Fullt kaos ved flyktningtoget i Ungarn

BICSKE/OSLO (VG) Situasjonen rundt flyktningtoget som ble stanset i Ungarn ved 12-tiden torsdag, er uendret. Flyktningene nekter fortsatt å gå av toget.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Toget står ved byen Bicske 40 kilometer vest for Budapest, hvor drøyt 100 politifolk har tatt oppstilling på stasjonen.

Foto: ,

Ungarske myndigheter ønsker å få de rundt 300 flyktningene av toget og over til busser som skal ta dem til en flyktningleir i nærheten.

Men flyktningene nekter å fjerne seg fra toget selv om noen har gått ut av toget og står og venter på stasjonen.

Ut over kvelden var VG, som var til stede ved stasjonen i Bicske, vitne til at noen få flyktninger så ut til å forlate toget frivillig.

Tidligere på dagen ble det ropt «Germany», «Germany», fra toget.

Situasjonen på stedet er anspent.

Bildene som går verden rundt: Gutt (3) skylt i land i Tyrkia (NB! Sterke bilder)

Politifolkene har på seg hjelmer, munnbind og plasthansker. De har også tåregass og batonger.

VG var vitne til at et lite barn ble båret av toget av faren sin. Barnet var tydelig utmattet, og det får nå hjelp av helsepersonell på perrongen.

De flere hundre flyktningene var om bord på et tog som torsdag formiddag kjørte ut fra jernbanestasjonen i Budapest. VG var vitne til hvordan desperate flyktninger hoppet om bord det som var av tog, uten å vite endestasjonen til togene.

Les også: Utslitte togflyktningerkjøres til lukket leir utenfor Budapest

Det var i første omgang uklart om politiet ba dem gå av toget for å registrere dem eller om det var andre grunner, men flyktningene fryktet uansett det verste, og mange av dem hamret nevene i togvinduene og ropte «Ikke leirer, ikke leirer».

Ungarns statsminister Viktor Orban har ifølge nyhetsbyrået AP sagt at landet vil forsvare sine grenser ved å ta fingeravtrykk, fotografere og screene alle migrantene som krysser grensen.

Stakk av

PÅ SKINNEGANGEN: Ungarsk politi prøver å få opp en syrisk flyktningfamilie som har lagt seg ned på skinnegangen i den ungarske byen Bicske. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Mens noen av flyktningene la seg ned i skinnegangen for å protestere, la flere titall på sprang over jordene, og andre presset seg inn på toget igjen.

Toget med om lag 300 flyktninger og migranter kjørte tidligere fra togstasjonen i Budapest med kurs mot grensen til Østerrike etter at det ble stormet og okkupert av de desperate og fortvilte flyktningene.

Planen var at toget skulle deles, med en del mot byen Sopron, like ved den østerrikske grensen, og en annen del med tre vogner til Szonbathely.

Hoveddelen av toget, som kjørte mot Sopron, var fullpakket med mennesker som sto i korridorene.

Les denne: Historien om bildet som sjokkerte verden

Setter inn ekstra tog

SMÅBARN: Denne lille gråtende gutten var med toget som ble stoppet i Bicske. Rundt 200-300 migranter var om bord på toget. Foto: Attila Kisbenedek , Afp

Lokaltoget kjørte fra Keleti-stasjonen i Budapest få timer etter at stasjonen ble åpnet igjen etter å ha vært stengt siden tirsdag.

Hundrevis av flyktninger stormet da et stillestående tog ved perrongen, trass i at togselskapet sa at ingen tog til Vest-Europa var satt opp.

TV-bilder viste hvordan hundrevis av flyktninger og migranter strømmet inn på stasjonsområdet, og en fotograf beskrev hvordan fortvilte foreldre prøvde å dytte barna sine inn gjennom vinduene på toget.

TRENGSEL: Migrantene samlet seg utenfor jernbanestasjonen i Budapest tidligere i dag. Over 150 000 migranter har kommet til Ungarn så langt i år. Foto: Frank Augstein , Ap

Senere reiste ytterligere et tog med 100 flyktninger om bord fra Keleti med kurs for Györ, som også ligger ved grensen.

Ekstra tog skulle etter planen settes inn for å få fraktet flyktningene og migrantene videre til Østerrike og Tyskland, men torsdag formiddag hadde ingen av ekstratogene ankommet stasjonen.

En talsmann for den ungarske regjeringen sier politiet vil sjekke alle migranter og flyktninger på alle tog mellom Budapest og Ungarns grenser i vest.

Politiet i den østerrikske hovedstaden Wien venter ikke å motta flere spesialtog med flyktninger fra Ungarn torsdag, opplyser en talsmann ifølge Reuters.

I løpet av torsdag har 40 flyktninger ankommet Østerrike med vanlige tog.

– I øyeblikket venter vi ikke å motta noen spesialtog med flyktninger fra Ungarn, sier talsmann for politiet Roman Hahslinger.

Etter to dager uten at flyktninger hadde fått komme inn på jernbanestasjonen Keleti i Ungarns hovedstad Budapest, trakk politiet seg til side torsdag morgen.

En strøm av flyktninger og migranter tok seg deretter om bord i tog som mange trodde ville frakte dem til Østerrike. Rundt 35 kilometer vest for Budapest stoppet imidlertid et tog som skulle til grensebyen Sopron i byen Bicske, der det ligger en flyktningleir.

Frustrerte og sinte

Nærmere 2.000 flyktninger og migranter hadde siden tirsdag blitt nektet å reise videre med tog fra Budapest til Østerrike og Tyskland fordi ungarske myndigheter mente de ikke har de nødvendige dokumentene.

Det førte til stor trengsel og mye frustrasjon, sinne og fortvilelse blant flyktningene og migrantene.

Bare i august kom 50.000 migranter, først og fremst fra Syria, Afghanistan og Irak, til Ungarn, og de fleste av dem har Tyskland som mål.

VG / NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder