RENVASKET: Lofti Raissi (t.h) har vunnet kampen mot britiske myndigheter, og får nå tilkjent erstatning etter å ha blitt feilaktig anklaget for å ha vært innblandet i terrorangrepene 11.september 2001. Bildet er fra en pressekonferanse i 2002. Raissi er nå 36 år gammel. Foto: AP

Eks-pilot renvasket for 9/11-anklager

(VG Nett) Lotfi Raissi (36) risikerte dødsstraff da han ble koblet til flykaprerne som sto bak terrorangrepene 11.september 2001. Nå får han i stedet en millionerstatning og beklagelse fra høyeste hold.

  • Mats Bleikelia

Artikkelen er over ni år gammel

Algerie-fødte Raissi, som er utdannet pilot, var den aller første som ble pågrepet i forbindelse med terrorangrepene den 11. september, der nesten 3000 mennesker mistet livet.

Allerede natt til 21. september 2001 ble Raissi arrestert i sitt eget hjem Berkshire i England, siktet for å ha gitt flygeropplæring til terroristene som styrtet et passasjerfly inn i Pentagon-bygget i Virginia.

Etter å ha tilbragt fem måneder i et høysikkerhetsfengsel i London, forsøkte FBI å få ham utlevert til USA. En britisk dommer mente imidlertid at påtalemyndigheten ikke hadde noen bevis overhodet som knyttet Raissi til terrordåden, og avviste utleveringskravet i april 2003.

Raissi har hele tiden hevdet sin uskyld, og etter nesten ti år i rettsapparatet har han nå endelig fått navnet sitt renvasket, samt en offentlig beklagelse fra britiske myndigheter.

- Jeg er renvasket, ikke bare av retten, men av den britiske regjeringen. Nå kan jeg begynne på et nytt kapittel, men jeg kan aldri tilgi dem for det de gjorde, sier Raissi, ifølge The Guardian.

Storbritannias justisminsiter Jack Straw har åpnet for at Raissi kan søke om kompensasjon på opptil to millioner pund, noe som tilsvarer mer enn 18 millioner norske kroner.

KRASJET I PENTAGON: American Airlines Flight 77 styrtet inn i Pentagon-bygget i Virginina 11.september 2001. Lofti Raissi ble beskyldt for å ha gitt opplæring til flykaprerne (avbildet), men ble senere frikjent. Foto: REUTERS/HANDOUT/DEPARTMENT OF DEFENSE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder