OVERVÅKER: Forskerne ved Pacific Tsunami Center utenfor Honolulu har vakt døgnet rundt. Fra venstre Brian Shiro, Gerard Fryer og Stuart Weinstein. Foto: Thomas Nilson

De er 24 timers tsunamivoktere

HONOLULU (VG) De klarte ikke å unngå tsunami-katastrofen 2. juledag 2004. Men nå er forskerne på tsunamisenteret på vakt døgnet rundt, klare til å varsle om en ny katastrofe skulle komme.

 • Kim Riseth

Artikkelen er over 14 år gammel

06.01.05 Interactive. Indian Ocean tsunami - warning system | guardian.co.uk | guardian.co.ukNett-tips 2

Det kan skje på kysten av Thailand, ved Hawaii - eller i Norge.

Stuart Weinstein husker godt vakten han hadde på Pacific Tsunami Warning Center utenfor Honolulu på Hawaii andre juledag 2004.

Han registrerte et kraftig jordskjelv i Sumatra-forkastningen utenfor Indonesia. Han sendte ut en standard melding. Så gikk han av vakt. Først en time senere ble de klar over den totale katastrofen.

- Først da meldingene om at en tsunami hadde truffet, kom på nyhetene, forsto vi hva som hadde skjedd, forklarer Weinstein.

Det forskerne på tsunamisenteret ikke visste, var at jordskjelvet fortsatte og spredte seg langs hele revnen i flere minutter, og utløste den voldsomme tsunamien.

- Måleinstrumentene den gangen registrerte bare starten av jordskjelvet. Derfor skjønte vi ikke hvor stort det var. Vi hadde heller ingen mulighet til å få bekreftet at en tsunami virkelig var dannet, før den traff land, sier Gerard Fryer ved tsunamisenteret til VG.

Febrilsk

Da katastrofen var et faktum, begynte de febrilsk å ringe rundt for å advare mot tsunamien.

- Selv om vi hadde oppdaget tsunamien, fantes det ikke noe system for å varsle alle landene rundt det indiske hav. Det var helligdag, og vi kom ikke gjennom på telefon. Til slutt ringte vi til det amerikanske utenriksdepartementet, som forsøkte å varsle alle sine stasjoner, forklarer Fryer.

De fikk advart deler av befolkningen på Madagaskar og kysten av Øst-Afrika.

- Det ble satt i gang evakuering noen steder, og det reddet nok en god del menneskeliv, tror Fryer.

Men over 231000 mennesker omkom som følge av manglende varslingssystem. Nå har tsunamisenteret på Hawaii, det eneste internasjonale senteret i verden, doblet bemanningen for å kunne advare mot nye gigantbølger.

Den amerikanske kongressen har bevilget millioner av dollar for å utvide senteret til konstant døgnvakt fra 1. april i år.

- Inntil nå har vi bodd på basen i en uke av gangen. Vi kan ikke bevege oss lenger enn 90 sekunder fra datamaskinene og seismometerne, sier Brian Shiro.

Personsøkere

Forskerne er utstyrt med sykler for å komme seg raskt fra huset der de bor, til overvåkingssenteret. Alle har personsøkere, som piper når måleinstrumentene har registrert et jordskjelv. Det skjer flere ganger i døgnet.

- Hvert sekund teller, derfor blir det fra nå av noen sittende på vakt foran skjermen hele tiden, sier Shiro.

Utvidelsen er en direkte følge av katastrofen 2. juledag. Tsunamisenteret bruker spesielle satellittbøyer som veier vekten av vannet over seg for å finne ut om en tsunami er på vei. Flere slike er allerede plassert ut i Stillehavet. Et tilsvarende overvåkingssystem til 360 millioner kroner i Det indiske hav er snart ferdig.

Tsunamisenteret på Hawaii har fortsatt ansvar for å overvåke Det indiske hav, inntil et eget senter blir satt opp der. Men landene er fortsatt ikke blitt enige om hvor det skal ligge.

- Det kan ta ett eller to år før det er klart. Men vi følger uansett med på all jordskjelvaktivitet i hele verden, også i Norge, sier Fryer.

Forskerne er enige om én ting: Det er bare et spørsmål om tid før neste tsunami treffer. Og det kan skje hvor som helst.

- Norge hadde en kjempetsunami for 7000 år siden, da Storegga-feltet under Nordsjøen raste ut. Spørsmålet en del stiller seg nå, er om global oppvarming kan føre til at frossen metan i undersjøiske lag smelter, og utløser nye ras. Noen forskere mener det var metansmelting som forårsaket Storegga-raset, sier Fryer, som har spesialisert seg på tsunamihistorie.

MONSTERBØLGEN: Over 231 000 mennesker omkom under monsterbølgen 2. juledag 2004. Nå har tsunamisenteret på Hawaii doblet bemanningen for å kunne advare mot nye gigantbølger. Her fra bølgenes herjinger i Phuket i Thailand. Foto: AFP

Mer om

 1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

 1. Tsunamivarsel avblåst på Hawaii

 2. Varsler om tsunamifare i hele stillehavsområdet

 3. Fem døde i Chile etter kraftig jordskjelv

 4. Kraftig jordskjelv ved New Zealand har skapt tsunami

 5. Japanske barn får måleinstrumenter for stråling

Fra andre aviser

 1. Eksperter innrømmer feilvarsling av tsunamibølger

  Aftenposten
 2. Tror nytt varslingssystem redder liv

  Aftenposten
 3. Nedgraderer tsunamivarsel på Hawaii

  Aftenposten
 4. Tsunamivarsling i Det indiske hav

  Aftenposten
 5. Evakuerer på Hawaii etter tsunamivarsel

  Fædrelandsvennen
 6. Bergensstudenter i tsunamidrama

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder