BEKREFTET DRAPET: President Barack Obama sa sent søndag kveld (amerikansk tid) at Osama bin Laden er drept i Pakistan. Foto: AP

Obama: Osama bin Laden ble drept på søndag

Ble skutt i hodet

NEW YORK/OSLO (VG Nett) Verdens mest ettersøkte og fryktede terrorist, Osama bin Laden, er blitt drept av amerikanske styrker i Pakistan.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Under en dramatisk tale sent søndag kveld lokal tid, kunne en tydelig stolt president Barack Obama fortelle at de har drept den saudiarabiske terrorlederen.

- USA har gjennomført en operasjon som har drept Osama bin Laden, sa president Barack Obama under pressekonferansen.

VGTV: Se president Barack Obamas tale her

Ifølge CNN skal bin Laden ha blitt skutt i hodet.

To personer skal ha blitt drept sammen med Osama bin Laden søndag, den ene skal være sønnen hans. Amerikanske myndigheter har sikret seg liket av bin Laden.

Pakistanske medier melder at også to av Osama bin Ladens koner og seks barn skal ha blitt arrestert.

VGTV: Pakistansk TV: - Her ble Osama drept

Få løpende nyhetsoppdateringer og chat med vår journalist nederst i artikkelen!

- Kort tid etter at jeg tok over som president, ba jeg CIA-sjef Leon Panetta, om å gjøre drapet eller pågripelsen av bin Laden til en topprioritet i krigen vår mot Al-Qaida, sa Obama under den direktesendte talen.

VGTV: Se direktebildene fra feiringen utenfor Det hvite hus

Presidenten sa videre at USA etter dette fortsatte sin brede innsats med å avbryte, avvikle og overvinne bin Ladens nettverk.

- Så, i august i fjor, etter år med samvittighetsfullt arbeid utført av vår etteretningstjeneste, ble jeg orientert om et mulig spor til bin Laden, sa Obama.

Obama understreket at det første sporet langt ifra var sikkert.

Funnet i Pakistan

- Det tok mange måneder å følge sporet. Jeg hadde flere møter med det nasjonale sikkerhetsteamet mens vi utviklet informasjon om muligheten for at vi kunne lokalisere bin Ladens gjemmested på en eiendom langt inne i Pakistan, sa han.

Bin Laden skal ha blitt funnet i byen Abbottabad, rundt 50 kilometer nord for Islamabad.

Den vakre byen er kjent for sitt behagelige klima, og har flere militærinstallasjoner.

BEKREFTET DRAPET: President Barack Obama sa sent søndag kveld (amerikansk tid) at Osama bin Laden er drept i Pakistan. Foto: AP

Ga klarsignal i forrige uke

- Og endelig, i forrige uke, bestemte jeg at vi hadde nok etterretning til å handle, og ga klarsignal til en operasjon som skulle hente Osama bin Laden og stille ham for retten, sa presidenten.

Mens resten av verden fulgte med på prinsebryllupet i England fredag, ga president Barack Obama ordre om å drepe Osama bin Laden, dette melder CNN.

Obama ga få detaljer om hvordan selve operasjonen ble gjennomført, men sa at et lite team av "ekstraordinært modige og dyktige" amerikanere gjennomførte oppdraget.

- De tok sine forholdsregler for å unngå sivile tap. Etter en skuddveksling drepte de Osama bin Laden og tok med seg kroppen hans.

Beveget president

- Det var nesten ti år siden da en lys september-dag ble formørket av det verste angrepet på det amerikanske folk i vår historie, sa presidenten.

VGTV: Se amatørvideoer fra 11. september-angrepene her

Det var en tydelig preget president som fortalte om terrorangrepet som for snart ti år siden tok nesten 3000 menneskeliv.

FULGTE MED: Amerikanske styrker i Afghanistan fulgte med på Obamas tale hvor han bekreftet at Osama bin Laden ble drept søndag. Foto: AFP


- Bildene fra 11. september er prentet inn i vår nasjonale hukommelse. Kaprede fly skar gjennom en skyfri september-himmel, tvillingtårnene kollapset til bakken, svart røyk veltet opp fra Pentagon, vraket av flight 93 i Shanksville, Pennsynlvania, hvor handlingene til
helter hindret mer hjertesorg og ødeleggelse, sa presidenten i sin tale.

Jubelscener

Nyheten om drapet på bin Laden hadde spredd seg den siste timen via twitter, Facebook og nettsteder. Men da president Barack Obama bekreftet påstanden i Det hvite hus kl. 05.35 (norsk tid) i morges, gikk det et lettelsens sukk gjennom Amerika.

Det strømmer stadig til flere og flere mennesker utenfor Det hvite hus, ifølge Sky News sin korrespondent på stedet klokken 06.20 (norsk tid). Da presidenten annonserte at den fryktede terrorlederen var død, kunne man høre folket rope «USA, USA» i kor ute på plassen.

FEIRER: Amerikanere samler seg og jubler utenfor Det hvite hus etter at president Barack Obama bekreftet drapet på Osama bin Laden. Foto: AP


Obama fortalte i sin tale til nasjonen og verden at USA hadde lokalisert bin Laden på et område utenfor Islamabad i Pakistan allerede i august i fjor. Siden har de ventet på det rette øyeblikket, og i forrige uke ga presidenten grønt lys for at et team kunne gå inn og drepe han.

- En liten gruppe utførte aksjonen med bemerkelsesverdig mot og dristighet. Etter en skuddveksling drepte de Osama og sikret seg kroppen hans.

Obama understreket at ingen amerikanere ble skadet under aksjonen.

- En massemorder

- Dette er det viktigste fremskrittet i kampen mot Al Qaida, sa presidenten.

VGTV: Fra 5-årsdagen for 9/11: - Jeg var sikker på at jeg skulle dø

Osama bin Laden fra Saudi Arabia vervet seg i kampen mot Sovjets invasjon i Afghanistan i 1979. Den velstående, unge mannen sørget for å skaffe penger, våpen og soldater fra hele den arabiske verden gjennom sin organisasjon Maktab al-Khidamat. Etter at Sovjetunionen trakk seg ut av landet i 1988, dannet han al-Qaida.

I 1998 havnet han på FBIs liste over de ti mest ettersøkte personene i verden etter bombeangrepene mot USAs ambassader i Dar es Salaam, Tanzania og Nairobi, Kenya. Den listen har han toppet siden angrepene mot World Trade Centre og Pentagon 11. september 2001. 3000 mennesker døde i angrepene.

Det har flere ganger tidligere kommet meldinger om at Osama bin Laden var død, men det har med jevne mellomrom dukket opp lydintervjuer, for å motbevise dette. Dette er første gang en amerikansk president går ut og bekrefter at bin Laden er død.

Obama understreket nok en gang at USA ikke er i krig med Islam:
- Osama bin Laden var ingen muslimsk leder, han var en massemorder.

Osama bin laden ga sist lyd fra seg 21. januar, da han ba Frankrike om å trekke troppene sine ut av Afghanistan.

- Viktig symbolsk seier

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit mener dette er en gledelig nyhet og en viktig symbolsk seier for USA.

SYMBOLSK SEIER: VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, mener at drapet på bin Laden er en boost for den amerikanske selvtilliten. Foto: Sara Johannessen, VG


- Dette er en boost for den amerikanske selvtilliten. Det har vært en nasjonalt traume at de ikke har klart å ta Osama bin Laden, sier hun.

Hun tror også dette er en viktig seier for Obama som president.

- Obama har klart det Bush aldri klarte. Spørsmålet nå er hva som skjer videre med krigen i Afghanistan. Kanksje kan dette bety at det vil ble lettere å få på plass en politisk løsning på situasjonen, sier hun.

Gratulasjoner

George W. Bush, som var president da USA ble angrepet 11. september, var blitt orientert av Obama som ringte han tidligere på dagen. Bush gratulerte presidenten og de væpnede styrker i en uttalelse.

Også tidligere presidentkanditat for Republikanerne, John McCain har gratulert presidenten.

- Jeg er utrolig glad for at vi endelig har tatt verdens fremste terrorist, sier han i en uttalelse.

Britenes statsminister er lettet over drapet.

- Osama bin Ladens død vil bringe stor lettelse over hele verden, sier britenes statsminister David Cameron.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder