FORHANDLER: Utenriksminister Børge Brende er i Afrika. Her interjuves han i forbindelse med at regjeringen skal intensivere kampen mot korrupsjon og misbruk av norske bistandsmidler. FOTO: ROGER NEUMANN/VG

Børge Brende har møtt Kongos utenriksminister: - Jeg gjentok vårt ønske om å få French tilbake til Norge

KINSHASA/OSLO (VG) Kai Eide opplyser at Norges utenriksminister Børge Brende for første gang har møtt den kongolesiske utenriksministeren i Addis Abeba i dag, i forbindelse med rettssaken mot Joshua French.

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge Eide karakteriserer Brende dette som «et godt møte» med Raymond Tshibanda. Det er første gang de to utenriksministrene møtes.

- Møtet var et ledd i den oppfølgingen president Kabila og statsminister Solberg ble enige om da de møttes før jul. Jeg la vekt på Frenchs vanskelige humanitære situasjon spesielt etter Molands bortgang og gjentok vårt ønske om å få French tilbake til Norge, enten gjennom soningsoverføring eller ved benådning. Vi ble enige om å holde kontakten fremover, sier Brende til VG via kommunikasjonsenheten til UD.

UD har tidligere opplyst at Brende er tilstede på toppmøtet til Den afrikanske union (AU).

Rettsdag fem i Kinshasa ble over to timer forsinket, men omtrent klokken 11.10 ankom Joshua French lokalet, og retten ble satt ca. klokken 11.25.

Følg med på siste nytt i VG Direkte!

UDs spesialutsending Kai Eide opplyser til VG at det i tillegg til den britiske konsulen Edward Roberts også skal være to FN-observatører til stede i retten dag.

Kai Eide sier at det er vanlig at FN-observatører kommer på høyprofilerte saker, og i tillegg at det norske diplomatiet har oppmuntret til det.

Joshua French ser ut til å være i god form og hilste på pressen da han ankom N'dolo-fengselet tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder