JAGERTABBE: Her er et av JAS Gripen-flyene fotografert under et treningsoppdrag over Sverige. Nå er alle flyene satt på bakken. Foto: SAAB

Lufftrykk tvinger svenske jagerfly på bakken

(VG Nett) Det svenske luftforsvaret har satt sine JAS Gripen på bakken inntil videre. Årsak: Lufttrykket ved Luleå er for høyt.

  • Tom Bakkeli
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Gripen, som var kampflyet svenskene stilte med i konkurransen mot F-35 Lightning II i Norge, skulle deltatt i den ukentlige Cross Border Traning-øvelsen med norske F-16 fra Bodø og og finske F-18 fra Rovaniemi.

- Den flyøvelsen som denne uken skulle gjennomføres over Norr- og Västerbotten er innstilt. Ved F21 i Luleå er lufttrykket nå for høyt for de verdiene JAS er innstilt på. Det høye lufttrykket gjør at piloten får feilmeldinger, skriver de svenske forsvaret på sin hjemmeside.

Flygesjef på avdelingen F 21, Mats Hakkarainen, sier at flyene fungerer som de skal, men at det interne sikkerhetssystemet varsler for et høyt nivå.

Libya-trøbbel

I påvente av at lufttrykket blir normalt foretar fabrikanten SAAB et ettersyn for å se om det høye lufttrykket kan påvirke andre systemer i JAS Gripen-flyet.

De svenske jagerflyene ble brukt under NATOs operasjon over Libya. Men de første dagene fikk flyene ikke en gang flydd testturer. Årsaken var at drivstoffblandingen alle de andre NATO-tilpassede jagerflyene brukte ikke passet til de svenskbygde jagerflyene.

Uenige om fremtiden

I Sverige er det uenighet om JAS Gripens fremtid i det svenske Luftforsvaret. Forsvarsminister Sten Tolgfors ønsker å satse på en videreutvikling av flyet og går inn for at det svenske forsvaret skal bestille en ny generasjon. Prislappen for dette vil trolig bli på mellom 26 og 53 milliarder kroner.

Regjeringspartiene er imidlertid splittet i synet på jagerflyets framtid, og heller ikke forsvarsledelsen deler Tolgfors' syn, skriver NTB.

JAS Gripen var en av kandidatene som arvataker når Norge skal bytte ut sine F-16-fly. Valget falt i stedet på amerikanske Joint Strike Fighter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder