SE, HER ER HAN: Russlands president Vladimir Putin hadde glimt i øye da han i dag møtte offentligheten i St. Petersburg etter ti dager hvor verden har lurt på hvor han har vært. Foto:Sultan Dosaliev,Ap

Iverksetter storstilt militærøvelse: Putin brummer mot Norge

Men generalløytnant Grandhagen er forsiktig med å kritisere

Vladimir Putin og Russland har iverkstatt stor beredskapsøvelse like ved norskegrensen, uten å varsle Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens det norske forsvaret holder den største vinterøvelsen i Finnmark siden 1967 med 5000 soldater, satte president Vladimir Putin den russiske Nordflåten i full kampberedskap mandag morgen, skriver TV2.

– Det er uklart om dette er i tråd med den norsk-russiske varslingsavtalen, gitt det omfanget som meldes i russiske medier sier underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet til TV 2.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu sa på en pressekonferanse tildligere i dag at opptil 38 000 soldater, 3600 kampkjøretøy, 56 marinefartøy og opptil 110 fly og helikoptre deltar.

Den russiske øvelsen skal etter planen vare i fem dager.

Avdempet Grandhagen

Sjefen for den norske Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, demper mulig konfliktnivå.

– Vi karakteriserer ikke dette som en russisk mobilisering, men som en beredskapsøvelse, noe mange land gjennomfører fra tid til annen. Det betyr at man tester hvordan de militære styrkene kan respondere i en krisesituasjon, sier Grandhagen.

– Det betyr en økt aktivitet i Norges nærområder av sjøstyrker, landmilitære styrker og luftstyrker, og vil sikkert pågå noen dager. Det gjelder den vestlige miliærdelen av Russland og Nordflåten, utdyper Grandhagen.

- Kjedelig uten sladder

Putin kommenterte i dag alle ryktene som har oppstått etter at han har vært borte fra offentligheten i mange dager.

– Livet ville vært kjedelig uten sladder, fastslo president Vladimir Putin da han mandag viste seg offentlig for første gang på ti dager.

Putin så noe blek ut da han møtte Kirgisistans president Almasbek Atambajev i Konstantinov-palasset like ved St. Petersburg, ifølge AFP.

At Putin ikke har vist seg offentlig siden 5. mars, har ført til intense spekulasjoner i russiske medier. Noen har ment at presidenten må ha vært syk, mens andre har spekulert på om han har vært utsatt for et militærkupp. Enkelte har også lansert teorien om at en påstått kjæreste har født barn.

Atambajev sier at han og Putin har kjørt bil rundt palasset.

– Russlands president går ikke, han kjører, og han er sjåfør for sine gjester, sier Atambajev.

38 000 på øvelse

Sist gang Putin viste seg offentlig var i forbindelse med at han tok imot Italias statsminister Matteo Renzi i Kreml.

Samme dag som Putin viste seg igjen, meldte russiske medier at presidenten personlig har gitt ordre om en større militærøvelse i Nordishavet.

38.000 soldater og annet forsvarspersonell er involvert, i tillegg til mange marinefartøy og fly, opplyser forsvarsminister Sergej Sjojgu. Øvelsen varer i én dag og holdes i forbindelse med oppbyggingen av den russiske nordflåten, sier Sjojgu, ifølge NTB.

- Ikke full oversikt

Hensikten med varslingsavtalen var opprinnelig å unngå misforståelser, og fastsetter blant annet at begge land skal gi 42 dagers varsling før igangsetting av store militærøvelser i grenseområdene, opplyste Brynjar Stordal talsmann ved Forsvarets operative hovedkvartertil TV 2 tidligere i dag.

I avtalen kreves også varsling ved såkalte beredskapsøvelser, der hensikten er å teste beredskapen til militærenheter.

– I slike tilfeller holder det at varsling gis når øvelsen starter, men kun dersom mer enn 9000 land- og luftstyrker deltar, forteller Salbuvik til TV 2.

Hun legger til at avtaleteksten er komplisert og at Forsvaret ennå ikke har full oversikt over hvor mange mann som deltar i den russisk øvelsen.

- Begge bør avstå

Leder i Fredsinitiativet, Frode Ersfjord, som representerer SV, sier den norske militære opptrappingen i nord, med Nato-øvelse, har fått en forutsigbar konsekvens.

- Begge sider bør avstå fra militære øvelser i nordområder, og heller videreutvikle de diplomatiske forbindelsene man har hatt stor suksess med i forhandlinger om blant annet delelinjen tidligere. Å inngå en avtale med Russland om nedtrapping på militære øvelser i nordområdene bør bli et prioritert sikkerhetspolitisk prosjekt for norske myndigheter, sier han:

- Forsvarsdepartementet forsøker å avlede oppmerksomheten fra egen aktivitet, ved å vise til varslingsplikten for øvelser. Hovedutfordringen for norske politikere bør ikke være hvorvidt man varsler én uke eller én dag i forveien, men heller om man virkelig ønsker en våpenkappløp i nordområdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder