ØNSKER ENIGHET: EUs utenrikssjef Catherine Ashton og de 28 utenriksministrene i EU samles til uformelt møte i Vilnius fredag og lørdag. Syria overskygger møteplanen. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

EU prøver å hamre ut Syria-enighet

Frankrike vil ha en tøff linje, Italia vil ha med FN: De 28 EU-landene har en vei å gå før de samler seg om et felles syn på et Syria-angrep.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

EUs utenriksministre samlet seg til uformelt møte i Vilnius fredag og lørdag, og franske Laurent Fabius skal ha dratt til den litauiske hovedstaden med et mål om å få til et felles standpunkt om Syria.

SKAFF DEG OVERBLIKK: Les alt om Syria-krisen her!

Men EU-landene er langt unna enighet om USAs planer om militær inngripen. Enklere er nok en felles fordømmelse av angrepet i Syria den 21. august, der Damaskus-regimet anklages for å ha brukt kjemiske våpen.

Tidligere i dag uttalte EUs forsvarsministre at bevisene tyder på at det var regimet til Syrias president Bashar al-Assad som sto bak angrepet med kjemiske våpen i Damaskus.

- Spørsmålet er om det kan bli et europeisk standpunkt, eller om Europa ikke er i stand til å ta stilling, sier Fabius til nyhetsbyrået AFP.

FN

Det er kun Frankrike av EU-landene som har sagt de vil delta i en amerikansk inngripen mot Syria.

Men også Storbritannias statsminister David Cameron og danske Helle Thorning Schmidt støtter en militæraksjon, selv om de ikke stiller militært.

- Hvis man synes man står for det moralsk riktige, og det synes jeg vi gjør i Danmark, så er det klart jeg vil bruke min energi på å overbevise om at dette ikke kan skje uten følger, sier danske Villy Søvndal ifølge Ritzau.

På den andre siden ønsker verken Italia eller Nederland en aksjon uten FN-mandat, melder nettavisen EUobserver. Også Spania og Hellas skal være skeptiske, mens de fleste EU-landene har ventet med å tone flagg.

Tenke

Sverige ber lederne om å tenke seg om og vil vente på bevisene som FN-inspektørene kan legge fram fra Syria.

- Det er klart det er viktig at vi reagerer. Men så er spørsmålet hvordan vi reagerer, og hvilke konsekvenser det får. Det er også viktig å tenke på dagen etter og den politiske strategien, sier Bildt ifølge nyhetsbyrået TT.

- Man skal både reagere og tenke. De to tingene må henge sammen, understreker Bildt.

Stillhet

- Landene som er positive til en inngripen, håper på en verdig stillhet etter angrepene. At alle sitter stille i båten. Men mange medlemsland ønsker å vente og se hva konsekvensene av angrepene blir før de sier noe. Det er en frykt for at en inngripen kan gjøre ting verre, sier en kilde i EU-systemet til EUobserver.

USAs utenriksminister John Kerry er invitert til å delta i diskusjonen lørdag. USA er overbevist om at regimet har tatt i bruk kjemiske våpen og tar til orde for et angrep.

Står klar

- Det er mange tegn på at regimet brukte kjemiske våpen, sa forsvarsminister Juozas Olekas ifølge nyhetsbyrået AFP da EUs formannskapsland Litauen avsluttet forsvarsministrenes uformelle møte i Vilnius fredag.

Frankrike står klar til å bistå amerikanerne militært, mens statsminister David Cameron ikke klarte å få Parlamentet i London med seg på det samme.

Regjeringen i Tyskland har utelukket deltakelse i et angrep, mens Danmark sier det ikke er kommet noen forespørsel om deres deltakelse.

BAKGRUNN: Assad anklages for massedrap med kjemiske våpen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder