Serbias Kosovo-minister, Slobodan Samardzic (høyre), deltok lørdag i et konstituerende møte for det nydannede parlamentet i den nordlige serbiskdominerte byen Mitrovica. Foto: EPA

Serbere oppretter egen forsamling i Kosovo

Uforsonlige serbiske ledere har opprettet en egen serbisk folkevalgt forsamling i Kosovo i en skarp avvisning av Kosovos status som uavhengig stat.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Opprettelsen av en egen serbisk forsamling skjedde lørdag i den nordlige delen av byen Mitrovica, nord i Kosovo. Opprettelsen er først og fremst en symbolsk handling for å markere enda større avstand til Kosovos regjering og nasjonalforsamling i Pristina. Den er også en markering mot de få kosovoserberne som har tatt til orde for tilnærming og dialog med albanerne.

Myndighetene i Pristina betrakter forsamlingen som en grov provokasjon.

Den serbiske forsamlingen skal etter det som er opplyst fra serbisk side, ikke få noen utøvende makt. Forsamlingen skal bestå av 45 serbiske representanter som ble valgt i serbiske lokalvalg i Kosovo 11. mai. Valget ble erklært ulovlig av FN.

- Beskyttelse

- Forsamlingen er grunnlaget for den serbiske beskyttelsen av Kosovo, sa Marko Jaksic, en av de uforsonlige serbiske lederne i Kosovo.

- Vi vil aldri tillate dannelsen av enda en albansk stat i denne delen av Europa.

Hundrevis av serbere deltok lørdag i en gudstjeneste i klosterbyen Gracanica før de senere skulle reise til Kosovo Polje nær stedet for slaget i 1389, før de endelig skulle begi seg til den nordlige delen av byen Mitrovica.

Kosovos president Fatmir Sejdiu har sagt at opprettelsen av forsamlingen i Mitrovica er et forsøk på å destabilisere den nye staten gjennom en konkurrerende nasjonalforsamling. Han kaller forsamlingen er en del av serbernes «ulovlige strukturer».

Forsamlingen vil bidra til å øke spenningen mellom de ca. 1,9 millioner albanerne og vel 120.000 serberne i Kosovo.

Beograd

Det avtroppende forretningsministeriet i Beograd sendte både Kosovo-minister Slobodan Samardzic og statssekretær Dusan Prorokovic på to dagers besøk til Kosovo i anledning opprettelsen av den nye forsamlingen.

Samardzic ga klart uttrykk for at den nye forsamlingen har Beograd-regjeringens velsignelse.

- Jeg er overbevist om at denne forsamlingen vil bidra til at Kosovo forblir en del av Serbia, slik det alltid har vært, sa han.

Alle de 45 serbiske representantene er fra nasjonalistiske serbiske partier, fordi moderate partier og grupper boikottet opprettelsen. Forsamlingen vil bare komplisere situasjonen i Kosovo og gjøre samarbeid vanskeligere. Det vil særlig ramme det serbiske mindretallet i Kosovo, mener de.

Styrket kontroll

Den NATO-ledede KFOR-styrken og politistyrker fra FN var mobilisert i ekstra stort antall for å opprettholde ro og orden lørdag. Trafikken ble dirigert vekk fra serbiske enklaver sør i Kosovo for å hindre sammenstøt.

Britiske NATO-styrker som kom til Kosovo i slutten av mai, bemannet kontrollposter med pansrede kjøretøyer.

- Hvis 28. juni forløper rolig, tror jeg på en rolig sommer, sa en velinformert diplomat til NTB tidligere denne uka.

Vidovdan

Den 28. juni er en skjebnedag opp gjennom Serbias myteomspunne historie. Dagen, kalt Vidovdan, er dagen da det mytiske slaget om Kosovo fant sted i 1389. Slaget betraktes fortsatt som en avgjørende dag i Serbias historie og ble vunnet av styrker som kjempet for det osmanske riket.

I serbisk historie framstilles det som et slag der serbere kjempet for Europa og kristendommen mot islam, tyrkere og albanere, men mange moderne historikere mener det deltok både serbere og albanere på begge sider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder