FLYKTET: Siden 25. august i år har nesten 700 000 mennesker flyktet fra delstaten Rakhine i Myanmar

FLYKTET: Siden 25. august i år har nesten 700 000 mennesker flyktet fra delstaten Rakhine i Myanmar Foto: Terje Bringedal VG

Rapporter: Styrket bevis for folkemord på rohingyaene

Sikkerhetsstyrker i Myanmar har skåret over halsen på muslimske rohingyaer, brent ofre levende og gjengvoldtatt kvinner og jenter, ifølge separate rapporter.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den ene rapporten kommer fra Human Rights Watch (HRW) og den andre fra Holocaustmuseet i USA i samarbeid med Fortify Rights. Rapportene beskriver stadig sterkere bevis for at rohingyaene utsettes for folkemord.

Menneskerettsorganisasjonen HRW fokuserer på bruken av seksuell vold i sin rapport om militærets operasjoner mot folkegruppen. I rapporten har organisasjonen intervjuet 29 voldtektsofre. HRW konkluderte med at handlingene som er begått, er forbrytelser mot menneskeheten.

– Det burmesiske militærets barbariske voldshandlinger har medført brutal skade og traumer for utallige kvinner og jenter, sier forsker og rapportforfatter Skye Wheeler i HRW.

Les også: Slått, voldtatt, drept og brent: Dette må du vite om rohingyaene

Etnisk rensing

Rapporten til Fortify Rights og Holocaustmuseet dokumenterer at statlige sikkerhetsstyrker i Myanmar og sivile gjerningsmenn har begått forbrytelser mot menneskeheten og drevet etnisk rensing. Rapporten er basert på mer enn 200 intervjuer med overlevende, vitner og internasjonale hjelpearbeidere.

Siden 25. august har nesten 700.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine, og folk fortsetter stadig å flykte over grensen. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.

Les også: FNs generalsekretær om rohingya-krisen:– Suu Kyi har en siste sjanse

Avviser anklager

FNs menneskerettighetssjef har tidligere beskrevet offensiven som «et skoleeksempel på etnisk rensing» og FNs spesialutsending for seksuell vold i konflikter, Pramila Patten, anklaget i helgen regjeringsstyrkene for massevoldtekt av rohingya-kvinner.

Myanmars militære ledelse hevder å ha gransket anklagene og nekter for at landets styrker har brutt folkeretten.

Les også: Suu Kyi om rohingya-volden: – Vi fordømmer alle brudd på menneskerettighetene

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder