SMILTE: Fra venstre statsminister David Cameron, statsminister Helle Thorning Schmidt, president Barack Obama og Michelle Obama. Foto: AFP

Smil! Er dette årets mektigste «selfie»?

JOHANNESBURG/OSLO (VG) Helle Thorning Schmidt benyttet tilsynelatende anledningen til å dokumentere god stemning i selskap med Barack Obama og David Cameron.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Bildet viser hvordan Danmarks statsminister tilsynelatende har det trivelig sammen med USAs president Barack Obama og britenes statsminister David Cameron på tribunen under markeringen for Nelson Mandela i Johannesburg.

USAs førstedame Michelle Obama var opptatt av andre ting i det bildet ble tatt under arrangementet, som i realiteten var en stor feiring av den avdøde 95-åringens liv.

Statsledere og kongelige fra hele verden - og titusener av andre - var til stede på et fotballstadion i Johannesburg. Statsminister Erna Solberg og kronprins Haakon representerte Norge.

Et bilde som har fått mye oppmerksomhet - og som er langt viktigere enn «selfie»-bildet - er håndtrykket mellom Barack Obama og Cubas leder Raul Castro. Bildet har gått verden rundt, mer enn 50 år etter at USA kuttet de diplomatiske forbindelsene til landet i Karbien.

VGTV: Slik skjedde det

- Det var et spesielt øyeblikk. Det kan være at denne minneseremonien blir historisk for mer enn Nelson Mandela, for det var kanskje et lite steg mot et bedre forhold mellom USA og Cuba, sa statsminister Erna Solberg til VG etterpå.

HISTORISK: Her håndhilser presidentene Barack Obama og Raul Castro. Foto: AP


Ifølge ABC News har de to lands ledere kun tatt hverandre i hånden én gang siden 1959, da Fidel Castro og Bill Clinton kort håndhilste i FN-forsamlingen.

Populært

Såkalte «selfies» - hvor folk tar bilde av seg selv - har blitt et fenomen i sosiale medier de siste årene. Nylig ble «selfie» kåret til årets nyord av anerkjente Oxford Dictionaries.

LAST OPP DITT «SELFIE» HER

Ordet skal først ha dukket opp på et australsk nettforum i 2002, men først i 2012 tok det skikkelig av. De siste tolv månedene har bruken av ordet gått opp med 17.000 prosent - og blir blant annet mye brukt som såkalt «hashtag» i sosiale medier.

Tidligere i år har minMote skrevet saker om at «selfies» endelig er akseptert, noe som blir sett på som en slags seier for selvsentrerte. De har også laget sak på hvordan du tar perfekte «selfies».

FAKTA OM NELSON MANDELA

  • Nelson Mandela ble født 18. juli 1918 i Transkei, i Eastern Cape i Sør-Afrika.
  • Aktiv i kampen mot raseskillet fra ung alder. I 1942 meldte han seg inn i ANC. I 1963 ble han dømt til livsvarig fengsel.
  • Mandela satt fengslet i 27 år. Etter løslatelsen deltok han i forhandlingene som ledet til landets første valg der svarte hadde stemmerett.
  • I 1993 ble han tildelt Nobels fredspris, sammen med Sør-Afrikas daværende president F. W. de Klerk.
  • Fra 1994 til 1999 var han Sør-Afrikas president.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder