Filmet drapet på Walter (50): – Jeg fryktet for livet mitt

Åtte dødelige skudd traff Walter Scott i ryggen. Mannen som
filmet politidrapet skjønte med en gang at han satt på et unikt bevis.

  • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fire år gammel

En stund vurderte han å slette videoen i frykt for represalier.

– Jeg skal ikke nekte for at jeg visste omfanget av dette, og vurderte til og med å slette videoen, sier Feidin Santana til NBC News.

Det var lørdag at Santana gikk forbi parken i North Charleston hvor det sto to menn – afroamerikanske Walter Scott (50) og politimannen Michael Slager (33).

– Før jeg begynte å filme sto de bare der. Jeg husker at politimannen hadde kontroll over situasjonen. Han hadde kontroll på Scott. Scott ville komme seg bort fra elektrosjokkvåpenet, men som jeg sa, han brukte aldri elektrosjokkvåpenet mot politiet, sier Santana.

– Vurderte å flykte

Kort tid senere løper 50-åringen bort fra politimannen, men han kommer ikke langt før Slager tar frem tjenestevåpenet sitt og avfyrer åtteskudd. Walter faller til bakken, hvor han blir liggende livløs mens Slager og en annen politimann tilkaller hjelp.

Med sirenene i bakgrunnen har Santana filmet at Slager sjekker pulsen på mannen. Walter ble erklært død på stedet.

Santana skjønner umiddelbart omfanget av hendelsen, og vet at videoen han nå har er sentrale bevis.

– Jeg følte at livet mitt, med denne informasjonen, var i fare. Jeg vurderte å slette den og bare komme med ut av byen og bo et annet sted, sier han.

Det var da Santana fikk høre hvordan politiet fremstilte hendelsen at han bestemte seg for å handle.

– Jeg tenkte at det var jo ikke det som skjedde, det var ikke slik politiet beskrev det.

Michael Slager. Foto:,Ap

Videoen har nå ført til at Michael Slager – politimannen som løsnet skuddene – har blitt siktet for drap. Slager har også fått sparken fra sin jobb som politibetjent.

Betent tema

Det har vært massive og til dels voldelige opptøyer i flere amerikanske byer etter flere politivold-saker den siste tiden.

Etter at Michael Brown (18) ble skutt og drept i Ferguson, Missouri i fjor sommer har det blitt kraftig debattert hvorvidt det er en ukultur i den amerikanske politistyrken for å bruke unødvendig vold, spesielt mot afroamerikanere.

Politidrapene i USA:Dette er politiets ofre det siste året

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder