Russisk rakett brant opp på vei tilbake til Jorden

Den russiske raketten tok fyr bare få minutter
etter at den ble skutt opp fra Kasakhstan.

  • David Bach
  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En feil under oppskytingen førte til at raketten, med en meksikansk satellitt om bord, tok fyr og styrtet ned over landområder i sør-østlige Sibir. Mesteparten av vrakrestene brant opp på vei ned gjennom atmosfæren.

Problemene oppsto litt over åtte minutter etter oppskytningen, 161 kilometer over jordens overflate, skriver NTB.

Det russiske romfartsbyrået Roscosmos uttaler at en «nødsituasjon» oppstod under oppskytingen fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan.

STYRTET: En russiskbygget Proton-M-rakett av denne typen kom ut av kontroll og brant opp etter utskyting, ifølge russiske medier. Oppskytingen fant sted fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan nylig. Raketten på bildet ble skutt opp uten problemer fra det samme anlegget i 2004. Foto:NTB Scanpix,

Russland har startet etterforskning av uhellet og all utskytning av bæreraketter er stanset inntil videre. Den siste hendelsen kommer bare drøye to uker etter at et annet russisk romfartøy kom ut av kontroll og styrtet tilbake mot Jorden.

I slutten av april skulle romfartøyet frakte forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Bakkekontrollen mistet imidlertid kontakten med fartøyet kort tid etter oppskytingen, og brant opp på vei inn i atmosfæren.

Hendelsen førte til at tre astronauter om bord på ISS fikk utsatt sin egen retur til Jorden frem til juni.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder