PÅ VEI: Dette ukrainske pansrede kjøretøyet er på vei til byen Debaltseve hvor flere ukrainske soldater er drept i nærheten. Hverken ukrainske tropper eller russisk-støtte opprørere har startet tilbaketrekningen av tunge våpen fra fronten slik de skulle ifølge den ferske våpenhvilen. Foto:Petr David Josek,Ap

Ukrainske soldater drept til tross for våpenhvilen

Fem ukrainske soldater har blitt drept og 14 såret i løpet av det siste døgnet med våpenhvile mellom partene i Ukraina, sier en talsmann.

  • Stella Bugge

Artikkelen er over fem år gammel

Det melder NTB. De fleste av dødsfallene skjedde nær byen Debaltseve, opplyser talsmann for det ukrainske forsvaret, Vladyslav Seleznjov.

Mens krigføringen har opphørt de fleste steder i Øst-Ukraina, er det fortsatt sammenstøt ved den strategisk viktige byen.

Den ukrainske regjeringen har ifølge BBC sagt at det ikke blir noen tilbaketrekning før kampene ved Debaltseve opphører.

Ledere i Tyskland, Ukraina og Russland diskuterte krisen i en telefonsamtale i natt.

OSSE-observatører (Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa), som skal overvåke våpenhvilen, har ifølge BBC forsøkt å nå Debaltseve etter at opprørerne nektet dem adgang på søndag.

– Den tyske forbundskansleren og den ukrainske presidenten har kalt på den russiske presidenten for at han skal bruke sin inflytelse på separatistene for at våpenvhilen blir opprettholdt, sier den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert.

– Tilbaketrekningen av tunge våpen skulle starte tirsdag, slik man ble enige om i Minsk, legger han til.

Våpenhvilen, som ble innført søndag, har stort sett overholdt, men separatistene insisterer på at avtalen ikke gjelder i Debaltseve, et transport knutepunkt, fordi de har omringet byen.

Det ble rapportert om artilleri angrep rundt Debaltseve natt til i dag og tirsdag morgen. Den ukrainske militærtalsmannen Anatoliy Stelmakhsier ifølge BBC at separatistene har forstatt å angripe regjeringsstyrkene.

Opprørerne har tilbudt de ukrainske troppene som er omringet en trygg korridor ut.

En av opprørslederne, Denis Pushilin, beskriver Debaltseve som «internt territorium» og at å kjempe for byen var «en moral ting.»

Begge sidene i konflikten har ifølge BBC sagt at de ikke vil trekke tilbake tunge våpen før de ser bevegelse fra motparten.

Les også

Mer om

  1. Ukraina
  2. Russland

Flere artikler

  1. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

  2. Ser dette ut som en våpenhvile?

  3. Våpenhvilen i Øst-Ukraina brutt

  4. 24 timer etter fredsavtalen ble skrevet under: Minst 18 drept siste døgn

  5. Opprørere hevder å ha omringet ukrainske soldater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder