Flere avblåste ebola-alarmer de siste dagene

Over 4000 er døde av epidemien

SKJERPER SIKKERHETSRUTINER: Reisende fra land som er rammet av ebola-epidemien må i mange land gjennom ekstra kontroller. Her fra Mohammed V.-flyplassen i Casablanca, Marokko, Aleksander den store i Makedonias hovedstad Skopje, Charles de Gaulle i Paris og L.A. International Airport i USA. Foto:,AP, KRISTOFER SANDBERG/VG, AFP, LAX

Ebola-sjekk på stadig flere flyplasser:  – Folk er redde for å fly

PARIS /OSLO (VG) Flere syke og en død ebola-pasient i vesten denne uken har ført til at land fra Brasil til Storbritannia innfører ekstra kontroller av reisende fra Vest-Afrika.

 • Hanna Haug Røset
 • Harald Berg Sævereid
 • Kristofer Sandberg

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg må innrømme at jeg titter litt ekstra på passasjerene rundt meg. Er det noen som nyser holder jeg meg langt unna. Flasken med desinfiserende middel har jeg alltid med meg, sier Krista Stafford.

Forretningskvinnen fra Miami sier at på jobben hennes er de ansatte veldig opptatt av ebola, og mange frykter å reise ut av USA.

– Folk er redde for å fly og selv om jeg tør reise til Europa, ville jeg aldri ha reist til Afrika akkurat nå. Jeg jobber i selskapets personalavdeling og har allerede sendt ut meldinger til de ansatte om hvilke forholdsregler man bør ta. Det er en blåkopi av den jeg sendt ut da frykten for fugleinfluensaen var på det verste, sier Krista Stafford.

Samtidig som Verdens helseorganisasjon (WHO) nå anslår at over 4000 mennesker er døde som følge av ebola og flere vestlige hjelpearbeidere er blitt smittet, tar myndigheter i land fra Brasil til Storbritannia nå grep for å hindre at smitten sprer seg via reisende.

Skjerper rutiner

Denne uken døde den første personen som fikk diagnosen ebola på amerikansk jord, og en spansk sykepleier ble den første som ble smittet uten å ha besøkt det epidemi-rammede området i Vest-Afrika.

Mandag ble det kjent at en norsk kvinne er blitt smittet av blødningfeberen mens hun var på jobb for Leger uten grenser i Sierra Leone.

USA og Storbritannia har allerede innført utvidet helsesjekk av passasjerer som kommer med fly og tog. I USA innebærer de nye kontrollrutinene at alle passasjerer som flyr inn fra de ebola-berørte landene må svare på en rekke spørsmål og få temperaturen målt med en håndholdt skanner idet de ankommer USA.

Liberia, Sierra Leone og Guinea er allerede pålagt å screene alle passasjerer før de får lov å reise ut av landene.

Smitte-mistanke

Fredag kveld norsk tid ble et passasjerfly holdt igjen på rullebanen ved McCarran International Airport i Las Vegas i USA på grunn av ebola-frykt.

Flyet ble satt i karantene, men det ble raskt fastslått at kvinnen som mistanken var knyttet til, ikke hadde ebola, opplyser Christine Crews, pressetalskvinne ved McCarran-flyplassen.

EKSTRA OPPMERKSOM: – Er det noen som nyser holder jeg meg langt unna, forteller Krista Stafford som nettopp har ankommet Charles de Gaulle i Paris, fra Miami. Foto:Kristofer Sandberg,Kristofer Sandberg

Torsdag sperret franske myndigheter av en hel boligblokk nord for Paris, på grunn av mistanke om ebola-smitte. 60 personer ble satt i en kortvarig karantene, før det raskt ble klart at frykten var ubegrunnet og avsperringen ble opphevet.

Samme dag ble et hotell i Makedonia stengt av etter at det oppsto mistanke om at en britisk mann som døde var smittet av ebola.

Avdøde hadde reist til Makedonia fra London, men hadde trolig ikke vært i Vest-Afrika.Torsdag ble han i all hast sendt til sykehus med høy feber, indre blødninger og hyppige brekninger. Tilstanden hans forverret seg raskt, og han døde noen timer senere.

Fredag opplyser makedonske myndigheter at briten neppe var smittet av viruset.

– Myndighetene nærmer seg stadig mer det synspunkt at det ikke er særlig sannsynlig at dette er et ebola-tilfelle, har helsedepartementets talskvinne Jovanka Kostovska uttalt.

Myndighetene har imidlertid innført febermåling av reisende ved hovedflyplassen Aleksander den store i Skopje.

Ebola-alarmen gikk også i USA da en politimann som hadde oppholdt seg i avdøde Thomas Eric Duncans leilighet ble dårlig, og hadde enkelte symptomer på ebola.
Mannen ble hasteinnlagt på Texas Health Presbytorian Hospital i Dallas, der han testet negativt for viruset.

Oppmerksomheten rundt epidemien har også ført til uheldige episoder, som på et fly mellom Philiadelphia i USA og Den dominikanske republikk der en mann skremte vettet av sine medpassasjerer ved å hevde at han hadde vært i Afrika og var ebola-smittet.

Spesialbygget rom

Hovedflyplassen i Paris er en av de destinasjonene i Europa som har flest ankomster av fly fra Vest-Afrika og de store knutepunktene for flyreiser til Europa. Risikoen for at det vil komme passasjerer med ebola-smitte på ett eller flere av flyene som landet på Charles de Gaulle, er stor.

- Vi har tatt de forholdsreglene som vi mener er nødvendige, sier presseansvarlig Sonia Cacic-Blossier ved Charles de Gaulle-flyplassen til VG.

Hun sier at ingen passasjerer med mistanke om å bære ebola-smitte vil bli tatt igjennom ved noen av de internasjonale terminalene.

- Vi har sørget for spesialbygget rom som er plassert ute ved rullebanen. Her vil den første diagnostiseringen og behandlingen finne sted. Her er det plass stor nok til å kunne isolere personer, eller bare sjekke folk og få opplysninger om hvem de er, hvor de har vært og hvem de har vært sammen med. Dette er passasjerer som vi da vil kunne komme raskt i kontakt med ved behov, sier Sonia Gacic-Blossier.

WHOs siste ebola-oppdatering er fra 8. oktober og viser at det er registrert 8.399 smittetilfeller i til sammen sju land og at minst 4.033 av disse er døde.

Liberia er verst rammet av utbruddet, her er det registrert 2.316 døde, mens 930 er døde i Sierra Leone, 778 i Guinea, åtte i Nigeria og en i USA.

I tillegg er det registrert smittetilfeller i Spania og Senegal.

Les også

 1. Norsk kvinne smittet av ebola

  Norge har fått sitt første ebola-tilfelle: En norsk kvinne som jobber for Leger uten grenser i Sierra Leone.
 2. Nå trengs 130 milliarder for å stanse epidemien: Verdensbank-topp om ebola: – Vi har sviktet

  Verdensbankens president Jim Yong Kim sier at verdenssamfunnet har sviktet på miserabelt vis i kampen mot ebolaviruset.
 3. Terrorforsker: IS kan bruke ebola som våpen

  Amerikansk terrorforsker sier IS kan la sine egne…
 4. Ebola-smittet spansk sykepleier er blitt verre

  Den spanske sykepleieren som er smittet av ebola, er blitt dårligere. Kritikken mot spanske helsemyndigheter øker.
 5. WHO: Ebola-epidemien forverrer seg

  Ingenting tyder på at ebola-epidemien i Vest-Afrika er i…
 6. WHO-rådgiver advarer mot ebolasmitte på vestlige sykehus

  Professor Peter Piot mener det er sannsynlig at flere leger og sykepleiere blir smittet av ebola utenfor Vest-Afrika.
 7. Brite død i Makedonia - hotell stengt grunnet ebola-frykt

  En britisk mann som mistenkes å ha vært smittet med…
 8. Ebola-pasient i USA er død

  Thomas Eric Duncan bekreftes død av Texas Health Presbyterian Hospital etter ti dager på isolat.
 9. Første ebola-tilfelle oppdaget i USA

  En person i Dallas i Texas er smittet av ebola-viruset, opplyser amerikanske smittevernmyndigheter tirsdag kveld.
 10. Ekspert om Ebola-viruset: Frykter ikke mutering

  Utbruddet i Vest-Afrika, der en norsk kvinne er smittet, er…

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Brite død i Makedonia - hotell stengt grunnet ebola-frykt

 2. Guinea erklært fri for ebola

 3. WHO: Ebola ikke lenger en internasjonal trussel

 4. Røde Kors sender nytt team: Slår alarm om nytt ebola-utbrudd

 5. WHO: Ebola-epidemien større enn antatt

 6. Liberia utvider behandlingssentre: Nigeria bruker frivillige i ebola-kampen

Fra andre aviser

 1. Frankrike innfører ebolakontroll på flyplasser

  Aftenposten
 2. Forbereder Ebola-beredskap i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 3. WHO: Over 120 helsearbeidere døde av ebola

  Bergens Tidende
 4. Innfører tiltak mot ebola på flyplasser i store deler av verden - men ikke i Norge

  Aftenposten
 5. Ebola har kostet over 8.000 liv

  Bergens Tidende
 6. Ebolafrykten sprer seg i Europa

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder