DUBAI: Dubais skyskrapere sett fra strandlinjen. Foto: GØRAN BOHLIN

Norsk kvinne anmeldte voldtekt i Dubai: - Dømt for sex utenfor ekteskap

En norsk kvinne er dømt til fengsel i ett år og fire måneder i Dubai etter at hun anmeldte en voldtekt.

 • Erlend Ofte Arntsen
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

- Kvinnen anmeldte en voldtekt til politiet i Dubai, men ble ikke trodd på dette. Vi har fått beskjed om at hun i stedet selv ble dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Rettsystemet her har åpenbart tatt informasjonen hun har gitt dem og ment at hun er skyldig i noe annet, sier Gisle Meling, som er prest i Sjømannskirken i Dubai.

Han understreker at han selv ikke har lest dommen og derfor ikke kjenner detaljene i hva kvinnen er blitt dømt for.

SJØMANNSPREST: Gisle Meling er sjømannsprest i Dubai. Foto: KNUT IVAR JOHANSEN

- Dette er en forferdelig situasjon for henne. Vi er veldig overrasket og hadde håp om at det skulle gå en annen vei. Men vi bor i et land som har et rettssystem som har kommet til den konklusjonen gjennom sin Sharia-lovgivning, sier Meling.

- Strengeste straff

VG har selv vært i kontakt med kvinnen.

- Jeg har fått strengeste straff for sex utenfor ekteskap, strengeste straff for å drikke alkohol og så ble jeg i tillegg dømt for falsk forklaring, sier hun til VG.

UD: Vi yter bistand

Utenriksdepartementet bekrefter at de er kjent med saken.

- Vi yter konsulær bistand til en norsk statsborger i Dubai. Vi har vært i kontakt med vedkommende over noe tid. Utover dette kan jeg ikke kommentere enkeltsaker, sier Kjetil Elsebutangen, kommunikasjonsrådgiver i UD.

- Må ha fire muslimske menn som vitner

Islam-forsker Karin Ask ved Christian Michelsen-instituttet har gjort feltstudier i Pakistan, Afghanistan og Bangladesh.

- I Pakistan, som jeg kjenner best, ble det for over 30 år siden innført en bokstavelig tolkning av løsrevne sitater fra tidligere religiøse lovgivere. De sa at hvis du anmeldte en voldtekt, men ikke hadde fire muslimske troende menn som vitner, så kunne du risikere selv å bli anklaget rettslig for å ha hatt sex utenfor ekteskapet. Denne fortolkningen ble forkastet etter påtrykk fra politikere og kvinnegrupper, sier Ask, som understreker at hun ikke kjenner til hvordan Sharia fortolkes i Dubai.

- Når det kommer til sharialov og hvordan den praktiseres, er det viktig å si at det skjer på svært ulike måter i forskjellige land og regioner. Men det er uansett høyst uvanlig å praktisere en slik streng fortolkning overfor ikke-muslimer, sier Ask.

Flere artikler

 1. Marte (24) anmeldte voldtekt i Dubai - dømt til 16 måneder i fengsel

 2. Pluss content

  Marte om marerittet i Dubai

 3. Sjømannspresten: - Jeg er en glad mann!

 4. Pluss content

  Ingen voldtekter i Dubai

 5. Utenriksministeren tar avstand fra dommen mot Marte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder