Liu Xiaobo er død

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død, 61 år gammel. Hans tidligere advokat holder myndighetene ansvarlige for dødsfallet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nyhetsbyrået AFP og britiske BBC siterer kinesiske myndigheter på nyheten.

Mo Shaoping, Liu Xiaobos tidligere advokat bekrefter overfor VG at fredsprisvinneren døde ti over halv syv torsdag morgen.

Tidligere i uken ble det meldt at tilstanden til den tidligere fredsprisvinneren var kritisk, men at han ble gitt den beste behandlingen han kunne få. Fredsprisvinneren hadde diagnosen dødelig leverkreft.

– Liu har vært en god venn i over 30 år, og jeg føler meg trist og desperat over å ha mottatt beskjeden om dødsfallet, sier advokaten til VG på telefon fra Kina.

Holder Kina ansvarlig

DØD: Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død, 61 år gammel. Foto: AP

Advokaten fordømmer kinesiske myndigheter og mener at myndighetene står ansvarlig for hans død.

– Myndighetene har sagt at de passet godt på Liu, og at de har hatt årlige helsekontroller. Han er vinner av Nobel Fredspris, og så sier myndighetene plutselig at han hadde uhelbredelig kreft i fengsel. De bør ta ansvar for hans død, sier Mo.

Lius dødsfall er nesten ikke omtalt i kinesiske medier og hans navn er fortsatt blokkert på kinesiske sosiale medier.

Liu Xiaobo, som ble 61 år gammel, fikk Nobels fredspris i 2010. Hans stol sto imidlertid tom under prisutdelingen ettersom han selv satt i fengsel. Liu fikk dermed aldri motta prisen personlig.

Les også: Dette er fredsprisvinner Liu Xiaobo

Solberg: – Mine tanker går nå til hans kone

– Det er med stor sorg at jeg i dag har mottatt beskjeden om Liu Xiaogos bortgang. Liu Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling. Mine tanker går nå til hans kone, Liu Xia og hans familie og venner, sier statsminister Erna Solberg i en uttalelse til VG.

Hun har ikke anledning til å svare på spørsmål ettersom hun er bortreist på ferie.

VG har forsøkt å komme i kontakt med utenriksminister Børge Brende, men han er bortreist på ferie og kan derfor ikke kommentere saken.

Kommentar: Hans kamp er like viktig i dag

Også Nobelkomiteen mottar dødsbudskapet med sorg.

– Vi har mottatt budskapet om Lius død med sorg. Det er tragisk at han døde i fangenskap, sier formann i Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen til VG.

FIKK FREDSPRIS: Slik så det ut da Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris. Daværende formann i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, til venstre. Foto: Bjåland Nils VG

Lius advokater har tidligere opplyst til VG at selv om fredsprisvinneren har fått behandling på sykehus, har han likevel fortsatt var en fange, og skulle returnere til fengsel om han ble frisk.

– Med hele verden som tilskuere valgte kinesiske myndigheter i stedet å opprettholde isolasjonen av Liu Xiaobo, skriver hun i en uttalelse fra Nobelkomiteen.

– Det hviler et tungt ansvar på skuldrene til kinesiske myndigheter for Liu Xiaobos tidlige død, står det videre.

Xiaobo ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Et av forslagene i manifestet var kravet om ytringsfrihet i landet.

– Det er ingenting kriminelt i noe av det jeg har gjort, men jeg klager ikke på noe, uttalte han i retten, ifølge BBC.

Ville behandles i utlandet

Året etter ble han altså tildelt Nobels fredspris til tross for at Kina på forhånd advarte Nobelkomiteen og i ettertid reagerte kraftig overfor Norge.

Les også: Fredsprisvinneren løslates

I mai i år ble han diagnostisert med langt fremskredet leverkreft og overført til et sykehus for behandling. Sykdommen ble imidlertid ikke offentlig kjent før i juni.

To leger fra USA og Tyskland, som besøkte Liu på sykehuset lørdag, konkluderte med at det ville ha være trygt for Liu å få behandling i utlandet, slik han selv ønsker.

Erna Solberg har hittil nektet å uttale seg om hvor vidt hun støttet EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo, og høstet kritikk for måten hun har håndtert saken på.

Xiaobo var utdannet ved flere universiteter i Kina, og han hadde en doktorgrad i litteratur. Før 2009 ble han arrestert flere ganger, og i 1996 ble han beordret til tre års omskolering gjennom straffarbeid uten dom.

Liu Xiaobo ble nominert til Nobels fredspris av en rekke framtredende personer, utenlands og i Norge, blant andre Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwartzenberg, Desmond Tutu, Gregorij Javlinskij og Jan Tore Sanner.

Les også: Kinesisk professor: Liu Xiaobo-uttalelse kan skade Norge-Kina-forhold

Thorbjørn Jagland, som ledet Nobelkomiteen da Liu Xiaobo fikk fredsprisen, sier til NTB at Liu hadde en stående invitasjon om å komme til Norge og motta den.

– Liu Xiaobo var en mann som kjempet for menneskerettigheter med fredelige midler og Nobelkomiteen ønsket å understreke at kampen for menneskerettigheter er en viktig del av kampen for fred, sier Jagland til NTB.

Norske politikere reagerer med sorg

SØRGER: Pro-demokratiske aktivister sørger over dødsfallet til fredsprisvinneren i Hong Kong torsdag. Foto: Foto: REUTERS

– I ettermiddag har jeg mottatt meldingen om at Liu Xiaobo er død etter lengre sykdom. Jeg vil uttrykke min medfølelse med hans familie og etterlatte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han beskriver Liu Xiaobo som et modig menneske som fortjener vår respekt.

Også tidligere statsminister og leder for Oslosenteret for fred, Kjell Magne Bondevik mottar nyheten med sorg.

– Han var en sterk forkjemper for menneskerettighetene. Trist at vi aldri fikk se og høre han holde sin Nobel-tale i Oslo, sier Bondevik til VG.

Knut Arild Hareide hyller Liu Xiaobo på Twitter etter at nobelprisvinneren døde torsdag.

– Med sorg mottatt meldingen om at Liu Xiaobo tapte kampen mot kreften. Noen mennesker ofrer alt for andres frihet, skriver KrF-lederen på Twitter.

SØRGER: Protester har samlet seg i Hong Kong for å sørge over tapet av demokratiforkjemperen. Foto: Foto: AP

Også Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer med sorg på beskjeden om fredsprisvinnerens død.

– Det er en trist beskjed å få. Han har vært den viktigste offentlige representanten for at Kina skal respektere menneskerettighetene, grunnstenen i ethvert liberalt samfunn. Det er tragisk at han går bort etter så kort tid i frihet, sier Grande.

Hun finner det naturlig at også den norske statsministeren kondolerer at en fredsprisvinner går bort.

Det er fortsatt uklart hva som kommer til å skje med Lius kone, Liu Xia, som for øyeblikket sitter i husarrest.

USAs utenriksminister Rex Tillerson har gått ut og sagt at Kina bør løslate avdøde Liu Xiaobos kone fra husarrest og la henne forlate landet.

– Jeg oppfordrer den kinesiske regjeringen til å løslate Liu Xia fra husarrest og tillate henne å forlate Kina i henhold til hennes ønsker, sier Tillerson, ifølge NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder