IKKE NINJAER, MEN...: Tjukk røyk over Beijing gjør at innbyggerne bruker masker for å slippe inn giftig smog. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB scanpix

Kvelende smog legger seg igjen over Kinas byer

Igjen er Beijing og andre byer nord i Kina innhyllet i helsefarlig smog. Myndighetene har innkalt til krisemøte.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Sikten i sentrum av Beijing var tirsdag rundt 200 meter.

Fotgjengere med masker beveget seg gjennom den tette smogen, til tross for at myndighetene har bedt alle om å holde seg innendørs og kun gå ut hvis de har helt nødvendige ærend.

Smogen fører også til problemer for flytrafikken. I den sentrale provinsen Henan er 109 flyginger innstilt på flyplassen Zhengzhou, melder statskanalen CCTV.

Minst tre ganger tidligere i vinter har det nordlige Kina blitt rammet av den tette smogen, og selv statlige medier retter nå pekefingre mot myndighetene.

Blant annet pekes Beijings nye ordfører, Wang Anshan, ut som en av dem som må gjøre noe med problemet. Wang ble innsatt så sent som mandag.

- Hva forventer Beijings innbyggere av sin nye ordfører? spør avisen China Daily, som er kontrollert av myndighetene.

- Av alle de tingene som må forbedres, vil renere luft være øverst på ønskelisten for mange mennesker, skriver avisen videre.

Stengte fabrikker

Myndighetene i Beijing har så langt stengt 103 fabrikker og fjernet 30 prosent av offentlige kjøretøy fra veiene i et forsøk på å få ned de forurensende utslippene.

Fortsatt er luftkvaliteten så dårlig at den havner i kategorien «svært helsefarlig» eller «skadelig», slik den har vært de to siste ukene.

Tirsdag nådde luften nivået 517 på en skala som USAs ambassade i Beijing bruker til å måle kvaliteten. Over 300 regnes som skadelig, mens Verdens helseorganisasjon anbefaler at nivået ikke bør overstige 30.

Krisemøte

Tidligere i januar var luftkvaliteten i Beijing på et rekordhøyt dårlig nivå, 30-45 ganger høyere enn de anbefalte nivåene.

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua innkalte myndighetene i Beijing til et hastemøte tirsdag, der man skulle forsøke å finne løsninger på krisen.

Myndighetene har allerede varslet at de vil fjerne 180.000 gamle kjøretøyer fra Beijings gater i løpet av året, i tillegg til å kontrollere kjøp av nye biler, som øker markant.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder