Foto: AFP

Egypt åpner grensa til Gaza

Grensa mellom Gazastripen og Egypt vil om kort tid bli åpnet permanent, sier Egypts utenriksminister Nabil al-Arabi. Uttalelsen vekker sterk bekymring i Israel.

Artikkelen er over ni år gammel


Forberedelsene til åpningen har alt startet, og innen sju til ti dager vil det bli tatt steg for å lette på blokaden av det Hamas-kontrollerte området, sier Nabil al-Arabi til nyhetskanalen Al Jazeera. Han fordømmer det forhenværende egyptiske regimets avgjørelse om å stenge grensa som «skammelig».

Uttalelsen kommer etter at de palestinske bevegelsene Fatah og Hamas tidligere i uka ble enige om en forsoningsavtale. Ifølge enigheten skal det opprettes en palestinsk samlingsregjering og holdes valg i løpet av året.

Ifølge den israelske avisa Haaretz er forberedelsene på grenseåpningen alt i gang, og når grenseovergangen er åpnet, vil både personer og varer fritt kunne passere, uten Israels godkjennelse.

Israel uroet

Åpningen av grensa vekker sterk bekymring i Israel, sier en israelsk tjenestemann. Ifølge tjenestemannen har Hamas allerede bygget opp et «farlig militærmaskineri» som vil kunne styrkes ytterligere om grensa åpnes.

- Hvor sterke kan de bli hvis Egypt ikke lenger handler for å forhindre en slik opprustning? sier tjenestemannen.

Om det nye regimet i Egypt styrker båndene til Hamas, som har makten på Gazastripen, kan det ifølge den israelske tjenestemannen få konsekvenser for Israels sikkerhet. Israel ser på Hamas som en terrororganisasjon.

- Vi er uroet over utviklingen i Egypt, fastslår han.

Foruten tettere samarbeid med Hamas, frykter Israel ifølge tjenestemannen at Egypt skal oppheve fredsavtalen med Israel og styrke båndene til Iran.

Tidsskille

Beslutningen innebærer et tidsskille for palestinerne på den beleirede Gazastripen. Før det egyptiske opprøret samarbeidet Israel og Egypt om kontrollen ved Rafah-overgangen.

Israel innførte i 2007 blokade av Gazastripen for å svekke Hamas, noe Egypts tidligere president Hosni Mubarak også så seg tjent med å gjøre.

Ved å skape store vansker for sivilbefolkningen på Gazastripen håpet de to landene at innbyggerne i området ville vende seg mot Hamas og slutte opp om mer moderate grupper.

Det motsatte har skjedd, og Hamas anklages nå selv av mange for å ha blitt for moderate.

EU-observatører

En gjenåpningen av Rafah-overgangen vil ifølge Haaretz være et brudd på avtalen som ble inngått mellom Israel, Egypt, USA og EU etter den israelske tilbaketrekningen fra området i 2005.

EU bidro som ett ledd i avtalen med observatører ved grenseovergangen for å forsikre Israel om at det ikke ble fraktet inn våpen etter tilbaketrekningen.

Gazastripen har vært gjenstand for gjentatte israelske angrep siden tilbaketrekningen, mens væpnede palestinere har på sin side skutt utallige raketter mot Israel fra området.

Stridsvognangrep

Sent torsdag kveld ble en familie på fire palestinere såret da en israelsk stridsvogn angrep et bolighus øst for flyktningleiren al-Bureij.

Ifølge sykehuskilder og øyenvitner besto familien av et ektepar og to barn på fem og ti år.

Den israelske hæren bekrefter angrepet.

- Israelske stridsvogner avfyrte granater mot terrorister og traff dem da de var i ferd med å utplassere sprengladninger nær sikkerhetsgjerdet, sier en talsmann.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Grenseovergang til Gazastripen gjenåpnet

  2. Egypt har åpnet grensen til Gaza-stripen

  3. Egypt: Israelske fly drepte egyptiske grensevakter

  4. Fire drept på Gazastripen

  5. Netanyahu lørdag kveld: - Offensiven fortsetter: Enkelte israelske bakkestyrker trekker seg tilbake fra Gazastripen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder