Filmskaperne beklager falsk Syria-kortfilmSkaperne av kortfilmen «Syrian hero boy» beklager sinnet filmen har skapt. De beklager også hvis filmen har gjort det vanskeligere å rapportere fra krigssoner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi står for våre gode intensjoner, men vi er også lei oss hvis dette vekker sinne og hvis det gjør dokumentering og rapportering fra krigssoner vanskeligere, sier produsent John Einar Hagen til AFP.

Avsløringen av at filmen – som viser en ung gutt risikere livet for å redde en jente fra snikskytterild, tilsynelatende i Syria – er ren fiksjon og ble spilt inn på Malta i fjor, har vakt sterke reaksjoner internasjonalt. Etter at filmskaperne la filmen ut på YouTube mandag denne uka, medga regissør Lars Klevberg at den ikke var det den så ut til å være. Da hadde over fem millioner nettbrukere sett filmen.

Klevberg sier i en uttalelse at han og Hagen ønsket å «anspore til debatt og tilskynde handling på vegne av uskyldige barn som er rammet av krig over hele verden».

Human Rights Watch mener intensjonene er blitt fullstendig skjøvet til side av de negative konsekvensene av at filmen er falsk.

– Hvis videoen nådde noen kortsiktige mål ved å rette søkelyset mot situasjonen til barn i krig, så har de blitt overskygget ved å undergrave tilliten til profesjonell rapportering og samvittighetsfull og faktabasert dokumentasjon av krigsforbrytelser, sier barnerettsrådgiver Fred Abrahams i HRW.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder