DØDE I FENGSEL: Moren til varsleren og advokaten Sergej Magnitskij som døde i 2009, sørger over sin sønn. Foto: Reuters/NTB Scanpix

USA har ført russere opp på svarteliste

USA vil iverksette sanksjoner mot 18 russere, hvorav de fleste skal ha tilknytning til Magnitskij-saken.

  • NTB

Artikkelen er over seks år gammel

Listen ble fredag offentliggjort av USAs finansdepartement.

16 av personene på sanksjonslisten har direkte tilknytning til rettsprosessen mot den russiske varsleren og advokaten Sergej Magnitskij, som døde i en fengselscelle i Russland i 2009.

Blant personene er fengselspersonell, dommere og etterforskere. Også to tsjetsjenere er på listen. De anklages for å stå bak flere drap, men skal ikke ha noen kobling til Magnitskij-saken.

Magnitskij døde etter å ha tilbrakt elleve måneder i fengsel. Han arbeidet for et investeringsfond i Moskva og ble anklaget for skattesvindel og korrupsjon like etter at han selv hadde kommet med lignende anklager mot russiske tjenestemenn. Det er mistanke om at han døde på grunn av mishandling i fengselet.

Omstridt lov

Svartelisten er opprettet som en følge av den såkalte Magnitskij-loven, som Kongressen vedtok i fjor. Den ble vedtatt som et tillegg til en mer omfattende lov som åpnet for mer handel mellom de to landene.

Magnitskij-loven gjør det mulig å iverksette straffetiltak mot russere som er mistenkt for å ha brutt menneskerettighetene. Den har skapt rasende reaksjoner i Russland, der det blant annet er blitt satt en stopper for at amerikanere skal kunne adoptere russiske barn.

Kan skape problemer

Sanksjonene vil etter alt å dømme skape mer støy i det vanskelige forholdet mellom USA og Russland, men listen er kortere enn ventet, og ingen høyt plasserte tjenestemenn er med.

- Ved å ta et minimalistisk valg, valgte Det hvite hus å ikke forverre den politiske krisen med Moskva, sier Aleksej Pusjkov, lederen for Dumaens utenrikskomité.

Listen blir offentliggjort få dager før Tom Donilon, Barack Obamas rådgiver, er ventet til Moskva for å diskutere det stadig mer anspente forholdet mellom USA og Russland.

Nektes visum

Personene på listen kommer til å bli nektet visum til USA, i tillegg til at de ikke lenger vil få tilgang til verdier de måtte ha i USA. Amerikanere får heller ikke lov til å gjøre forretninger med dem.

Blant amerikanske politikere i Kongressen er meningene om listen delte. Noen mener at listen mangler viktige navn, mens andre fester lit til at Obama-administrasjonen vil føre opp flere navn på listen etter hvert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder