Fullt regjeringskaos i Sverige: Her er Löfvens tre valg

Onsdag er Stefan Løfvens skjebnedag: Når hans rødgrønne budsjett trolig blir nedstemt i Riksdagen, må den ferske statsministeren gi beskjed om hvordan han vil ta Sverige ut av krisen.

Eirik Landsend Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Etter at Sverigedemokraterna (SD) i går avgjorde at de skal stemme mot statsminister Stefan Löfvens budsjettforslag, går det nå mot full regjeringskrise. Löfvens Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet og Vänsterpartiet har ikke flertall i Riksdagen, og får dermed ikke gjennom sitt forslag til hvordan Sverige bør styres det neste året.

I et forsøk på å få i stand et forlik, møtte statsministeren i går kveld med de borgerlige partiene i Alliansen. Forsøket lyktes ikke, og dermed er situasjonen kritisk for statsministeren, som kun har regjert landet i to måneder. Slik det står nå, har statsministeren tre reelle valg:

** Utlyse nyvalg:

Löfven kan utlyse et nyvalg for første gang på 57 år. Dette kan imidlertid ikke skje før i slutten av desember, når den regjeringen har sittet i tre måneder. Valget må så holdet i løpet av tre måneder etter dette. Det er imidlertid ingen garantier for at dette vil løse problemene for regjeringen.

** Gå av:

Statsministeren kan be Riksdagens Talmann, som tilsvarer stortingspresidenten, om å foreslå en ny statsminister. Talmann Urban Ahlin (S) vil dermed få den samme oppgaven han hadde etter valgdagen; å sondere med partilederne hvem som har størst mulighet til å danne regjering. Men situasjonen vil forbli uendret: Socialdemokraterna med støtte fra Miljöpartiet og Vänstrepartiet vil fortsatt være større enn den borgerlige Alliansen, og Löfven vil derfor trolig bli spurt om å danne regjering igjen.

** Utsette budsjettvedtaket:

Löfven kan velge utsette budsjettvedtaket, i et forsøk på å presse de andre partiene til å komme til enighet om et budsjettforlik.

Først etter debatten i Riksdagen, som begynner klokken ni, får vi vite hva statsministeren velger.

Følg direktesendingen øverst i saken!

ALLIANSEN: Alliansens partiledere Anna Kinberg Bata (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) og Göran Hägglund (KD) går fra Riksdagen for å møte regjeringen i Rosenbad på tisdagskvelden. Foto:Pontus Lundahl,

SD skaper splid

Det er altså Sverigedemokraternas avgjørelse om å stemme mot regjeringens budsjettforslag som virkelig har satt i gang den største regjeringskrisen på to tiår. Ingen av de to koalisjonene ønsker å samarbeide med partiet, som av mange er stemplet som fremmedfiendtlig. De er etter høstens valg landets tredje største parti med sine 49 mandater i Riksdagen.

– Vi har nå en situasjon der et fremmedfiendtlig parti har fått avgjørende innflytelse, så sant vi ikke sørger for å gjøre noe helt annet på tvers av blokkene, sa Löfven sent tirsdag.

SDs vikarierende partileder Mattias Karlsson la ikke skjul på at det er innvandringspolitikken som er avgjørende for at Sverigedemokraterna onsdag kommer til å stemme for budsjettforslaget til den borgerlige Alliansen.

– Vi kommer til å felle enhver regjering og ethvert budsjett, som arbeider for å øke innvandringen, sa partileder Karlsson på pressekonferansen.

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

Löfven advarer om at det snart kan komme til på skje igjen, siden SD lover å «felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring og gir Miljöpartiet avgjørende innflytelse over svensk migrasjonspolitikk».

– SDs beskjed tyder ikke bare på at de akter å stemme ned denne regjeringen, men enhver regjering som ikke danser etter deres pipe, sier Löfven.

– Uaktuelt å bli sittende

Löfven har sagt at det er uaktuelt å bli sittende om ikke hans budsjett vinner frem. Det skjer ikke, uttalte Löfven til Dagens Nyheter før SDs beslutning om å støtte de borgerlige.

– De var veldig tydelige i valgkampen på at de ikke ville samarbeide med SD. Av den grunn er vi nødt til å finne løsninger over blokkgrensene, sier Löfven.

Håpet var å komme til et forlik etter at SD varslet at de vil stemme for de borgerliges budsjettforslag. Partileder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson er sykemeldt på ubestemt tid på grunn av et utmattelsessyndrom.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder