FÅR ASYL: Varsleren Edward Snowden har sagt ja til politisk asyl i Venezuela. FOTO: THE GUARDIAN/AP

Russisk politiker tvitret at Snowden sier ja til asyl i Venezuela

(VG Nett) En høytstående russisk politiker skrev på Twitter at Edward Snowden skal ha tatt imot tilbudet om politisk asyl i Venezuela, men Wikileaks avkrefter påstanden.

Artikkelen er over seks år gammel

Lederen av den russiske utenrikskomiteen, Alexei Pushkov, har skrevet på Twitter at Snowden sier ja til asyl under president Nicolás Maduros vinger i Venezuela

- Som man kunne forvente, har Snowden akseptert president Maduros tilbud. Dette alternativet skal angivelig ha virket mest troverdig, skrev Pushkov på russisk.

Twitter-meldingen ble raskt borte igjen fra nettstedet, og kort tid etter kom Pushkov med to nye meldinger. Der skriver han at det var den russiske TV-kanalen Vesti-24 som hadde meldt om Snowdens asylsvar.

Wikileaks, som hjelper Snowden i flukten fra amerikanske myndigheter, skriver tirsdag kveld på Twitter at Snowden fortsatt ikke formelt har takket ja til tilbudet om asyl.

- De involverte landene vil komme med en kunngjøring hvis og når det kommer et passende tidspunkt. Kunngjøringen vil så bli bekreftet av oss, skriver gruppen på nettstedet.

I løpet av helga tilbød både Venezuela, Nicaragua og Bolivia varsleren asyl.

- Vi har fått asylsøknaden. Han er nødt til å bestemme seg for når han flyr, hvis han har lyst til å fly hit til slutt, sier Maduro til journalister i presidentpalasset i den venezuelanske hovedstaden mandag.

Snowden har tilbrakt over to uker i transittområdet på flyplassen i Moskva i påvente av at et av de 27 landene han har bedt om asyl i skal gi ham beskyttelse.

Selv om han nå har fått tilbud om beskyttelse, er det imidlertid høyt usikkert om det praktisk er mulig for Snowden å forlate Moskva , ettersom han blant annet mangler gyldige reisepapirer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder