DELER UT NOBEL-MILLIONER: Foruten selve prisen og diplomet fikk Barack Obama over 8 millioner kroner da han mottok Nobels fredspris i Oslo i desember. Foto: Scanpix

Slik bruker Obama Nobel-millionene

(VG Nett) Barack Obama har bestemt seg for hvordan han skal bruke de rundt 8,2 millioner kronene han fikk sammen med Nobels fredspris.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Til tross for at det er tre måneder siden USA-president Barack Obama mottok Nobels fredspris i Oslo, har det vært helt tyst fra både hovedpersonen selv og Det Hvite Hus om hva de 8,2 millioner kronene som fulgte med prisen skal brukes til. Helt til nå.

Haiti-hjelp

Obama har åpenbart latt det løpende nyhetsbildet prege avgjørelsen. 200.000 dollar - rundt 1,2 millioner norske kroner, går med til gjenoppbyggingen etter Haiti-skjelvet. Pengene doneres via det såkalte Clinton-Bush Haiti-fondet, som støtter dette formålet.

Totalt er det anslått at det vil koste rundt ti milliarder dollar å bygge opp igjen Haiti etter det voldsomme jordskjelvet i Haiti i januar. Skjelvet knuste store deler av den svært sårbare bygningsmassen, gjorde én million mennesker husløse og tok livet av rundt 217.000 mennesker.

Foruten dette, ser listen slik ut:

** 250.000 dollar doneres til Fisher House, en gruppe som jobber for å skaffe hjem til familier av pasienter som får medisinsk hjelp ved militær- og veteranklinikker.

** 125.000 dollar til College Summit, som jobber med å forberede kommende studenter.

** 125.000 dollar til United Negro College Fund, som hjelper bidrar til at mer enn 60.000 studenter årlig får muligheten til å begynne på college.

DISKUTÉR:Hva syns du om Obamas valg?

Artikkelen fortsetter under bildet...

RUINER: Hundretusenvis av mennesker mistet livet i ruinene etter jordskjelvet i Haiti 12. januar. 27 dager etter ble en mann funnet i live. Foto: AFP

- Lag fredsduefarm

Noen videre begrunnelsene for valgene har så langt ikke kommet, men presidenten har unngått det som kunne blitt et politisk minefelt - å gi pengene til en politisk organisasjon.

Det ble på forhånd påpekt fra flere hold at det kunne bli oppfattet negativt dersom en president som administrerer to kriger hadde gitt pengene til en fredsorganisasjon. Amerikanske analytikere har fremhevet at Obama kunne havnet i en PR-knipe dersom han hadde gitt prisen til noen som protesterte mot hans egen utenrikspolitikk.

LESERNES OBAMA-MINNER I OSLO:Se protokollen fra Oslo-besøket!

Mens Frelsesarmeen og Røde Kors på forhånd var lansert som favoritter av mange, hadde satirikerne sine egne vrier. Blant annet ble det foreslått at presidenten kunne investere i et fredsduesenter i Texas, eller bruke dem til å finansiere flere soldater til Afghanistan.

Noen mente også at Obama burde gjøre som sine demokratiske forgjengere Jimmy Carter, som vant Fredsprisen i 2002, og Bill Clinton: Lage sitt eget fond.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder