidende
 2. Obama: - Ingen unnskyldning for opptøyer

  Bergens Tidende
 3. Bruker tåregass mot demonstrantene

  Aftenposten
 4. Unntakstilstand etter raseopptøyer i USA

  Bergens Tidende
 5. Politiet brukte tåregass mot demonstranter i Missouri

  Aftenposten
 6. Fire hundre års undertrykkelse

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder