- Skutt på vei ut av heisen

SKUTT: Journalist Carsten Thomassen ble skutt i Kabul. Foto: Scanpix (arkiv)

Dagbladet-journalist skutt og skadet

(VG Nett) Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) er en av de to skadde nordmennene i attentatet mot hotellet utenriksminister Jonas Gahr Støre bor på i Kabul.

 • Jostein Matre
 • Bjørnar Tommelstad
 • Camilla Ryste
 • Dennis Ravndal
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over 12 år gammel

En talsmann for Taliban sier at hotellet ble angrepet av en selvmordsbomber og tre menn med skytevåpen og granater, melder AP.

Utenriksdepartementet opplyser ved 17.15-tiden at de så langt ikke har noen informasjon om at angrepet var direkte rettet mot Norge og den norske delegasjonen.

Utenriksministeren selv ble raskt brakt i sikkerhet i kjelleren på hotellet. To nordmenn ble derimot skutt. Blant disse en journalist fra Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at vår journalist Carsten Thomassen er skutt og såret. Vi har fått meldinger om at blødningene er stanset, men dette har vi ikke fått bekreftet fra medisinsk personell, sier nyhetsredaktør Peter Raaum i Dagbladet til VG Nett. Han forteller også at de pårørende til journalisten er varslet om hendelsen.

Dagbladet vet foreløpig ikke hvor alvorlig skadet deres medarbeider er.

I KABUL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fotografert på flyplassen i Kabul i Afghanistan etter ankomsten mandag. Foto: SCANPIX

Klokken 20.00 i kveld svarer Afghanistan-ekspert Henning Høgseth fra NUPI om situasjonen i Afghanistan.Send inn dine spørsmål her

VGTV:To nordmenn skadet i attentat

På vei ut av heisen

Scanpix-fotograf Stian Solum ble også beskutt inne på hotellet. Solum forteller til aftenposten.no at de ble beskutt av en mann i politiuniform da de var på vei ut av heisen på hotellet. Han klarte derimot å kaste seg ned på gulvet, slik at kulene gikk over ham.

Flere norske journalister skal ha bistått med førstehjelp etter hendelsen.

- Takket være god hjelp fra VG som stod like ved, så ser det for meg ut til å gå greit med journalisten, sa Solum til dagbladet.no tidligere i dag. Senere viste det seg at begge nordmennene har alvorlige skader.

VG-JOURNALIST: Per Olav Ødegaard. Foto: VG

- Vi har bistått med førstehjelp på de sårede. Det tok tid før det kom medisinsk hjelp, men amerikanske sanitetssoldater er nå på stedet, sier VGs journalist på stedet, Per Olav Ødegaard. Han er i Afghanistan sammen med VG-fotograf Harald Henden. De to er begge journalister med lang erfaring fra konfliktområder.

Pårørende kan ringe Utenriksdepartementet på deres krisetelefon 22 24 20 20.

- Hele bygningen ristet

Det var på luksushotellet Kabul Serena Hotel, der utenriksminister Jonas Gahr Støre befinner seg sammen med en delegasjon fra UD og en rekke norske journalister, angrepet skjedde.

VGs journalist var på rommet sitt da kaoset startet.

- Jeg hørte plutselig mange skudd bli avfyrt utenfor. Like etter smalt det to ganger slik at hele bygningen ristet, sier Ødegaard.

Han forteller at han har sett to-tre sårede, men at de så langt kun har vært på et avgrenset område av hotellet, så han vet ikke hvordan det ellers står til med folk som var i bygget.

Foto: VG Nett/Bulls

Seks personer skal være drept, men det foreligger så langt ingen opplysninger om nasjonaliteten til disse. Kolleger av døde vaktene skal i tillegg ha drept en av angriperne.

Alvorlige skader

I tillegg til Dagbladet-journalisten ble en ansatt i departementet skadd. Begge har alvorlige skader.

Til sammen skal den norske delegasjonen være på 21 personer.

VAKT: En amerikansk soldat snakker med sikkerhetspersonell utenfor Serena Hotel i Kabul etter angrepet mandag kveld. Foto: AP

Godt bevoktet

Norge har investert rundt 30 millioner kroner i luksushotellet Kabul Serena Hotel gjennom Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland.

Hotellet skal være godt bevoktet og blir stort sett brukt av diplomater og personer på statsbesøk.

Jonas Gahr Støre er på en reise i Afghanistan og Pakistan. Han skal blant annet møte representanter for internasjonale organisasjoner i Afghanistan, norske NGOer og militære styrker.

Lederen for Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, ser med bestyrtelse på angrepet.

- Det bekrefter det vi har visst, nemlig at Afghanistan er et ustabilt og farlig land. Vi får bare håpe at dette ikke er så alvorlig som en kan frykte, sier Akselsen til NTB.

Også statsminister Jens Stoltenberg reagerer med avsky.

- Dette er et uakseptabelt angrep mot sivile og et nytt alvorlig anslag mot arbeidet for fred og stabilitet i Afghanistan. Vi er nå opptatt av at de sårede får den nødvendige behandlingen så fort som mulig, sier statsminister Jens Stoltenberg.

VAKTHOLD: Kabul Serena Hotel er omringet av vakter etter attentatet. Foto: AFP

Les også

 1. Første angrep så nært norsk minister: - Hotellet er et yndet terrormål

  (VG Nett) Hotel Serena er et yndet terrormål, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken, som betviler at angrepet…
 2. Talibanangrep mot Jonas Gahr Støres hotell

  KABUL (VG Nett) En norsk journalist og en UD-ansatt er skadet etter at Taliban angrep utenriksminister Jonas Gahr Støres…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Talibanangrep mot Jonas Gahr Støres hotell

 2. Støre: - Vi måtte legge oss på gulvet

 3. Dagbladet-journalist drept

 4. - Jeg så en mann bli delt nesten i to

 5. Støre ba om unnskyldning til de pårørende

Fra andre aviser

 1. Kjempet for kollegaens liv

  Bergens Tidende
 2. Bombeangrep mot Støres hotell

  Aftenposten
 3. Dagbladet-journalist døde av skadene

  Aftenposten
 4. Norsk politikk ligger fast etter attentat

  Fædrelandsvennen
 5. Dramatisk angrep mot nordmenn i Kabul

  Fædrelandsvennen
 6. Beklager feilinformasjon

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder