Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai er tildelt Nobels fredspris 2014. Det kunngjorde Torbjørn Jagland fredag formiddag.

  • Stian Eisenträger
  • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over fem år gammel

– For deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom, og for barns rett til utdannelse. Barn må gå på skole og ikke bli økonomisk utnyttet, sa Jagland under utdelingen på Nobelinstituttet i Oslo.

Prisen deles likt mellom de to mottagerne.

LES OGSÅ:Nobelkomiteens begrunnelse

17 år gamle Malala Yousafzai ble kjent som utdanningsforkjemperen som overlevde et Taliban-attentat og var allerede i 2013 manges favoritt til å motta Nobels fredspris. Da hun besøkte kronprinsfamilien på Skaugum i juni i år delte hun sine tanker om en fredspristildeling med NTB:

– Jeg bør ikke få fredsprisen akkurat nå, for det er litt for tidlig. Men når jeg ser at jeg har bygd hundrevis av skoler, og tusenvis av barn er på skolen og får utdanning av god kvalitet – når jeg har nådd mitt mål – da fortjener jeg det.

Gratulér vinnerne her!

Yousafzai er tidenes yngste mottager av Nobels fredspris.

- Sentral i kampen mot barnearbeid

Indiske Kailash Satyarthi er ikke like kjent som 17-åringen han deler årets fredspris med. 60-åringen har imidlertid jobbet for barns rettigheter i en årrekke.

YNGST: 17 år gamle Malala Yousafzai er tidenes yngste mottager av Nobels fredspris. Foto:Susan Walsh,AP

– Han har stått sentralt i kampen mot barnearbeid. Han startet dette allerede på 1990-tallet med marsjer og demonstrasjoner i India. I 1994 så ble han veldig kjent da bidro til at tepper skulle ha merker som viser at de ikke har blitt produsert av barn, sier Jagland om inderen.

VG+:Prisverdige Malala

Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 80.000 barn fra slavearbeid. Organisasjonen har bidratt til å reintegrere barna i samfunnet og skaffe dem utdanning, skriver NTB.

Jubler

– Nå jubler jeg! Dette er en seier for demokratiet, for utdannelse, jenter og for Pakistan, sier Aamir Sheikh til VG.

Høyre-politiker og leder av 14. augustkomiteen har hatt tett kontakt med den unge jenta og hennes familie. I fjor ble hun invitert av den pakistanske 14. august-komiteen og Oslosenteret for Fred og Menneskerettigheter til å komme på Norgesbesøk etter sin bursdag i juni.

- Nå har jenter i hele verden grunn til å juble. Nå setter verden og Nobelkomiteen jenters rett til utdannelse høyt på dagsorden. Jeg er veldig takknemlig for at Nobelkomiteen har tatt dette på alvor, jubler Sheikh.

- Jeg snakket med Malalas far før i dag, og begge var veldig spente. Nå skal jeg ringe og gratulere henne, sier han til VG.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er en av flere som har nominert Malala.

– Hun vil gi jenter og unge utdanning og et bedre liv. Hun vil forandre verden. Fra å være ei vanlig skolejente på grasrota som blir skutt for å slåss for en utrolig viktig sak, er hun blitt en utrolig viktig stemme som hele verden hører på. Hun har en ufattelig personlig styrke, sier SV-politikeren til VG.

Prisen deles ut i Oslo rådhus 10. desember.

Til sammen 278 kandidater, deriblant 47 organisasjoner ble nominert til årets pris, og Nobelkomiteens medlemmer skal ha hatt så store vanskeligheter med å bli enige at vinneren ikke var klar før så sent som i forrige uke.

278 er det høyeste antall nominasjoner noensinne. Den forrige rekorden var 259 nominasjoner, og ble satt i 2013.

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Han vil samarbeide med Malala for fred

  2. Malala fikk gladnyheten på skolen

  3. Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

  4. Solberg om fredsprisen: – Klar beskjed til Taliban

  5. Fredsprisvinner Satyarthi «adopterte» Malala

  6. Fredsprisvinnerne tar plass i Rådhuset kl. 13: Malala: - Dette er stemmen til alle verdens barn som ikke får utdannelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder