TROLIG TIL HAVS: Iranske krigsskip her fortøyet i en havn i byen Port Sudan i Sudan, september i fjor. Foto: REUTERS

FARS: Iran sender krigsskip mot USA

En iransk marineoffiser hevder flere iranske marinefartøyer er sendt mot Nord-Atlanteren som et svar på at amerikanske skip opererer i Persiabukta.

Artikkelen er over seks år gammel

«Irans marineflåte nærmer seg USAs territorialgrense, og dette tiltaket har et budskap,» sa admiral Afshin Rezayee Haddad lørdag, ifølge nyhetsbyrået Fars.

Haddad, som er sjef for den iranske marinens nordflåte, sier at skipene har startet sin reise mot Atlanterhavet rundt Sør-Afrika.

Fars-meldingen har ikke vært mulig å få bekreftet fra uavhengige kilder.

Iranske medier skriver at de to skipene, en jager og et transportskip for helikoptre, hadde forlatt iransk havn 21. januar, melder nyhetsbyrået AFP.

SENDER SKIP: Irans President Hassan Rouhani smiler under et møte med Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos, Sveits 23. january i år. Foto: REUTERS

USA tviler

I Washington sier en tjenestemann i Pentagon at de er i tvil om det er riktig at iranske skip er på vei mot USA, men at de uansett har rett til å operere i internasjonalt farvann.

USA og USAs allierte har jevnlige marineøvelser i Persiabukta for å håndheve prinsippet om fri ferdsel i et område der 40 prosent av verdens sjøbaserte oljetransport finner sted.

USAs militære anlegg i Persiabukta inkluderer blant annet basen til USAs 5. flåte i kongedømmet Bahrain.

Utvider

Iran på sin side mener de har en legitim interesse i å utvide sin innflytelse i området - som de anser som «sin bakgård». De har ofte sagt at de kan blokkere Hormuzstredet om de blir utsatt for angrep.

Nyhetsbyrået Fars skriver at den iranske marinen har utvidet sitt nærvær i internasjonalt farvann siden 2010. Iranske fartøyer har regelmessig vært i Indiahavet og Adenbukta for å beskytte iranske skip mot somaliske pirater i området.

Iranske marinefartøyer har også seilt gjennom Rødehavet og Suezkanalen og gått til havn i Syria.

Statsminister reagerer

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, reagerer på meldingene om utsending av den iranske marinen.

Ifølge statsministeren er situasjonen et resultat av avspenningen med Iran i atompolitikken.

- Verdenssamfunnet reduserer sanksjonene mot Iran, og Iran skjerper sin internasjonale aggresjon. Dette er det virkelige resultatet av de skrittene som er tatt til nå, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

I en separat artikkel søndag, skriver Reuters at det er oppstått merkbare motsetninger mellom den iranske Revolusjonsgarden og president Hassan Rouhani.
Årsaken skal være sistnevntes diplomatiske avspenning overfor USA.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder