Voldsomme branner i Sør-Europa: Får NATO-hjelp

Skogbranner herjer flere steder i Europa. Montenegro har fått hjelp fra Ukraina, Sveits og Bulgaria gjennom NATO.

 • Eirik Elvevold

Artikkelen er over to år gammel

Høye temperaturer og sterk vind har ført til en rekke skogbranner rundt Adriaterhavet og Middelhavet de siste dagene.
Her er siste nytt fra Montenegro, Kroatia, Italia, Frankrike og Portugal:

Montenegro:

EVAKUERT: Minst hundre turister skal være evakuert rundt havnebyen Tivat i Montenegro. Flammer fra skogbranner i nærheten nærmer seg byen, og myndighetene i landet har bedt NATO om hjelp. Foto: Privat

Branner på Luštica-halvøya truer de nordlige byene Tivat og Herceg Novi og har allerede nådd landsbyen Durasevici, melder BBC. Minst 100 turister har blitt evakuert rundt Tivat, ifølge Daily Mail. Montenegro har bedt NATO om to Canadair-fly og to brannhelikoptre. Et fly fra Ukraina og to helikoptre fra Sveits og Bulgaria er nå i Montenegro, mens Israel skal sende to nye fly, skriver NATO i en pressemelding.

– Jeg ønsker det velkommen at allierte og partnere står frem i løpet av noen timer og hjelper Montenegro, vår nyeste allierte, med å håndtere sine ødeleggende skogbranner. Det er dette euro-atlantisk solidaritet handler om, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Kroatia:

Branner nær det populære turistmålet Split, Kroatias nest største by, førte mandag til evakueringer og stengte veier i området. Store landområder med furu og buskas brente ned, og mange mistet vann og elektrisitet, melder The Telegraph.
President Kolinda Grabar Kitarevic avsluttet sitt besøk i Østerrike på grunn av brannen, skriver BBC. Storbrannen er nå under kontroll. Svakere vind gjorde det mulig for fly og helikoptre å delta, noe som gjorde slukningsarbeidet tirsdag betydelig lettere, skriver NTB.

Norske Sunniva (14) i Split: – Jeg vil ikke være her

REDDNING: Et Canadair-fly slipper vann over en skogbrann i Castagniers nær Nice den 17. juli 2017. Ukraina har sendt et Antonov 32P-fly til Montenegro, etter at landet ba NATO om hjelp til å slukke skogbranner på Adriaterkysten. Foto: Valery Hache AFP

Italia:

Italia har hatt hundrevis av branner de siste ukene og en rekke nye branner de siste dagene, blant annet utenfor Roma og Napoli, samt på øyene Sardinia, Sicilia og Elba, ifølge ANSA. Flere hus, strandsteder og campingplasser i landet skal ha blitt evakuert. Myndighetene hadde i går mottatt minst femten forespørsler om fly og helikoptre til slukningsarbeid, ifølge The Telegraph. I dag meldte BBC om en brann i furuskogen i Castel Fusano på kysten sør-vest for Roma. Røyken skal vært synlig fra strendene i Ostia.
Norske Elise: - Kjenner varme og lukter røyk

STOR SPREDNING: Det har vært skogbranner flere steder i Italia, men flest i sør. Bildet er fra furuskogen i Castelfusano nær Roma. Foto: Massimo Percossi AP

Frankrike:

SVIDD: Mer enn 350 hektar skal ha brent ned nord-vest i Aix-en-Provence som følge av skogbrann, ifølge AFP. Foto: Franck Pennant AFP

Brannvesenet skal i dag ha hindret en brann fra å spre seg i Castagniers nord for Nice, ifølge BBC. I helgen skal mer enn 800 brannmenn og 200 brannbiler ha deltatt i å slukke en annen massiv skogbrann, som kan skyldes en sigarettstump, i Saint-Cannat nær byen Aix-en-Provence, skriver The Telegraph. Også Corsica har hatt skogbranner de siste dagene, ifølge Daily Mail. Brannene skal ha svidd av store landområder.

Portugal:

Portugal er, som vanlig, plaget av skogbranner i sommer. Nesten tre tusen brannmenn har de siste dagene arbeidet med å slukke et tosifret antall branner, ifølge Autoridade Nacional de Proteção Civil. Åtte er pågående, sju er helt slukket, og 19 er nesten slukket, skriver NTB. De fleste av brannene er i den nordlige halvdelen av landet. Nesten femti kommuner i åtte distrikter i Portugal har maksimal risiko for skogbrann, melder avisen Correio de Manhã.
Skogbrann i juni: – En av de største tragediene på flere år
I Alijó i Vila Real-distriket har ordføreren har erklært unntakstilstand etter en stor skogbrann som nå er under kontroll, melder avisen Observador. En annen stor brann i Mangualde nær byen Viseu, som startet Søndag, begynner å gi seg. Rundt 500 brannmenn og 150 brannbiler har deltatt i arbeidet, men fly og helikoptre har vært lammet på grunn av dårlig tilgang, melder nyhetsbyrået Lusa.

Les også: Rodrigo (4) døde på flukt fra flammene

ÅRLIG KRISE: I landsbyen Alijó har ordføreren erklært unntakstilstand på grunn av skogbrann. Portugal blir herjet av skogbranner hver sommer. Foto: Miguel Riopa AFP

Mer om

 1. Brann
 2. Montenegro
 3. Kroatia
 4. Italia
 5. Frankrike

Flere artikler

 1. Skogbrann i Kroatia har utløst flere eksplosjoner

 2. Kraftige skogbranner i Frankrike

 3. Enorme skogbranner herjer i Portugal - mann pågrepet

 4. Svensk redningssjef til VG: – Vi trenger all hjelp vi kan få

 5. Tror skogbranner i Sverige er påsatt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder