TOK SYKEHJEMSPENGER: Eks-pastoren Are Blomhoff tappet om lag 16 millioner kroner gjennom sju år fra det den norske stiftelsen Betanien, her ved sykehjemmet de driver i Alfaz del Pi i Spania. I januar ble han dømt til tre års ubetinget fengsel for underslag. Foto:HELGE MIKALSEN, VG, JOHANNES MORKEN, VÅRT LAND,

Underslo 16 mill. kroner: Kristen stiftelse jakter pastor-formue

Vurderer å gå til sak etter nye funn

Slik var eks-pastorens dobbeltliv i Spania

ALFAZ DEL PI/ BURGAS/ BERGEN (VG) Den svindeldømte eks-pastoren Are Blomhoff (62) brukte sykehjemspenger til sexfester. Nå undersøker Betanien-stiftelsen om det kan finnes en skjult formue i utlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det norske flagget vaier i vinden på Costa Blanca i Spania. Titusener av nordmenn valfarter hit for varme, late dager med vin i glasset. Golfklubben heter Askeladden, eiendomsmegleren heter Ola og advokaten heter Kari.

Det var her, på en høyde i Alfaz del Pi, at den tidligere metodistpresten Are Blomhoff (62) etablerte et sykehjem i 2001 gjennom Bergens-stiftelsen Betanien, der han var direktør.

14 år senere, i januar i år, innrømmet han i Drammen tingrett å ha underslått nesten 16 millioner kroner. Disse pengene skal, ifølge Blomhoff selv, blant annet ha blitt brukt utagerende festing.

– Det ble nesten en sykdom, en avhengighet, forklarte Blomhoff i tilståelsessaken i Drammen tingrett i januar, der han ble dømt til tre år i fengsel.

Hvor ble det av pengene?

Gjennom en årrekke oppsøkte eks-pastoren spanskekystens underverden med lettkledde damer, alkohol og menn som betaler for sex.

Flere av millionene som skulle gå til de 25 sykehjemsplassene for pleietrengende nordmenn, ble i all hemmelighet brukt på fyllefester med prostituerte.

BAKGRUNN: Slik var prestens dobbeltliv

Blomhoff har innrømmet å ha et alkoholproblem, som var med på å forklare pengebruken.

Men Stiftelsen Betanien er ikke overbevist om at det er mulig å svi av så store beløp på fester og prostituerte.

Nå har de gått i dialog med Blomhoff for å kartlegge pengestrømmen, og vurderer et sivilt søksmål for å få tilbake pengene sine.

Da Blomhoff ble avslørt og la kortene på bordet januar 2013, engasjerte Betanien-ledelsen det private granskingsfirmaet BDO for å finne ut hvor de underslåtte pengene hadde blitt av. De fant lite og ingen dokumentasjon på pengestrømmen.

Les også:Tok elleve måneder fra innrømmelse til anmeldelse

Ved å gå nærmere inn i Blomhoffs e-poster, kom de over opplysninger som fikk dem til å reagere, og til å vurdere en ny granskingsrunde.

Over tre mill. kroner på et halvår

Styreleder Christian Hysing-Dahl i Betanien vil ikke kommentere detaljene i granskingsrapporten, men slår fast at heller ikke her finnes det en nøyaktig kartlegging av den ulovlige pengestrømmen.

VIL HA SVAR: Christian Hysing-Dahl, styreleder i Betanien, er ikke tilfreds med forklaringen hans tidligere kollega Blomhoff leverte i retten. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Blomhoff har ikke klart å redegjøre konkret for hvor pengene har tatt veien. Vi har spurt, men ikke fått svar, sier han.

Styrelederen mener det er påfallende at Blomhoff kan ha underslått så mye penger, uten at han kan redegjøre for hva pengene har gått til.

– Vi kan ikke se bort fra at det er skjult en hemmelig formue et sted. Det er noe vi må holde åpent.

Etter det VG har fått opplyst, akselererte pengebruken til Blomhoff de siste årene før han ble avslørt. Han skal selv ha forklart at pengebruken «tok av».

Han skal ha tatt ut 180.000 euro eller 1,6 millioner kroner fra den hemmelige kontoen i Spania i 2011, deretter over tre millioner kroner bare første halvdel av 2012.

– Jeg har spurt meg mange ganger om hvordan han kunne bruke så mye penger. Det er et spørsmål vi ikke har svaret på, sier Hysing-Dahl.

Les også:Betanien: – Underslaget kom som et sjokk

Champagne og prostituerte

PÅ INNSIDEN: Lyset er dempet og stemningen er rolig inne på bordellet Cocktail. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Chaplin sexbar, Cocktail. Cueva sexx club, Benimont, d’Angelo … Sexklubbene ligger strødd langs hovedveiene på Costa Blanca.

På bordellet Benimont i Alfaz del Pi, møter vi en spanjol som kaller seg Diego. Han driver plassen, og drar umiddelbart kjensel på Blomhoff da han får se et bilde.

– Han var en av mine mest spesielle, beste og hyggeligste kunder, sier Diego.

Bekjentskapet, eller vennskapet, som Diego omtaler det som, skal skrive seg fra den gang han eide bordellet Cocktail i nærheten.

– Han var på godfot med alle som jobbet på Cocktail, og hadde ofte med seg andre nordmenn, forteller Diego.

Bordelleieren hevder at Blomhoffs selskap kunne kjøpe opp mot 15 flasker Champagne og tjenestene fra ti-tolv kvinner på en kveld.

– Som sagt; han var veldig spesiell. Veldig sjenerøs og spandabel. Det var en kjent sak at han var direktør ved det norske sykehjemmet.

SEXKLUBBER: Langs allfarveiene på den spanskekysten reklamerer bordellene heftig med lettkledde damer. Foto:Helge Mikalsen,VG

Undersøker hotellkjøp i Bulgaria

Blomhoff har tilstått kjøp av seksuelle tjenester i utlandet – men nekter for selv å ha benyttet seg av dem. Han hyret inn strippere til sine private fester, og gjestene skal ha hatt seksuell omgang med kvinnene. En av dem har innrømmet forholdet, og er bøtelagt for dette.

Med minst en av kvinnene ved klubbene skal Blomhoff ha hatt en relasjon som strakte seg utover klubbenes åpningstider.

Ved å gå gjennom Blomhoffs private e-poster, fant Betanien-ledelsen og de interne granskerne omfattende kommunikasjon med en bulgarsk kvinne fra miljøet i Spania. Flere av mailene skal ha handlet om plastisk kirurgi og priser på brystforstørrende operasjoner, får VG opplyst fra flere kilder.

Kvinnen driver nå et nyoppført, moderne hotell i Burgas, Bulgarias fjerde største by.

VG er kjent med at stiftelsen nå undersøker informasjon om at midler som Blomhoff har underslått, kan ha blitt brukt i tilknytning til hotelldriften i Bulgaria.

– Hvis det er riktig at han har vært med på å finansiere et hotellkjøp i Bulgaria, må vi vurdere om vi skal ta skritt for å kreve tilbake disse midlene. Men først må vi se om vi får en avtale med ham, sier Christian Hysing-Dahl, styreleder i Stiftelsen Betanien.

Avviser pengegave

VG sporet opp den bulgarske hotelleieren ved Svartehavskysten.

– Hvordan fant dere meg? er det første hun vil vite.

Hun får referert hovedinnholdet i dommen mot den tidligere Betanien-lederen, og reagerer kraftig på at han er dømt til fengsel for underslag.

– Hva er det du sier? Nå ble jeg sjokkert, utbryter den bulgarske kvinnen i midten av 30-årene.

Hun sier seg villig til å la seg intervjue anonymt, spanderer en kopp kaffe og setter seg ned med VGs reportere ved et bord i hotellresepsjonen.

BULGARSK VENNINNE: I resepsjonen på et hotell i Burgas sitter kvinnen som skal ha mye kontakt med Blomhoff. Hun avviser at han utbetalte større summer til henne. FOTO: Foto:HALLGEIR VÅGENES,VG

Kvinnen forteller at hun ble kjent med Blomhoff da hun oppholdt seg i Spania for en del år siden, men nekter bestemt for at hun har mottatt penger av den norske presten.

– Jeg var ute på middag med ham et par-tre ganger, men det er alt, sier kvinnen, som forteller at hun dro hjem til Bulgaria for rundt seks år siden.

Kvinnen sier at hun eier det vesle hotellet i Burgas sammen med sin mor og sin bror, og flere andre privatpersoner.

– Jeg har ikke fått noen penger av Blomhoff. Jeg har gjeld, sier hun.

– Men har du fått noen form for gaver av ham?

– Nei, ingenting bortsett fra middagene han spanderte.

Kvinnen vil ikke si hvordan hun traff Blomhoff, eller hva hun gjorde i Spania.

– Det tilhører privatlivet mitt, men jeg kjente Blomhoff kun som en venn. Han var ikke en person i livet mitt, sier hun bestemt.

Les også:Eks-pastoren leverte tilbake Kongens fortjenestemedalje

Hevder en safe ble stjålet

Tilbake i Spania. Et hvitt murhus står tomt bak inngjerdinger i La Nucia i Alicante med utsikt over by og hav. Blomhoffs 159 kvadratmeter store privatbolig har vært ute til salgs siden høsten 2013 – et halvt år etter at Betanien-styret avslørte sin egen direktørs underslag. Nå er det stiftelsen som venter på å få de 2,4 millioner kronene fra et eventuelt hussalg.

PRIVATBOLIGEN: Blomhoff var jevnlig innom sykehjemmet i Spania, og hadde et eget hus på en høyde i La Nucia i Alicante. Nå er boligen fraflyttet og til salgs. Foto:Helge Mikalsen,VG

Naboene i den søvnige, velstelte gaten så kun Blomhoff sporadisk gjennom året. Alt virket vanlig ved ham. En nabo forteller imidlertid at to menn dukket opp i pickup, og tømte boligen for en rekke eiendeler i full fart i januar 2014.

– Det hele tok om lag 30 minutter. Jeg reagerte på at det tok så kort tid, sier naboen.

På samme tidspunkt dro Christian Hysing-Dahl til Spania for å informere daværende styrer Marit Wolfe om gigantunderslaget i organisasjonen.

– Jeg husker at jeg ankommer Fundación Betanien rundt midnatt. Da ringer Are til meg, gråtkvalt, og sier at det har vært innbrudd i boligen og at en safe er borte, sier Hysing-Dahl.

Neste dag drar han hjem til Blomhoff, og ser tydelige tegn på at det har vært innbrudd i huset.

– Hvis det var safen som ble tatt av mennene som naboen har fortalt om, kan den ha inneholdt penger, eller noe kompromitterende. Dette vet jeg ingenting om.

Ikke politisamarbeid med Spania

Aktor i saken mot Blomhoff, politiadvokat Anders Johnsen ved seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt, sier til VG at tyveriet av safen er et anliggende for spansk politi.

– Blomhoff har forklart at det var «noen euro» i safen. Vi har ikke grunn til å tvile på at det var et innbrudd i huset. Hvis det var penger i safen, kan vi ikke se bort fra at de stammet fra underslåtte midler, men som han i tilfelle er domfelt for å ha underslått.

Politiet i Hordaland har ikke kontaktet spansk politi eller foretatt noen undersøkelser i Spania. De anså det som unødvendig, forklarer Johnsen.

Blomhoff: «Vil ikke diskutere saken»

VG har lagt frem alle opplysninger i saken overfor Are Blomhoff gjennom hans advokat Per-Erik Gåskjenn. Gåskjenn skriver følgende i en epost på vegne av eks-pastoren:

«Min klient ønsker ikke å kommentere saken, eller diskutere denne gjennom media. Saken er nå avsluttet i retten, og min klient har underveis i straffesaksbehandlingen forklart seg til politiet og i retten om alle de forhold som vedgår saken».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder