Men varsleren Edward Snowden lover nye avsløringer

VIL LEGGE FREM DETALJER: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, som er i hardt vær som følge av avsløringer fra avhopperen Edward Snowden, vil offentliggjøre hvilke terrorplaner de har stanset takket være overvåking. På bildet ser du hovedkvarteret til NSA. Foto: NTB Scanpix

Vil offentliggjøre hvilke terrorangrep de har forhindret

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, som er i hardt vær som følge av avsløringer fra avhopperen Edward Snowden, vil offentliggjøre hvilke terrorplaner de har stanset takket være overvåking.

Artikkelen er over syv år gammel

Snowden har blant annet avslørt hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av amerikanere, blant annet ved at de har fått tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple.

NSA forsøker nå å møte kritikken og vil legge fram detaljer om dusinvis av terroraksjoner de hevder den massive overvåkingen har bidratt til å avsløre.

NSA-sjef Keith Alexander orienterte mandag lederen i Senatets etterretningskomité, Dianne Feinstein om planen.

President Barack Obama har forsvart NSAs virksomhet, men flere partikollegaer av presidenten i Kongressen har sluttet seg til kritikken.

- Jeg tror ikke at vi blir tryggere av å overvåke millioner og millioner av amerikaneres telefonsamtaler, sier den demokratiske senatoren Mark Udall.

Snowden lover flere avsløringer

Edward Snowden gir ikke etter for presset fra USA og lover å komme med flere avsløringer om hva amerikansk etterretning holder på med.

- Sannheten kommer og kan ikke stanses, sier 29-åringen som tidligere jobbet for de to amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA.

I forrige måned tok Snowden med seg en bunke hemmelige dokumenter og forlot NSA-basen på Hawaii der han jobbet. Nå har han søkt tilflukt i Hongkong.

Omfattende overvåking

Fra et hotellrom har han siden avslørt hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av amerikanere.

Saken fortsetter under bildet.

FÅR STØTTE: En plakat av varsleren Edward Snowden (29) henger i Hong Kongs finansdistrikt. Foto: NTB Scanpix

Dette har blant annet skjedd ved at etterretningsorganisasjonen har fått tilgang til dataservere hos noen av verdens største IT-selskaper, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Selskapene hevder at de kun videresender informasjon når det foreligger en rettslig begjæring og nekter for at amerikansk etterretning i praksis har en bakdør inn i deres dataservere.

Alt de ønsker

Snowden holder fast ved at ansatte i NSA kan få innsyn i så å si enhver epost-konto og liste over telefontrafikk, uten at noen bryr seg med det påkrevde papirarbeidet.

- De kan ta seg inn og hente ut resultater av alt de ønsker, sa han mandag i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

- Telefonnumre, epost, brukeridentifikasjon, IMEI-numre til mobiltelefoner og så videre. Restriksjonene er politisk basert, ikke teknologibasert, og de kan endres til enhver tid, sier han.

- Latterlig påstand

Enkelte i USA har anklaget Snowden for å løpe Kinas ærend, noe han kaller en latterlig påstand.

- Jeg hadde regnet med slik sverting da jeg valgte å gå offentlig. Spør dere selv; dersom jeg var en kinesisk spion, hvorfor flyktet jeg i så fall ikke direkte til Beijing. Der kunne jeg ha levd i et palass nå, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

«FORRÆDER»: Tidligere visepresident Dick Cheney er blant dem som har kalt Snowden en forræder. Foto: NTB Scanpix

Blant dem som har kalt Snowden en forræder, er USAs tidligere visepresident Dick Cheney. Det tar Snowden lett på.

- Å bli kalt forræder av Dick Cheney er den høyeste ære som kan komme noen amerikaner til del, sier han, og viser til hvordan Cheney førte alle bak lyset da USA gikk til krig mot Irak.

Mer om

 1. USA
 2. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. Cheney hardt ut mot «forræderen» Snowden

 2. Snowden siktet for spionasje

 3. Flyet med Snowden har landet i Moskva

 4. Snowden lover nye overvåkingsavsløringer

 5. NSA overvåket også amerikanere på Internett

Fra andre aviser

 1. NSA vil offentliggjøre hvilke terrorangrep de har forhindret

  Bergens Tidende
 2. Snowden lover flere avsløringer

  Aftenposten
 3. Cheney hardt ut mot Snowden etter NSA-avsløringer

  Aftenposten
 4. Snowden lover flere avsløringer

  Fædrelandsvennen
 5. NSA vil offentliggjøre hvilke terrorangrep de har forhindret

  Aftenposten
 6. USA vil ha Snowden utlevert

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder