MALAYSIA: Her taler President Barack Obama på University of Malaya i Kuala Lumpur 27. april. Foto: LARRY DOWNING

USA og Filippinene signerte ny forsvarsavtale

Samtidig som USAs president Barack Obama var på vei til Filippinene søndag, signerte de to landene en ny forsvarsavtale.

Artikkelen er over seks år gammel

Avtalen betyr at USA kan sende roterende kontingenter av soldater og krigsskip til Filippinene. Avtalen er en del av USAs opptrapping av sin militære tilstedeværelse i Asia.

Obama lander i Manila mandag, der han skal gjøre sitt ytterste for å forsikre filippinerne om at USA gir dem sikkerhetspolitisk ryggdekning.

Konflikt med Kina

Filippinene krangler med Kina om en rekke mindre øyer i Sør-Kinahavet. Obamas vanskelige oppgave er å forsikre USAs allierte i området samtidig som han ikke fornærmer kineserne.

Den amerikanske presidentens rundreise i Asia begynte i Japan. Deretter fortsatte han til Sør-Korea og Malaysia.

Obama har flere ganger de siste dagene gjentatt at små nasjoner ikke skal la seg herse med av større nasjoner, en klar referanse til Kina.

- Konflikter må løses på fredelig måte, uten trusler og tvang. Alle nasjoner må følge internasjonale normer og regler, sa han i Kuala Lumpur søndag.

Under sitt besøk i Tokyo understreket Obama at USAs forsvarstraktater med Japan også dekker den omstridte, japankontrollerte øygruppen som heter Senkakuøyenei Japan og Diaoyu-øyene i Kina.

Omstridte øyer

Amerikanske tjenestemenn har ikke vært like tydelige om USAs forpliktelser til Filippinene, men amerikaneren mener de omstridte øyene ikke er dekket av den gjensidige forsvarstraktaten de to landene underskrev i 1951.

- Avtalen mellom USA og Japan gjelder spesifikt for territorier Japan administrerer. I noen av kranglene i Sør-Kinahavet gjelder mer hypotetiske omstendigheter, sier Ben Rhodes, som er Obamas assisterende nasjonale sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Forskjellen ligger i at Japan allerede kontrollerer Senkakuøyenemens statusen til de andre øyene og klippene er omstridt, selv om de ligger langt fra det kinesiske fastlandet og innenfor Filippinenes økonomiske sone.

Brunei, Malaysia, Vietnam og Taiwan har også territorielle krav i havområdet, som trolig har store olje- og gassressurser.

Mer om

 1. USA
 2. Filippinene

Flere artikler

 1. USA: Økt spenning i Sør-Kinahavet etter omstridt presidentbesøk

 2. Kinas krav i Sør-Kinahavet har blitt avvist

 3. USA utfordrer Kinas øy-krav

 4. USAs forsvarsminister beroliger Japan

 5. USA krever at Kina stanser bygging i Sør-Kinahavet

Fra andre aviser

 1. USA og Filippinene signerte ny forsvarsavtale

  Fædrelandsvennen
 2. Internasjonal dom: Kina har krenket filippinsk suverenitet

  Aftenposten
 3. Kina advarer USA, viser muskler før internasjonal dom om Sør-Kinahavet

  Aftenposten
 4. Kina tar ikke land, de bygger det

  Aftenposten
 5. Obama sier Kina herser med naboland

  Bergens Tidende
 6. Amerikanske eksperter: Kina installerer våpensystemer på omstridte øyer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no