UHOLDBART: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), mener det må bli lettere for blant annet syriske flyktninger å reise lovlig til Europa. Bildet er tatt tidligere i år. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

NOAS: Europa må finne felles flyktningløsning

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener flyktningsituasjonen i Europa er helt uholdbar.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lastebilen som ble funnet forlatt langs veikanten i Østerrike med 71 døde flyktninger, er ifølge NOAS nok et eksempel på at det haster med at EU blir enige om felles standarder og fordeling av flyktningene.

– De må bli enige om noe. Dette er helt uholdbart. Dublin-systemet har brutt sammen. Både Hellas og Italia lar folk reise videre uten å registrere dem fordi de ikke har kapasitet til å behandle søknadene og innvilge beskyttelse. Systemet slik det er nå, fungerer ikke. Det må komme bedre og felles standarder, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, til VG.

Den såkalte Dublin-forordningen forutsetter at en asylsøknad skal behandles i det landet som søkeren kommer til først.

Dette har skjedd: Mer enn 70 personer funnet døde i forlatt lastebil

For at man skal klare å håndtere den store flyktningstrømmen, som omfatter mange syrere som rømmer fra krigen i hjemlandet, mener NOAS at man må sende mennesker som ikke har et reelt beskyttelsesbehov raskt tilbake.

– Tyskland har veldig mange søkere fra Balkan som ikke trenger beskyttelse, men er immigranter og disse håndteres innenfor det samme asylsystemet. Det bidrar til at det hoper seg opp. Norge lenge praktisert 48 timers prosedyre for søkere fra Balkan, sier Austenå. Hun mener denne praksisen er helt grei så lenge man har individuelle samtaler med søkerne først.

Les også: Tysk avis: Lastebilen var lufttett

– Flere har behov for beskyttelse

Hun peker på at det blir stadig vanskeligere for asylsøkerne å ta seg inn i Europa.

– Jordan og Libanon har stengt grensene sine for syrere. Mange presses gjennom Tyrkia og videre inn i Vest-Europa via Balkan og Serbia og Ungarn, sier Austenå og viser til at det er mange internasjonale konflikter og kriger som fører til den store flyktningstrømmen.

– Flertallet av dem som nå kommer til Europa har et reelt beskyttelsbehov. Andelen som kommer som rene økonomiske migranter er mindre, sier Austenå.

Les også: Opptil 200 fryktes omkommet i forlis i Middelhavet.

Hun mener at man blant annet at man må behandle asylsøknader fra syrere som rømmer fra krigen, mye nærmere hjemlandet

– Da kunne de fått reise til et europeisk land lovlig, kjøpe rimelige tog-, fly- og bussbilletter og reise legalt uten å utsette seg for livsfarlig transport. I dag er mange prisgitt smuglere for i det hele tatt å komme videre, sier NOAS' generalsekretær.

Podkast: Giæver og Joffen: – Klarer Europa å håndtereflyktningkatastrofen?

Også Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner understreket på en pressekonferanse tidligere i dag at Europa må finne en løsning på flyktningkrisen snarest.

– Dette dreier seg om menneskesmuglere, ikke bare personer som har hjulpet mennesker på flukt, sier Mikl-Leitner.

– Jeg tror det finnes en løsning. Vi må finne lovlige måter å komme til Europa på som flyktning, slik at det undergraver forretningsmodellen til de kriminelle, sier Mikl-Leitner, og understreker at hun er svært lei seg for det som har skjedd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder