Nordkoreanske soldater og sivile hyller den lukkede kommuniststatens avdøde grunnlegger Kim Il-sung ved et monument i hovedstaden Pyongyang. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix

Pillay: - FN må granske Nord-Korea

FN må granske forholdene i Nord-Korea, krever verdensorganisasjonens høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay. Det nordkoreanske folket har fått sine rettigheter krenket i mange tiår, sier hun.

Artikkelen er over syv år gammel

Pillay sa seg mandag skuffet over at det ikke er kommet noen tegn til bedring etter at Kim Jong-un overtok som landets øverste leder for ett år siden. Hun beklaget også at Nord-Koreas atom- og rakettprogrammer overskygger situasjonen for menneskerettighetene.

- Fordi situasjonen lenge har vært alvorlig og ikke ser ut til å bedre seg, mener jeg det for lengst burde vært satt i gang en gransking av brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea. Forholdene er både blant de verste og blant de minst grundig granskede i verden, sa Pillay.

- Det er på høy tid at verdenssamfunnet griper til langt mer bestemte tiltak for å få fram sannheten. Det kan bidra til positive endringer for en undertrykt og hardt presset befolkning på 20 millioner, het det i en kunngjøring fra høykommissæren.

Hun fortalte at hun selv har møtt og snakket med to personer som har kommet seg ut av Nord-Koreas politiske fangeleirer. De fortalte om henrettelser uten lov og dom, voldtekter, slavearbeid og andre overgrep som kan være forbrytelser mot menneskeheten, sa Navi Pillay.

Mer om

  1. Nord-Korea
  2. Atomvåpen
  3. FN

Flere artikler

  1. FN bekymret for menneskerettighetene i Øst-Ukraina

  2. FN: Over 60.000 drept i Syria

  3. FN fordømmer dødsstraff mot soldater i Bangladesh

  4. Sikkerhetsrådet ber partene besinne seg i Egypt

  5. Fangeopprør på Guantánamo-basen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder