Romsonde på vei mot jorden

Publisert: Oppdatert: 28.12.11 14:09

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

... og den skal være giftig

(VG Nett) - Det vil bli den giftigste fallende romsonden som noensinne har kommet hit, sier NASA-veteran.

Den russiske romsonde Fobos-Grunt skulle utforske mars-månen Phobos i tre år. Men nå er den på vei ned, kun to måneder etter at den ble skutt opp.

Den 8.november i år ble Fobos-Grunt skutt opp fra Bajkonur, i Kazakstan. Målet var å ta prøver av Phobos for å sende prøvene til jorden for analyse, ifølge Norsk romsenter.

Nå er satellitten i full fart på vei ned mot jorden.

Giftig

Ifølge det russiske romfartssenteret Roskosmos vil den komme tilbake til jordens atmosfære en gang mellom 6. og 9. januar.

- Det vil bli den giftigste fallende romsonde som noensinne har kommet hit, sier NASA-veteran James Oberg til Daily Telegraph.

Romsonden veier 8,5 tonn, hvorav hele seks tonn er de giftige midlene Dimetylhydrazin (UDMH) og Dikvavetetroxid (DTO).

- Disse kjemikalene er dødelige. Det er veldig ekkelt, men vi burde være sikre med tanke på den enorme varmen som er når en satellitt kommer tilbake til jordens atmosfære, midlene er tross alt laget for å brenne, sier Jonathan Nally australske Spaceinfo.com.au.

Problemer fra start

Allerede kort tid etter oppskytningen gikk det galt da det øverste rakettrinnet ikke tente som det skulle. Dermed har Fobos-Grunt gått i bane rundt jorden uten at russerne har lykkes i å få kontakt med den, skriver Norsk romsenter på sine hjemmesider.

Det meste av sonden og drivgassen vil trolig brenne opp i atmosfæren, men noe vil falle helt ned til jordens overflate.

Ifølge prognosene vil restene falle ned i Australia, skriver Aftonbladet.

I september falt satellitten UARS (Upper Atmosphere Reasearch Satellite)ned, trolig traff den stillehavet. UARS ble frem til i desember 2005 brukt til å måle kjemiske sammensetninger i ozonlaget, temperaturer og vind i stratosfæren og energi fra sola. Siden da har den gått i bane rundt jorden.

Kort tid etter falt også satelitten ROSAT ned. Satellitten hadde som jobb å observere røntgenstråling fra galakser, supernovaer og andre himmelobjekter.

Denne artikkelen handler om