ISIL har tatt flere byer **Bilder skal vise massehenrettelser av irakiske soldater

DIALOG: Her er USAs president Barack Obama i historisk telefonsamtale med Irans president Hassan Rouhani i september i fjor. Nå åpner Det hvite Hus for samarbeid med Iran om krisen i Irak. Foto:White House,Reuters

Amerikanske medier: Nå vil USA diskutere Irak med Iran

Etter at grusomme henrettelsesbilder fra Irak gikk verden rundt søndag, skal USA være klar for åpen dialog med Iran for å slå tilbake mot opprørsgruppen ISIL.

 • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over seks år gammel

Det skriver Wall Street Journal. Også CNN får opplysningene bekreftet av to høytstående tjenestemenn i Washington.

Ifølge Wall Street Journal blir dialogen trolig innledet i løpet av uken.

Meldingen kommer kort tid etter at svært brutale bilder av det som skal være rene henrettelser av irakiske sikkerhetsstyrker, ble postet på Twitter søndag. Bildene viser flere titalls menn samlet på et ukjent sted med våpen rettet mot seg.

Ifølge ISIL viser bildene hvordan organisasjonen har drept mer enn 1700 irakiske soldater.

BAKGRUNN:Dette er nøkkelspillerne i Irak-konflikten

- Blodtørstige terrorister

USA ser med stor bekymring på utviklingen i Irak, der opprørere i den sunnimuslimske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har tatt kontroll over flere byer og områder i Nord-Irak den siste uka.

- Påstanden fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) om at organisasjonen har massakrert 1700 irakiske shia luftsforsvarsrekrutter er skrekkelig og en sann forestilling av den blodtørsten disse terroristene representerer, sier talsperson Jan Psaki ved det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse, ifølge The Telegraph.

Det ble tidlig sådd tvil om bildene viste faktiske henrettelse, men lørdag kveld bekreftet Qassim al-Moussawi, som er talsperson for de irakiske regjeringsstyrkene, at bildene er ekte og at han kjenner til massedrap på irakiske militærfanger i ISIL-okkuperte områder.

Rouhani åpen for samarbeid

Søndag tok ISIL kontroll over flere irakiske byer, og flere ubekreftede meldinger kom om at organisasjonen skal være i ferd med å nærme seg Bagdad. Ifølge den irakiske general Mohammed al-Quraishi falt den nordvestlige byen Tal Afar, som ligger mellom grensen til Syria og Mosul, skriver CNN. Mange av byens shiainnbyggere skal ha flyktet mot den kurdiske regionen i nord.

- Byen ble overkjørt av militante. Harde kamper fant sted, og mange mennesker ble drept. Shiafamilier har flyktet vestover og sunnifamilier har flyktet østover, sier en talsperson for lokale myndigheter til Reuters.

USA har allerede lovet å komme Iraks sjiamuslimske makthavere til unnsetning og har sendt et hangarskip til Golfen, skriver NTB.

Senest fredag i forrige uke forsikret imidlertid en talsmann for Det hvite hus at USA ikke var i dialog med Iran om utviklingen i Irak, men ifølge Wall Street Journal har altså stormakten nå bestemt seg for at dialog med den tidligere erkefienden kan bidra til en løsning.

Iran og USA har hatt et svært turbulent forhold i lang tid, men siden president Hassan Rouhani overtok presidentembetet fra sin svært USA-kritiske forgjenger Mahmoud Ahmadinejad, har forholdet bedret seg merkbart.

Hvilke diplomatiske kanaler som skal benyttes for å igangsett dialog mellom landene er foreløpig uklart, skriver Wall Street Journal. En mulighet er Wien, der amerikanske og iranske utsendinger mandag møtes til nye diskusjoner om Irans atomprogram. USAs viseutenriksminister Bill Bums vil være til stede under disse samtalene.

Evakuerer Bagdad

Den republikanske senatoren Lindsey Graham tok søndag til orde for et samarbeid med Iran, for å hindre at regimet i Bagdad kollapser.

– Vi kommer trolig til å trenge deres (Teherans) hjelp for å kunne holde Bagdad, sa Graham til CBS.

Søndag kveld kom meldingen om at USA har igangsatt evakuering av soldater og militært personell fra Iraks hovedstad Bagdad som følge av den islamske offensiven fra terrororganisasjonen ISIL de siste ukene.

Obama uttalte torsdag i forrige uke at han vurderer alle muligheter i Irak, og sa senere at han anså situasjonen som en mulig trussel mot amerikanske interesser.

- Vi har sett ISIL gjøre store fremskritt, og de irakiske sikkerhetsstyrkene har ikke kunnet ivareta sikkerheten. Kaos i Irak kan også utgjøre en trussel mot USA og amerikanske interesser, sa president Barack Obama.

VG/NTB

Les også

 1. Irak-opprørere sender ut bilder av påstått massehenrettelse

  Disse bildene ble i dag sendt ut på twitter - angivelig fra den irakiske opprørs-organisasjonen ISIL som hevder de viser…
 2. ISIL hevder de har henrettet 1700 mennesker

  De grufulle bildene som de islamistiske opprørerne i Irak har…
 3. Dette er nøkkelspillerne i Irak-konflikten

  Volden mellom militante islamister og regjeringen i Irak eskalerer, og kan kaste hele regionen ut i kaos.
 4. Obama: - Kaos i Irak kan true USAs interesser

  President Barack Obama sier USA vil hjelpe Irak med å kjempe mot de militante islamistene i ISIL.

Mer om

 1. Irak
 2. Iran
 3. USA
 4. Barack Obama

Flere artikler

 1. ISIL stjeler amerikanske militærkjøretøy fra Irak-krigen

 2. Iran advarer mot å gå inn i Irak

 3. Obama sender militærrådgivere til Irak

 4. USA: Irakiske opprørere erobret anlegg for kjemisk våpen

 5. USA vurderer droneangrep mot Irak

 6. Kerry advarer naboland: Ligg unna Irak

Fra andre aviser

 1. USA vil diskutere Irak med Iran

  Bergens Tidende
 2. Opprørere har inntatt oljeraffineri

  Bergens Tidende
 3. Kamp om Iraks største oljeraffineri

  Bergens Tidende
 4. Slik tvinger Irak-krisen gamle fiender over på samme side

  Aftenposten
 5. USA vil diskutere Irak med Iran

  Fædrelandsvennen
 6. Brutalt velorganisert

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder