Kan sette våpenhvilen i fare før den er i gang

Ekspertene uenige om fredsavtalen er tap eller vinn for Putin

ORD VS. SKYTS: Prorussiske separister og deres stridsvogner inntok den lille ukrainske byen Vuhlehirsk sist tirsdag. Natt til torsdag, samtidig som Putin, Porosjenko, Merkel og Hollande vedtok en våpenavtale i Alexandr Lukasjenkos Hviterussland (innfelt), skal flere russiske stridvogner ha inntatt Øst-Ukraina. Foto:REUTERS / AFP,

Natt til torsdag ble de enige om våpenhvile. Samtidig skal 50 russiske stridsvogner ha rullet inn i Ukraina.

Styresmaktene i Kiev mener 50 stridsvogner, 40 missilsystemer og 40 pansrede kjøretøy entret Ukraina i nattens mulm og mørke.

 • Theis Roksvåg Pedersen

Artikkelen er over fem år gammel

Det er nyhetsbyrået Reuters som opplyser om dette. Det massive innrykket skal ha foregått samtidig som Russlands Vladimir Putin, Ukrainas Petro Porosjenko, Frankrikes François Hollande og Tysklands Angela Merkel ble enige om en våpenhvile, etter 16 timer ved forhandlingsbordet i Minsk i Hviterussland.

LES OGSÅ: E-sjefen mener Russland ønsker kontinuerlig konflikt

Våpenhvilen for Øst-Ukraina, særlig i det herjede Donbass-området, skal tre i kraft natt til søndag 15. februar.

– Fienden fortsetter å forsterke

Dersom rapportene stemmer, kan det bli en alvorlig trussel mot avtalen statslederne ble enige om torsdag morgen.

– Fienden fortsetter å forsterke styrkene sine i de farligste områdene, særlig den nordøstre Luhansk-regionen og rundt byen Debaltseve, uttaler talsperson for den ukrainske regjeringen, Andriy Lysenko, til avisen Ukrainskaya Pravda.

Ett av de viktigste punktene fra nattens fredsavtale er tilbaketrekking av tungt artilleri fra begge parter.

– Det er nå helt avgjørende at partene lever opp til sine forpliktelser og at våpenhvilen etterleves, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Ingen tidsfrist for tilbaketrekking

David Blair i britiske The Telegraph mener våpenhvilen er en ensidig avtale som ikke krever noen som helst av Putin, eller rammer ham på noen måte.

Avtalen løser ikke antagelsen om at rundt 9000 russiske soldater oppholder seg på ukrainsk jord, for å støtte de prorussiske opprørerne, mener kommentatoren.

– Den nye avtalen slår kun fast at «utenlandske militære formasjoner» og «militært utstyr» vil «forlate ukrainsk territorium». Det er ikke lagt frem noe tidsskjema eller satt noen tidsfrist. Ei heller finnes det noen bestemmelse om at etterprøving av dette skjer, bortsett fra en vag linje om at tilbaketrekkingen bør skje under «overoppsyn» av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skriver Blair.

Dersom våpnene legges ned, mener mange med Blair at Ukraina vil tape sin beste måte å slå tilbake mot fiendene i områdene de har mistet. En tilbaketrekking av ukrainske styrker langs våpenhvilelinjen, vil på mange måter markere en de facto deling av Ukraina.

– Opprørerne og deres russiske allierte har allerede kjempet til seg en omfattende andel territorium. Med disse gevinstene i deres metaforiske lommer, kan de trygt signere en våpenhvile, mener David Blair.

– Har ikke gått Putins vei

Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener imidlertid at nattens fredsavtale er et tilbakeslag for Vladimir Putin.

– Jeg tolker det dit hen at Putin ikke har oppnådd det han hadde tenk, siden han skrev under på en erklæring som godkjente Ukrainas suverenitet, sier seniorforskeren til VG, og legger samtidig til at han tror det faktum at OSSE skal observere gjennomføringen av avtalen, kan bety mer kontroll over utviklingen.

Godzimirski mener det er viktig å se nattens utfall i et større perspektiv.

– For ett år siden var Putins mål å svekke Ukrainas vestlige bånd, splitte Vesten og gjenvinne russisk kontroll over Ukraina. Det er ikke så mye som er oppnådd. Han annekterte Krim, hvilket virker spennende for det russiske hjemmepublikumet, men det har også skapt problemer for Russland, blant annet økonomiske, som følge av kraftige sanksjoner.

Det ble kanskje ikke helt som Putin så for seg, bedyrer Nupi-forskeren.

– På toppen av det hele får Ukraina nå et kriselån på 133 milliarder fra IMF, noe som videre styrker samholdet med Vesten.

– Hva tenker du om påstandene fra Kiev om at russerne skal ha sendt inn nytt, tungt militærutstyr i Ukraina i natt?

– Om det faktisk har skjedd, er foreløpig vanskelig å si. Men hvis det er tilfelle, har det absolutt en symbolsk verdi – uten at det forandrer situasjonen på bakken noe særlig, svarer Godzimirski til VG.

5300 drept

Ifølge CNN ble statslederne enige om rundt 80 prosent av det de forhandlet om i Minsk i natt. President Porosjenko sier han tror Ukraina vil klare å ta tilbake kontrollen over sin grense med Russland innen utgangen av 2015.

Den fastlåste konflikten mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker har ifølge FN kostet 5300 mennesker livet og drevet halvannen million på flukt.

Det var i mars i fjor at den ukrainske Krim-halvøya formelt ble innlemmet som en del av Russland. Siden har kampene rast flere steder i Øst-Ukraina.

Les også

 1. Nye EU-sanksjoner mot Russland

  Det siste døgnet ble angivelig ni ukrainske soldater drept. Nå har EU vedtatt nye sanksjoner mot Russland - men venter…
 2. E-tjenesten om Russland: – Klar vilje til å bruke makt overfor naboland

  I sin ugraderte rapport bekjentgjør E-tjenesten at det forventer et mer autoritært Russland.
 3. Separatister demper håp om våpenhvile i Ukraina

  Opprørernes representanter i Minsk sier det er altfor tidlig å snakke om en våpenhvile i Øst-Ukraina.
 4. Putin bekrefter enighet om våpenhvile

  Den russiske presidenten Vladimir Putin har bekreftet at det er enighet om en våpenhvile i Ukraina.

Mer om

 1. Ukraina

Flere artikler

 1. Putin bekrefter enighet om våpenhvile

 2. E-sjefen om Ukraina-konflikten: Russland ønsker kontinuerlig konflikt

 3. Reuters: Stille i Donetsk etter våpenvhile

 4. – Putin vil respektere våpenhvilen

 5. Ukrainsk kilde: – Topplederne signerer felles erklæring om Ukraina

Fra andre aviser

 1. Optimisme for ukrainsk fredsavtale

  Bergens Tidende
 2. Toppledere i gang med krevende Ukraina-samtaler

  Bergens Tidende
 3. Ukraina: - Partene enige om å trekke våpen ut

  Aftenposten
 4. Det gikk hardt for seg på middagen i Berlin i natt. Putin og Merkel hadde oppgjør på kammerset.

  Aftenposten
 5. - Topplederne signerer felles erklæring om Ukraina

  Bergens Tidende
 6. Enighet om våpenhvile i Ukraina fra søndag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no